Δήμος Κερύνειας: Διάκριση η στέρηση της ψήφου για τους εκ μητρογονίας

Υπάρχει δυσμενής διάκριση με βάση το φύλο και λόγω πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων δεν αίρεται η παραβίαση της αρχής της ισότητας αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Κερύνειας σε σχέση τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για τον εκ μητρογονίας ψήφο σε τοπικές εκλογές.

Όπως αναφέρεται, η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ αφορά στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου των εκ μητρογονίας προσφύγων με βάση τον τόπο καταγωγής τους, με αποτέλεσμα τη δυσμενή διάκριση

στη βάση του φύλου, έναντι των εκ πατρογονίας προσφύγων στους οποίους δικαίως έχει νομικά κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου στην επαρχία καταγωγής τους.

Προστίθεται ότι ενώ γίνεται αναφορά για τη δημιουργία μιας σαφέστατης διάκρισης στη βάση του φύλου με τίποτα δεν μπορεί να αρθεί η αδικία με το δικαιολογητικό ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία στον εκλογικό χάρτη και στον αριθμό των βουλευτικών εδρών των εκλογικών περιφερειών, αφού όπως εξηγείται θα απωλέσουν από μία έδρα η Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφος και θα κερδίσει δύο έδρες η Αμμόχωστος και μία η Κερύνεια.

«Δεχόμαστε δηλαδή ότι υπάρχει δυσμενής διάκριση με βάση το φύλο όμως, λόγω πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων δεν αίρεται η παραβίαση της αρχής της ισότητας», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση ο Δήμος Κερύνειας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μελετήσουν σοβαρά το θέμα, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και να δώσουν λύσεις που να στηρίζονται στον σεβασμό της ισότητας μεταξύ των φύλων αλλά και τη διατήρηση των δεσμών των εκ μητρογονίας προσφύγων με τις κατεχόμενες πόλεις και κοινότητες τους.

Καλεί επίσης, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες μέχρι την τελική επίλυση και τη δικαίωση των εκ μητρογονίας προσφύγων δίνοντας τους το δικαίωμα του εκλέγειν στον τόπο καταγωγής τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα