Ενίσχυση δικαιωμάτων καταναλωτών για ενεργειακή επισήμανση

"Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς υποστήριξε εξαρχής πως πρέπει να διασφαλίσουμε ένα σύστημα ενεργειακής επισήμανσης ευνόητο στους καταναλωτές, το οποίο να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Χαιρετίζουμε λοιπόν τις προτάσεις που έχουν περιληφθεί στην τελική συμφωνία για διαγραφή των παραπλανητικών συμβόλων (+++) και μετάβαση σε ένα απλούστερο ενιαίο σύστημα επισήμανσης από «A έως G».

Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να έχουν σαφέστερες ενδείξεις για την ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος για να είναι σε θέση να κάνουν συνειδητές επιλογές, με τις οποίες θα εξοικονομούν

ενέργεια αλλά και χρήματα". Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στην παρουσία και του Επιτρόπου Ενέργειας, Α. Κανιέτε. Θέμα της συζήτησης ήταν η επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης στα προϊόντα.

Μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα ενέργειας και σκιώδης εισηγητής της έκθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η πρόταση για δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων για τα προϊόντα, στην οποία οι καταναλωτές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση, είναι θετική. Ωστόσο, συμπλήρωσε, είναι σημαντικό η βάση να δίνει όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα αλλά και για τα δικαιώματα των καταναλωτών, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να τεθεί φραγμός στην αισχροκέρδεια και στην παραπλάνηση των καταναλωτών από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Συλικιώτης στα χρονοδιαγράμματα που τίθενται στην τελική συμφωνία καθώς οι θετικές προτάσεις που υιοθετήθηκαν δεν θα προωθηθούν στο άμεσο μέλλον αλλά μετά από 8 με 10 χρόνια. Το γεγονός αυτό, όπως επισήμανε, είναι πολύ απογοητευτικό και αποτελεί σημαντικό λόγο για επανεξέταση της συμφωνίας.

Κλείνοντας, ο κος Συλικιώτης τόνισε πως πρέπει να δοθεί επίσης άμεσα αποζημίωση στους καταναλωτές που εξαπατήθηκαν αγοράζοντας προϊόντα με λανθασμένη ενεργειακή επισήμανση. Όπως επισήμανε, παρόλο που η πρόταση αυτή δεν περιλήφθηκε στην τελική συμφωνία εν τούτοις απαιτείται να προωθηθεί άμεσα. Αναμένουμε λοιπόν, είπε, να διευκρινίσει η Κομισιόν τα ακριβή μέτρα που προτίθεται να λάβει, και το χρονοδιάγραμμα που θέτει ώστε να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να δοθεί αποζημίωση.

Γραφείο Eυρωβουλευτή - Follow on twitter@sylikiotis

Keywords
Τυχαία Θέματα