Διμερείς, εγκλωβισμένοι και Τουρκία στην ατζέντα Κασουλίδη

Διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και το θέμα των εγκλωβισμένων, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Angelino Alfano στη Ρώμη.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νέες απαράδεκτες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για αποτροπή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους και ζήτησε τη στήριξη της Ιταλίας, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας,

για την ανανέωση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Έγινε ανασκόπηση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω αναβάθμισής τους, με έμφαση στα θέματα ενέργειας. Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Επίσης, αναδείχθηκε η εξαιρετική συνεργασία Κύπρου-Ιταλίας στο πλαίσιο της άτυπης ομάδας MED7 για προώθηση των θέσεων των μεσογειακών χωρών στην ΕΕ και η σταθερή στήριξη της Κύπρου στο αίτημα της Ιταλίας για αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις θέσεις της Κύπρου αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ούτε στην φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες μέχρις ότου η Τουρκία εφαρμόσει όλες της τις υποχρεώσεις έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης ολοκλήρωσε την επίσκεψη στην Αγία Έδρα, όπου είχε συνάντηση με τον Γραμματέα για τις Σχέσεις με τα Κράτη (Υπουργό Εξωτερικών) Αρχιεπίσκοπο Paul Gallagher.

Ενημέρωσε, επίσης, τον ομόλογό του αναφορικά με την πρόσφατη απαγόρευση από πλευράς κατοχικών αρχών της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα.

Κατά τις συνομιλίες, επιβεβαιώθηκαν επίσης οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αγίας Έδρας, ιδιαίτερα εν όψει της συμπλήρωσης 45 χρόνων διπλωματικών σχέσεων το 2018.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων υπέρ της διεθνούς νομιμότητας, της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων, και δη των Χριστιανών της περιοχής, καθώς και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρύτανη του Ποντιφικού Συμβουλίου Ανατολικών Εκκλησιών Καρδινάλιο Leonardo Sandri, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Youssef Soueif, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε η ενεργός συμμετοχή της μαρωνιτικής κοινότητας στα δρώμενα της Κύπρου, καθώς και ο ρόλος της διαθρησκευτικής διπλωματίας στην επίλυση εσωτερικών και διεθνών διενέξεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε τέλος στις εργασίες του Συνεδρίου “Χριστιανική Συνεισφορά για το Μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος ‘Αναστοχασμός της Ευρώπης”, που έλαβε χώρα στο Βατικανό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα