Διεθνής ανησυχία για τις πρόωρες τουρκικές εκλογές

Δεν ικανοποιούν τον νεοσουλτάνο οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ΜΑΚ η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λαμβάνουν ποσοστό 48%, γεγονός που δείχνει πως θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών.

Από αυτό το ποσοστό το 41,5% είναι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το 7% της τουρκικής

ακροδεξιάς. Το ενδεχόμενο ενός ντέρμπι ωστόσο, δεν είναι το σενάριο που επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για ευνόητους λόγους διεκδικεί ισχυρή λαϊκή εντολή, την οποία και θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα.

Βασική του αντίπαλος, αν και εφόσον καταφέρει να εξασφαλίσει υποψηφιότητα, θα είναι η Μεράλ Ασκενέρ, του νεοσύστατου κόμματος Ιγί.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το «καλό κόμμα» όπως είναι η μετάφραση του Ιγί, θα πάρει όλες τις ψήφους της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο.

Με αυτά τα δεδομένα οι ανησυχίες για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο, εντείνονται καθώς όπως όλα δείχνουν αυτή η μέθοδος ψηφοθηρίας είναι ιδιαίτερα αποδοτική για τους κυβερνόντες.

Το αδιάβλητο του τουρκικών εκλογών απασχολεί τις κυβερνήσεις της Δύσης.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εκφράσει ανησυχίες σε σχέση με την ικανότητα της Τουρκίας, να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Βασικό επιχείρημα των δυτικών κυβερνήσεων είναι το γεγονός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και όπως και στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επιτήρηση από το αρμόδιο σώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα