Τιμήθηκαν οι βετεράνοι Σουηδοί που υπηρέτησαν στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης κατέθεσε την Τετάρτη στεφάνι στο Εθνικό Μνημείο Βετεράνων στη Στοκχόλμη, τιμώντας το έργο των Σουηδών Βετεράνων που υπηρέτησαν στην Κύπρο.

Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος βρίσκεται στη Σουηδία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Σουηδικού Κοινοβουλίου Ούρμπαν Αχλιν, είναι ο πρώτος Πρόεδρος Κοινοβουλίου στον κόσμο που καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο αυτό.

Η

τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί στην παρουσία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, Στρατηγού Μικαελ Μπιντέν, καθώς και Σουηδών βετεράνων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Βουλής και του κυπριακού λαού για το έργο του σουηδικού αποσπάσματος στην Κύπρο.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, είπε, «να εκφράσω την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Βουλής και του κυπριακού λαού προς τους άντρες του σουηδικού αποσπάσματος που υπηρέτησαν στα ΗΕ στην Κύπρο σε πολύ δύσκολες περιόδους για μας».

«Αυτή η κίνηση γίνεται για να δείξουμε σε φίλους εταίρους αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι η Κύπρος ξέρει να εκτιμά» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Περ Λέναρτσον, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βετεράνων Σουηδίας, είπε ότι η αποστολή της Σουηδίας στην Κύπρο ξεκίνησε το 1964 και ολοκληρώθηκε το 1993.

«Περισσότεροι από 20,000 Σουηδοί υπηρέτησαν στην Κύπρο στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών» είπε. Ευχήθηκε τέλος όπως υπάρξει ειρήνη στο νησί και αποχωρήσουν τα αποσπάσματα του ΟΗΕ.

Στους δημοσιογράφους μίλησε και ο Βετεράνος Μπρουρ Σουάρτ ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο για έξι μήνες το 1964 ως μέλος της σουηδικής αστυνομικής δύναμης, η οποία αποτελείτο από 40 άτομα. Εκτός από τους Σουηδούς, εκείνη την εποχή στη διεθνή αστυνομική δύναμη υπηρετούσαν και μέλη αστυνομικών δυνάμεων από την Αυστραλία, την Αυστρία και τη Δανία, ανέφερε.

Η αποστολή μας, είπε, ήταν η διασφάλιση της ειρήνης στην Πράσινη Γραμμή και η συνεργασία με τις δύο κοινότητες.

Ο Βετεράνος εξέφρασε τη λύπη του γιατί μισό αιώνα μετά το νησί είναι ακόμη διαιρεμένο. Είναι λυπηρό που η Κύπρος είναι ακόμη διαιρεμένη μετά από τόσα χρόνια, ακόμη υπάρχει δύναμη του ΟΗΕ και διαφορές ανάμεσα στις δύο κοινότητες, είπε.

«Ήλπιζα τότε το 1964 όπως ελπίζω και σήμερα ότι θα υπάρξει ένα καλό μέλλον για την Κύπρο και οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί. Αυτή είναι και η ευχή μου» κατέληξε.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Βουλής και η αποστολή που τον συνοδεύει μετέβησαν στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης όπου είχαν συνάντηση με την Δήμαρχο Εύα Λουίζ Ερλαντσον Σλόραχ, και αργότερα παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Α’
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σουηδικής Βουλής Τομπίας Μπιλστρομ.

Το βράδυ ο κ. Συλλούρης θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Πρεσβεία της Κύπρου στη Σουηδία, στο Μουσείο Αρχαιοτήτων Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής της Στοκχόλμης, για την 90η επέτειο από την έναρξη της Σουηδικής Αρχαιολογικής Αποστολής στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1927-1931 και που θεωρείται ως η πιο σημαντική ξένη αρχαιολογική αποστολή στο νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα