Πέρασε με οκτώ ψήφους

Επιτυχής ήταν η πρώτη «εξέταση» του Ταγίπ Ερντογάν για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις
Σε άρθρο του «Rumiyah» υπάρχει η φωτογραφία του Ερντογάν με έναν στόχο επάνω του και καλούνται ανοιχτά οι πυρήνες της ISIS στην Τουρκία να προβούν σε δολοφονία του Τούρκου Προέδρου

Με 338 (από τις 330 που χρειάζονταν) ψηφίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ, κατά την πρώτη του ψηφοφορία, το πακέτο προτεινόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων στην Τουρκία, που σκοπό έχουν

να αυξήσουν τις εξουσίες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή υπονοεί ότι μερικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚ), αλλά και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης (MHP) που υποστηρίζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δεν ψήφισαν υπέρ, καθώς το AKP έχει 316 βουλευτές, ενώ το MHP έχει 39. Τόσο ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι η Τουρκία χρειάζεται την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στις εύθραυστες πολιτικά κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της επιχειρούμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης φοβούνται ότι θα ενισχυθεί ο αυταρχισμός στην άσκηση των εξουσιών του προέδρου. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα συνεχιστούν, ενώ το δημοψήφισμα προς έγκριση των αλλαγών τοποθετείται την άνοιξη.

Τον απειλεί η ISIS
Στο μεταξύ, το περιοδικό «Rumiyah», που ανήκει στην οργάνωση ISIS, απειλεί να δολοφονήσει τον Τούρκο Πρόεδρο. Στο 5ο τεύχος του περιοδικού, που εκδίδεται σε 10 γλώσσες και αποτελείται από 40 σελίδες, η Τουρκία αποτελεί πάλι τον στόχο της οργάνωσης. Η απειλή κατά του Τούρκου Προέδρου διατυπώνεται μέσω άρθρου με τίτλο: «Ο θάνατος των απίστων με δολοφονίες». Στο άρθρο υπάρχει η φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έναν στόχο επάνω του. Το περιοδικό καλεί ανοιχτά τους πυρήνες του στην Τουρκία να προβούν στη δολοφονία του Τούρκου Προέδρου.

Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο άρθρο του περιοδικού που στοχοποιεί την Τουρκία. Σε άλλα άρθρα του με τίτλο «Άπιστη κοσμική κυβέρνηση» και «Τα εγκλήματα της Τουρκίας», απειλεί την Τουρκία και δημοσιεύει μέχρι και φωτογραφίες Τούρκων στρατιωτών που συνέλαβε ομήρους και έπειτα σκότωσε. Το περιοδικό αναφέρει, επίσης, ότι την επίθεση στο Ρέινα ενάντια στους «υπηρέτες του Σταυρού» αναλαμβάνει και πάλι η ISIS κι ότι την επίθεση διεξήγαγε ένα άτομο, χρησιμοποιώντας αυτόματο όπλο και χειροβομβίδες.

Συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά
Χθες, ένας ένοπλος σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μπροστά από την έδρα της αστυνομίας στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι συνθήκες κατά τις οποίες έγινε η ανταλλαγή πυρών δεν είναι ακόμη γνωστές, όμως το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι «τρεις τρομοκράτες επιχείρησαν να εισέλθουν μέσα στο κτήριο της αστυνομίας. Ένας τρομοκράτης εξουδετερώθηκε και δύο άλλοι διαφεύγουν», πρόσθεσε το NTV, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες και διευκρινίζοντας πως η αστυνομία διεξάγει επιχείρηση για να τους συλλάβει.

Το Ρόιτερς μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, πως οι αστυνομικοί σκότωσαν έναν επίδοξο καμικάζι βομβιστή που επιχείρησε να εισέλθει στο κτήριο της αστυνομίας. Το φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, πως συγκρούσεις ξέσπασαν μπροστά από την έδρα της αστυνομίας και πως ασθενοφόρα και ενισχύσεις έχουν σταλεί επιτόπου.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς και διευκρίνισαν πως ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε και ένας νεκρός, που πιστεύεται πως ήταν ένας από τους δράστες της επίθεσης, κείτεται στο έδαφος μπροστά από την έδρα της αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα