Δημητριάδης: Δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για ΚΤΚ

Την άποψη ότι οι αλλαγές της νομοθεσίας που έγιναν το 2013 και αφορούσαν στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας ήταν λανθασμένες και αντισυνταγματικές, εξέφρασε ο τέως Διοικητής της Πανίκος Δημητριάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο και ερωτηθείς αν η συνταγματική αναθεώρηση που προωθείται και αναμένεται να εμπεριέχει αλλαγές στη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας είναι προς

τη σωστή κατεύθυνση, απάντησε ότι αυτή είναι αχρείαστη κι ότι έρχεται να «ευλογήσει» όσα έγιναν πριν από πέντε χρόνια.

«Κάποιος μπορεί να δει και τη γνωμάτευση την οποία εξέδωσε τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ήταν κάθετα εναντίον, καθώς θα δημιουργούσε προβλήματα στις αποφάσεις και στην ανεξαρτησία της. Είδαμε και τα αποτελέσματα εκ των υστέρων. Μπήκαν δύο εκτελεστικοί (στο Διοικητικό Συμβούλιο) οι οποίοι δεν είχαν σαφή καθήκοντα, αλλά είχαν την ικανότητα να αναμειγνύονται στα πάντα. Αυτή ήταν απόφαση του Συμβουλίου και όχι του Διοικητή, στον οποίο και δεν λογοδοτούσαν. Δημιούργησαν μια προβληματική ιεραρχία», είπε.

Όπως είπε, η νομοθεσία θα πρέπει να επανέλθει σε εκείνα που προβλέπει το Σύνταγμα κι εκείνο είναι ο διορισμός υποδιοικητή.

«Σε άλλες θέσεις που το Σύνταγμα προβλέπει Τουρκοκύπριο, θα μπορούσε να διοριστεί Ελληνοκύπριος, όπως έγινε στο παρελθόν, για να ενισχυθεί η λειτουργία», τόνισε.

Όσον αφορά στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το οποίο καταδεικνύει μεγάλες πολιτικές πιέσεις στις Κεντρικές Τράπεζες σε πολλές χώρες παγκοσμίως, της Κύπρου περιλαμβανομένης, ο κος Δημητριάδης αιτιολόγησε το φαινόμενο, συνδέοντάς το με την άνοδο πολιτικών που ρέπουν περισσότερο προς τον λαϊκισμό.

«Οι Κεντρικές Τράπεζες, γενικώς, είναι ένας εύκολος στόχος, ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αποκτήσει υπερβολικά πολλές εξουσίες. Αυτό σίγουρα συνέβη και είναι ένας από τους λόγους που έχουν δημιουργήσει περισσότερα σημεία συγκρούσεων με τις πολιτικές ηγεσίες», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τον λόγο για τον οποίοι οι Κεντρικές Τράπεζες απέκτησαν αυτές τις εξουσίες, κάτι το οποίο είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στην Ιστορία, καθώς ξεκίνησε περί τα τέλη της δεκαετία τους ’80.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα