Δύσκολα τα μαθηματικά της λύσης

Αποκλίσεις δισεκατομμυρίων

ΑΚΟΜΗ δεν έχει κλείσει το ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και τη βιωσιμότητά της. Τα μαθηματικά είναι δύσκολα, καθώς το μεγαλύτερο βαρίδι είναι το περιουσιακό και το ύψος των αποζημιώσεων. Υπάρχει μεγάλη έκταση στις εκτιμήσεις, καθώς κάποιες δεν συνυπολογίζουν την απώλεια χρήσης των περιουσιών και κυμαίνονται μεταξύ 23 και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια εκ των εκτιμήσεων, του Κτηματολογίου, η οποία λαμβάνει υπ' όψιν και την απώλεια χρήσης, ανεβάζει το ύψος των αποζημιώσεων στα 70 δις.

Το ανησυχητικό, απ' όσα αποκαλύπτει το έγγραφο των διαφωνιών που έφερε στο φως προχθές το βράδυ το «Σίγμα», είναι ότι η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση όπως οι αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης να καταβάλλονται από τη συνιστώσα πολιτεία από την οποία θα προέρχεται ο αιτητής.

Απαιτεί, δηλαδή, οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις ζημιές από την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους που έχασαν διά της βίας. Η πλευρά μας ευελπιστεί σε χρηματοδοτήσεις, ώστε να καλυφθεί το κόστος. Οι πληροφορίες λένε, όμως, ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να εξευρεθεί από δωρητές δεν θα υπερβαίνει τα 3 δις και αυτό αποτελεί υπεραισιόδοξη προσδοκία.

Τα οικονομικά του ψευδοκράτους
Πάντως και τα οικονομικά του ψευδοκράτους παρουσιάζουν αγκυλώσεις, γεγονός το οποίο επαναφέρει το αίτημα της πλευράς μας για ρύθμιση του ζητήματος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των συνιστωσών πολιτειών διά του συντάγματος. Στοιχεία από τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους για το 2016 καταδεικνύουν ότι είναι ελλειμματικός κατά 184 εκ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη σημερινή ισοτιμία της τουρκικής λίρας, που ήταν στο 0,26, διαπιστώνουμε ότι τα έσοδα του ψευδοκράτους ήταν πέρυσι €1,302 δις, τα έξοδα €1,486 δις, το έλλειμμα €184 εκ., η χρηματοδότηση από Τουρκία €196 εκ., τα δάνεια από Τουρκία €150 εκ. και ο εσωτερικός δανεισμός €105 εκ.

Συνολικά, όμως, τα τελευταία δύο τρία χρόνια, η χορηγία αυξάνεται μέσα από συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς κατά άλλα 157 εκ. Συνεπώς, κάθε χρόνο λαμβάνουν από την Τουρκία μισό δις. Επιπλέον έχουν και δάνεια από την Τουρκία 150 εκ. τα οποία δεν αποπληρώνονται.

Όπως προκύπτει και από έρευνα του ακαδημαϊκού και μελετητή Νίκου Μούδουρου με πηγές την ιστοσελίδα της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, το κόστος της λεγόμενης κρατικής μηχανής ανέρχεται σε 269 εκ. τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 85 εκ. ευρώ με βάση τη σημερινή ισοτιμία. Σημειώνεται ότι το κόστος της λεγόμενης δημόσιας υπηρεσίας μειώθηκε δραστικά από το 2014 κατά 127 εκ. και αυτό γιατί και το ψευδοκράτος βρίσκεται σε μνημόνιο.

Γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για μια οικονομία η οποία δεν παράγει και είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το ψευδοκράτος και την Τουρκία. Μόνο τουρισμός και εκπαίδευση δίδουν κάποια έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα