Δύο προσφυγές κατά της Κύπρου από Κομισιόν

Δύο διαδικασίες επί παραβάση κατά της Κύπρου, περιέχει το πακέτο προσφυγών της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν αποστέλλει επιστολή αιτιολογημένης γνώμης (τελικό στάδιο πριν την παραπομπή στο ΔΕΕ) για τον κανονισμό για τις λεπτές πλαστικές σακούλες και για τη μη μεταφορά της οδηγίας σχετικά με τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και

πληροφοριών για την πολυμορφία στο εθνικό της δίκαιο.

Σε σχέση με την οδηγία τις για τις πλαστικές σακούλες, η Κομισόν ζητεί από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα στο εθνικό τους δίκαιο. Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει τα κράτη μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για να καταπολεμηθούν η σπατάλη πόρων και η ρίψη απορριμμάτων, τα κράτη μέλη έπρεπε να θεσπίσουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλαστικές σακούλες [οδηγία (ΕΕ) 2015/720] έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.

Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να επιτύχουν αυτή τη μείωση μέσα από τον καθορισμό τιμής για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς και/ή τη θέσπιση εθνικών στόχων μείωσης.

Με βάση την οδηγία, οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να επιλέξουν από έναν κατάλογο μέτρων ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οικονομικά μέσα, όπως η επιβολή φόρων ή τελών. Μια άλλη επιλογή είναι ο καθορισμός εθνικών στόχων μείωσης. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι, έως το τέλος του 2019, η ετήσια κατανάλωση ανά άτομο δεν θα ξεπερνά τις 90 σακούλες.

Επιπλέον η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ και την οδηγία 2014/95/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους.

Κατά την Κομισιόν, η υποβολή χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών εκθέσεων παρέχει στους μετόχους και στα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μια ουσιαστική, ολοκληρωμένη εικόνα της θέσης και των επιδόσεων των εταιρειών.

Τα κράτη μέλη έπρεπε να έχουν εφαρμόσει την οδηγία έως τις 6 Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει τα μέτρα εφαρμογής. Εάν τα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας δεν κοινοποιηθούν εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα