Εμπορικές επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού-Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις το ΚΕΒΕ

Η εξάπλωση του ιού στη Βόρεια Ιταλία, την έδρα σημαντικών βιομηχανιών, ενδέχεται συν τοις άλλοις να διασαλεύσει τις ισορροπίες και στην εγχώρια αγορά.

Σε εμπορικό επίπεδο, παρακολουθείται στενά η κατάσταση, καθώς εξάπλωση του ιού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυνατόν να παγώσει εμπορικές συναλλαγές και εισαγωγές κυρίως ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ωστόσο, το ΚΕΒΕ επισημαίνει  πως το σενάριο

διασάλευσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας είναι ακόμα πρόωρο.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τους ενδιαφερόμενους φορείς για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το κάθε σενάριο. Θα πρέπει, πάντως, να επισημάνουμε ότι η Ιταλία αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα εμπορίου για την Κύπρο.

Είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα από την οποία εισάγουμε προϊόντα και αγαθά.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, εισήχθησαν στην Κύπρο προϊόντα που έφταναν τα 695 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το καταμαρτυρούν.

Το 2018 η Κύπρος εισήγαγε από την Ιταλία αγαθά που έφταναν σε αξία σχεδόν τα 762 εκατομμύρια, ενώ οι εξαγωγές προς την Ιταλία ήταν γύρω στα 23 εκατομμύρια. Το 2017 εισήχθησαν στην Κύπρο προϊόντα που έφταναν τα 607 εκατομμύρια ευρώ και οι εξαγωγές ήταν αξίας σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει έντονη εμπορική δραστηριότητα μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα