Εμπόδιο στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ η ΚΔ

Τη θέση ότι καμιά εμβάθυνση δεν μπορεί να αποφασιστεί στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ χωρίς την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου το οποίο καλεί την Τουρκία μεταξύ άλλων να αναγνωρίσει την ΚΔ, εκφράζει σε απάντηση της προς την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο προκαλεί προβλήματα στις εμπορικές της συναλλαγές και δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος της, τις οποίες γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά από την Άγκυρα την άρση τους.

Η θέση αυτή κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προκαταρκτικές συζητήσεις με την Τουρκία για τον καθορισμό των διμερών εμπορικών τους σχέσεων, ζήτημα συναφές με την δυνατότητα εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απαντητική επιστολή της.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός

Στην δική της επιστολή, η Δρ. Θεοχάρους κατήγγειλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο και το εμπάργκο που επιβάλλει στην εισαγωγή κυπριακών προϊόντων εντός της επικράτειάς της, την στιγμή που η Άγκυρα, εξάγει μέσω τρίτων κρατών-μελών δικά της προϊόντων στην Κύπρο. Αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, παραβίαση των κανόνων της ενιαίας αγοράς, πλήττει τους Κύπριους εμπόρους και επιχειρηματίες και γενικότερα την κυπριακή οικονομία σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης.

Εμποδίζει όντως το εμπόριο

Η Επίτροπος Μάλμστρομ, η οποία απαντά στην κ. Θεοχάρους εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, τονίζει ότι η πολιτική της Άγκυρας όντως εμποδίζει την ομαλή εξαγωγή κυπριακών προϊόντων προς την Τουρκία και ότι με κάθε ευκαιρία η Επιτροπή εγείρει το θέμα προς τις τουρκικές Αρχές και ότι παρακολουθεί το όλο ζήτημα στην βάση της δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, η οποία εκτός των άλλων, καθορίζεται ρητώς την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου χωρίς διάκριση.

Πρωτόκολλο και εμβάθυνση

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Επίτροπος Μάλστρομ, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών συζητήσεων με την Τουρκία για τον καθορισμό και την έκταση της ενίσχυσης των διμερών της σχέσεων με την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφερθεί στην παγία θέση της για την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου.

Σημειώνεται, ότι οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται με την προοπτική της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέει, με βάση τα όσα αναφέρει η κ. Μάλμστρομ, με την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου.

Από την πλευρά της, η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι καμιά εμβάθυνση στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας- ΕΕ δεν μπορεί να αποφασιστεί, εάν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο και αν δεν τερματίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επιβάλλει σε βάρος της ίδιας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, των Κυπρίων εμπόρων και επιχειρηματιών και γενικότερα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μάχεται να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα