Ζητούν συναντήσεις με τον Υπουργό

Επιστολές προς τον Κώστα Καδή, για άμεση διευθέτηση συναντήσεων μαζί του, απέστειλαν ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ
Άλυτα παραμένουν -κατά τους οργανωμένους δασκάλους- πολλά ζητήματα

Σειρά εντατικών συναντήσεων, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό, με σκοπό τη διεξαγωγή ουσιαστικού και διεξοδικού διαλόγου, ζήτησε μέσω επιστολής που γνωστοποιήθηκε χθες, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Διδασκάλων.

Κεντρικό θέμα των συναντήσεων, σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού και

ο Γενικός Γραμματέας της Απόστολος Αποστολίδης, είναι η εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα που απασχολούν τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΠΟΕΔ επισημαίνει ότι στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, στις 15 Δεκεμβρίου του 2016, αξιολογήθηκε η εξέλιξη τού μέχρις στιγμής διαλόγου ΠΟΕΔ και Υπουργείου, και εκμαιεύτηκαν ορισμένα συμπεράσματα.

Αυτά είναι πως «έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δοθεί:
(α) η απαιτούμενη προσοχή από πλευράς της αρμόδιας Αρχής στα σοβαρά προβλήματα που η ΠΟΕΔ έθεσε ενώπιόν της και αφορούν στην εκπαιδευτική καθημερινότητα, τη στελέχωση και την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και
(β) συνέχεια στον διάλογο ΠΟΕΔ-Υπουργείου Παιδείας.

«Συνέχεια στον διάλογο»
Ως εκ τούτου η οργάνωση επανέρχεται, για πολλοστή φορά, ζητώντας όπως δοθεί συνέχεια στον διάλογο, επί της ουσίας των ζητημάτων τα οποία αναδείχθηκαν στις συναντήσεις της με την εργοδοτική πλευρά, στις 4 και 10 του περασμένου Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις που να οδηγούν σε νέα κρίση, για την οποία -όπως επισημαίνει η οργάνωση- δεν θα ευθύνεται η ΠΟΕΔ.

Εκτός αυτού, η οργάνωση κάνει έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας όπως διευθετηθεί σειρά εντατικών συναντήσεων, το συντομότερο, για ουσιαστικό και, κυρίως, διεξοδικό διάλογο για τα πιο κάτω ζητήματα:
1. Στελέχωση για τη χρονιά 2017-18
2. Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας
3. Ενιαία Πολιτική για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών
4. Εφαρμογή πολιτικών που αφορούν στην εκπαιδευτική καθημερινότητα όπως, ανάμεσα σε άλλα:
· η σχολική βία, παιδική παραβατικότητα και αποκλίνουσα συμπεριφορά,
· ο αναλφαβητισμός και η προσφορά στήριξης σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά τα οποία βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου,
· η ανάγκη ενίσχυσης του διοικητικού χρόνου των σχολείων,
· η παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας στους αλλόγλωσσους μαθητές,
· τα προβλήματα της Προδημοτικής Εκπαίδευσης,
· τα προβλήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης,
· η στήριξη της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας,
· η ολοκλήρωση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος,
· Η διατήρηση του αυστηρού πλαισίου των «οροφών» για τη Δημόσια Εκπαίδευση και η αντιμετώπισή του με τρόπο που να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις (α) στη στελέχωση, (β) στην επίλυση των προαναφερθέντων ζητημάτων της εκπαιδευτικής καθημερινότητας, καθώς και (γ) στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Καταληκτικά, η ΠΟΕΔ καθιστά σαφές ότι η παραγνώριση της σοβαρότητας των πιο πάνω ζητημάτων με τη μη προώθηση λύσεων μέσα από δομημένη διαβούλευση, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο και για άλλα ζητήματα που το Υπουργείο Παιδείας θέλει να προωθήσει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αφού τα ζητήματα αυτά είναι μεταξύ τους συνδεδεμένα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε εκτός από τον Υπουργό Παιδείας, στον Πρόεδρο και στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, και στα μέλη του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Συνάντηση ζητούν και οι καθηγητές
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ζητά και η ΟΕΛΜΕΚ, με αφορμή τη θεματοθέτηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και ειδικότερα για την πρόταση του Υπουργείου, που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με τις διαδικασίες θεματοθέτησης.

Όπως επισημαίνουν οι οργανωμένοι καθηγητές Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, το Κεντρκό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεδρία του στις 9 Μαΐου 2016, αφού μελέτησε την τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων από τις Εξετάσεις Απόλυσης, συμφώνησε με τη φιλοσοφία της πρότασης λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας και σκοπού της κάθε εξέτασης.

Βασική διαφωνία της Οργάνωσής μας, επισημαίνεται στην επιστολή, «παρέμενε η ύπαρξη δύο Επιτροπών Θεματοθέτησης. Για να επιλυθεί η διαφορά αυτή, διευκρινίζει η οργάνωση, με οδηγίες του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2016 συνάντηση του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημιακού κ. Λεωνίδα Κυριακίδη με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.

Κατά τη συνάντηση επιτεύχθηκε συμφωνία για δημιουργία μίας Επιτροπής Θεματοθέτησης με αύξηση κατά ενός των μελών της (5 μέλη και 2 κριτικοί παρατηρητές, αντί 1 που μετέχει σήμερα). Δυστυχώς, καταλήγει η ΟΕΛΜΕΚ, ενώ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού την αποδέχθηκε στην αρχή, στη συνέχεια υπαναχώρησε βασιζόμενος σε αστήρικτα επιχειρήματα υπηρεσιακών του λειτουργών».

Keywords
Τυχαία Θέματα