Έχουμε πολλά να μάθουμε

Ευκαιρία για να αντλήσουμε διδάγματα για την ισότητα από τα βιώματα των βόρειων χωρών

Πολύ πίσω είμαστε στην Κύπρο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου

ΠΡΟΤΑΣΗ νόμου για ποσόστωση στα Δ.Σ. νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κατέθεσαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ

και Οικολόγοι

Τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής συζήτησης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Στόχος της ημερίδας ήταν η άντληση διδαγμάτων από το βόρειο-ευρωπαϊκό μοντέλο, τις χώρες εκείνες, δηλαδή, που δεν έχουν τόσο ντροπιαστικά στατιστικά όσο η Κύπρος στον τομέα αυτό. Στην εκδήλωση μίλησαν πρόσωπα προερχόμενα από χώρες που πέτυχαν πολλά στον τομέα της ισότητας, ενώ τοποθετήσεις έγιναν και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Να επεκταθεί η ισότητα

Η Αν Λαμίλα, Πρέσβης αρμόδια για διεθνή ζητήματα γυναικών και ισότητας των φύλων στο φινλανδικό ΥΠΕΞ, είπε πως η χώρα της ήταν η πρώτη στον κόσμο που επέκτεινε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες το 1906, εξηγώντας ότι η ισότητα περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας της. Όπως είπε, στη Φινλανδία λαμβάνουν υπόψη και τα δύο φύλα, όταν ετοιμάζουν μια νομοθεσία, ενώ προωθείται η εργασιακή ισότητα στους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας, τους όρους εργοδότησης και την καριέρα. Επεσήμανε, ωστόσο, πως παρά τα πιο πάνω επιτεύγματα, το χάσμα μισθών συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και για τη δική της χώρα. Τόνισε πως στη Φινλανδία το 42% των μελών της Βουλής είναι γυναίκες και η εκλογική διαδικασία ευνοεί τους υποψηφίους ως άτομα και, ως εκ τούτου, και τις γυναίκες. Η ισότητα, είπε, πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, άνδρες, αγόρια, γυναίκες, κορίτσια και σεξουαλικές μειονότητες.

Προς το συμφέρον όλων

Τα ίσα δικαιώματα είναι προς το συμφέρον των γυναικών και των κοριτσιών, προς το συμφέρον της οικονομίας και ασφαλώς προς το συμφέρον των ανδρών, υπογράμμισε η πρώην Διευθύντρια για θέματα ίσων δικαιωμάτων στην Κυβέρνηση της Ολλανδίας Ίνα Μπράουερ. Όπως είπε, η κυπριακή οικονομία έχει να κερδίσει τα πάντα και δεν θα χάσει οτιδήποτε από την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών με κάθε τρόπο.

«Ασφαλώς η μισθολογική ισότητα, τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες είναι απαραίτητα, αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα», σημείωσε, προσθέτοντας πως χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, για να γίνουν βήματα μπροστά, καθώς οι παραδοσιακές αντιλήψεις και τα στερεότυπα για τα φύλα συνεχίζουν να εμποδίζουν τη διαδικασία προς την ισότητα. Ακόμη και στη χώρα της, εξήγησε, που είναι τέταρτη σε επίπεδο ισότητας, «βλέπουμε τη σκιά μιας παραδοσιακής κατανομής εργασιών μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Μια φεμινιστική κυβέρνηση

Μήνυμα έστειλε και η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ, αναφέροντας ότι εκπροσωπεί μια φεμινιστική κυβέρνηση, που ακολουθεί φεμινιστική εξωτερική πολιτική. Όπως εξήγησε, οι πρώτες αποφάσεις της χώρας για τη ισότητα των φύλων εντοπίζονται στο 1845, «αλλά έχουμε ακόμη προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε», κατονομάζοντας ως τέτοιες την οικονομική ισότητα, την ισότιμη κατανομή της εξουσίας και το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη βία των ανδρών κατά των γυναικών. «Πρέπει να εργαστείτε συστηματικά και με στρατηγική», συμβούλευσε την Κύπρο, τονίζοντας πως στη δική της χώρα εφαρμόζουν μεθόδους ελέγχου για το κατά πόσον οι γυναίκες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, εάν υπάρχει εκπροσώπησή τους και κατά πόσον υπάρχει ισότιμη κατανομή των πόρων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η κυπριακή πραγματικότητα

Στην… κυπριακή πραγματικότητα προσγείωσαν οι τοποθετήσεις των κομμάτων. Η Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι το κόμμα της εισήγαγε πριν από 20 χρόνια την ποσόστωση στο καταστατικό του. «Αυτό ακόμη δεν έχει φέρει, θα έλεγα, τα επιθυμητά αποτελέσματα στην Κύπρο. Και αυτό γιατί χρειάζονται πολλές άλλες δράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, που να αλλάξουν τα στερεότυπα», εξήγησε.

Αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους, η οποία προνοεί ότι το Δ.Σ. οποιουδήποτε από τα ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα απαρτίζεται από άτομα εκάστου φύλου σε αναλογία τουλάχιστον ένα τρίτο ανά φύλο. Την αντίθεση του ΑΚΕΛ με τις ποσοστώσεις εξέφρασε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για επιφανειακή προσέγγιση. «Υπάρχει στην Κύπρο ένα κόμμα που είναι υπέρ της ποσόστωσης και την εφαρμόζει κιόλας. Η εικόνα του, όμως, στις γυναίκες, πλήγηκε ανεπανόρθωτα από τις σεξιστικές επιθέσεις βουλευτών του σε γυναίκες συναδέλφους τους», εξήγησε. «Ενώ όλα τα κόμματα εκτός από το ΑΚΕΛ εφαρμόζουν την ποσόστωση, στα έδρανα του ΑΚΕΛ κάθονται τρεις γυναίκες, ενώ στα έδρανα όλων των υπολοίπων κομμάτων μαζί, κάθονται τέσσερεις», επεσήμανε.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι «είναι δική μας ευθύνη, των κομμάτων, να προωθήσουμε μέτρα το οποία, αν και εκ πρώτης όψης κάποιος θα αποκαλούσε "σεξιστικά", είναι αναγκαία ως πρώτο βήμα, προκειμένου να στείλουμε το ορθό μήνυμα στην κοινωνία και να δώσουμε την πρακτική ώθηση για να επιτευχθεί πραγματικά ισότητα». Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Θεοδώρου έκανε λόγο για στερεοτυπικά κατάλοιπα, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να προκαλούν δυσαρμονίες στην ισότητα των δύο φύλων. «Ως ΕΔΕΚ έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τη συμφιλίωση της οικογένειας με την εργασία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η ανεπάρκεια υποδομών φροντίδας των παιδιών, η συμβατότητα επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η αυξημένη ανεργία που κτυπά πρωτίστως τις γυναίκες, τα αρνητικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, όχι μόνο από τους άντρες αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες, απαιτούν άμεσα λύσεις». Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις, προγράμματα και μέτρα για κάθε πτυχή του σύνθετου αυτού προβλήματος. «Μόνο στον κυβερνητικό μηχανισμό φαίνεται να έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση των γυναικών σε διευθυντικά πόστα, αλλά και πάλι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλος δρόμος ακόμη μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδα πλήρους ισότητας και ισότιμης μεταχείρισης και εντός της κρατικής μηχανής», επεσήμανε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα