«Έχουν καταδικαστεί εκ προοιμίου γιατί διεκδικούν θέση στο όνειρο τους»

Στο βωμό της άκαρπης πολιτικής αντιπαράθεσης και της ψευδοπατριδολογίας θυσιάζονται οι στρατεύσιμοι της 2020 ΕΣΣΟ που κατέχουν θέση στα Βρετανικά Πανεπιστήμια και με βάση την απόφαση του Υπουργικού θα έπαιρναν αναστολή για να μπορέσουν να φοιτήσουν άμεσα.

Δυστυχώς οι τίτλοι ειδήσεων και οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στα παιδιά αυτά, ξεπερνούν τα όρια της καλώς νοούμενης δημοσιογραφίας και εξευτελίζουν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και που πιθανόν να έφτυσαν αιμα

για να φέρουν τα παιδιά τους στην στρατευσιμη ηλικία και τους προετοίμασαν να σπουδάσουν σε ένα από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Για αυτό το όνειρο και την πράξη τους κατηγούνται ότι δειχνουν ασεβεια προς τον Αυξεντίου και τους άλλους ήρωες που έδιωξαν τους Άγγλους, εμμέσως πλην σαφώς αποκαλούνται «προδότες» οι οποίοι μερικές δεκαετίες μετά τον Αγώνα θέλουν να σπουδάσουν στην Οξφόρδη.

Δεν έχει καμία σημασία ότι η συμμαθήτρια του στρατιώτη αυτού με την οποία κάθονταν στο ίδιο θρανίο μπορει φετος να πάει στην Οξφόρδη  και να διεκδικήσει το ονειρο της πληρόνοντας χαμηλά δίδακτρα τα οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει με σπουδαστικό δάνειο από την Αγγλική Κυβέρνηση και να αποκτήσει δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Αγγλία για 5 χρόνια, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία δεν είχαν αντιληφθεί την σοβαρότητα της διάκρισης και το οικονομικό κόστος γι αυτό και δεν έπραξαν απολύτως τίποτα μέχρι τον Αυγουστο. Εκτός από τη διάκριση η οποία καταπατεί θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου η εξαγωγή ξένου συναλλάγματος αναφορικά με τις σπουδές 500 περίπου φοιτητών που επηρεάζονται ανέρχεται σε €10εκ. τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ο αριθμός των φοιτητών που έχουν υποβάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν τη απόφαση του Υπουργικού (δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους 100), γίνεται λόγος για ξήλωμα του στρατεύματος και την ανάγκη να προσληφθουν 200 ΣΥΟΠ με κόστος €3.6εκ για να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΦ. Αλήθεια, από τις 3.500 περίπου χιλιάδες που κατατάσσονται κάθε χρόνο, η επιχειρησιακή της ικανότητα επηρεάζεται από 100 στρατιώτες; Αν δηλαδή μία συγκεκριμένη ΕΣΣΟ είναι 100 στρατιώτες λιγότερη το στρατευμα μας διαλύεται; Φυσικά οι δηλώσεις του αρχηγού και της ηγεσίας της ΕΦ δεν αναμένετο να είναι  διαφορετικές.

Η «άσχετη» πτυχή του θέματος που τυγχάνει πολιτικής διαμάχης είναι το κόστος πρόσληψης των ΣΥΟΠ το οποίο προβάλλεται ότι θα επιβαρυνθεί ο Κύπριος φορολογούμενος προς διευκόλυνση αυτών που και με τις πράξεις του «ξηλώνουν» το στρατευμα.  Το κόστος αυτό που θα επιβαρυνθεί το κράτος το επόμενο χρόνο μπορεί να εξοικονομηθεί όταν θα επιστρέψουν οι φοιτητές αυτοί γιατί θα μπορουν να συμπληρώσουν τις ελλείψεις αυτης της μεταγενέστερης ΕΣΣΟ και είναι απλά θέμα σωστού προγραμματισμού και κατανομής των εξόδων.

Η δεύτερη πτυχή που προκαλεί το εθνικό αίσθημα είναι πως οι αναστολές θα δημιουργήσουν εθνοφρουρούς δυο ταχυτήτων και δικαιολογημένα θα νιώθουν αδικημένοι αυτοί που θα μείνουν πίσω. Πρώτα απ' όλα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η αναστολή είναι για την διάρκεια των σπουδών και μετά οι φοιτητές αυτοι θα έρθουν να υπηρετήσουν.  Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι κάτω από άλλες συνθήκες οι στρατιώτες αυτοί θα προτιμούσαν να πάνε για σπουδές και όταν τελειώσουν αντί να ανοίξουν τα φτερά τους να πρέπει να κάνουν τη θητεία τους. Έχουν ήδη καταταγεί και ο καιρός θα περάσει γρήγορα και απρόσκοπτα θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωη τους. Για πολλούς όμως αυτό δεν αποτελεί επιλογή. Το όνειρό τους να σπουδάσουν σε ένα πρωτοκλασάτο πανεπιστήμιο του κόσμου που βρίσκεται στη Αγγλία γίνεται πραγματικότητα μόνο αν φοιτήσουν φέτος με τα χαμηλά δίδακτρα και το φοιτητικό δάνειο.   

Οι υποψηφιοι άρρενες φοιτητές πού ήταν ήδη στο στρατό περίμεναν τα αποτελεσματα των A-levels είτε για να επιβεβαιώσουν το deferred entry για το 2021/22 ή για να διεκδικήσουν άλλη θέση μέσω clearing και να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με τα πανεπιστήμια για μεταφορά της στο 2021/22 με τα ίδια δίδακτρα. Οι θέσεις μέσω clearing αφορούν την τρέχουσα χρονιά και αρα κάποιος για να διεκδικήσει μεταφορά της έπρεπε να έχει κάποιο σοβαρό κώλυμα. Με αυτό το σκεπτικό αρκετοι προχώρησαν με αίτηση αναστολής ούτως ώστε να δώσουν στο πανεπιστήμιο την απόρριψη της αίτησης και να ζητήσουν την μεταφορά της θέσης. Συνεπώς η κατηγορίες που εκτοξεύονται ότι κάποιοι ήξεραν για τις αναστολές και εξασφάλισαν θέσεις για φέτος είναι εντελώς αβάσιμες. Η πραγματικότητα είναι πως η απόφαση του Υπουργικού μας έπιασε όλους εξ΄απροόπτου και ξαφνικά η θέση που εξασφάλισαν τα παιδιά μας μέσω clearing κατέστη άμεσα αξιοποιήσιμη γι' αυτό και έγιναν προετοιμασίες να εξασφαλίσουν διαμονή και να φύγουν για σπουδές.  Το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι η επιλογή της αναστολής που έδινε λύση σε μία ομάδα στρατεύσιμων έπρεπε να δοθεί σε όσους είχαν θέση για το 2020 ή μπορούσαν να μεταφέρουν το deferred entry του 2021 μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Για όλους τους υπόλοιπους πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση της Κυβέρνησης με ολους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξευρεθούν άλλες λύσεις.

Όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέση στο όνειρο τους και ο πατριωτισμός τους δεν διαφοροποιείται αναλογα με το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπηρετήσουν τη θητεία τους. Αν θηματοποιηθούν αυτά τα παιδία τώρα και ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό τόσο από την κοινωνία όσο και από το στράτευμα, ποια μαθηματα πατριωτισμού τους δίνει η πατρίδα τους;

Χρίστος Μιχαήλ
Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων
Στρατευσιμων 2020 ΕΣΣΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα