Διεκδίκηση κονδυλίων από ΕΕ για πολιτιστική κληρονομιά και αγνοούμενους

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην οποία συμμετέχω ως πλήρες μέλος, συνεδριάζει τακτικά και εξετάζει τους Ετήσιους και Πολυετείς Προϋπολογισμούς της ΕΕ, και προετοιμάζει την έγκριση τους.

Οι Προϋπολογισμοί αυτοί παρέχουν χρηματοδότηση για Βασικές Πολιτικές και Προγράμματα. Οι διαπραγματεύσεις και η έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ είναι ένα από τα βασικά καθήκοντά μας. Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο και την υλοποίηση του Δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, καθώς και της άνευ προηγουμένου στήριξης που παρέχεται διά του μέσου ανάκαμψης

NextGenerationEU.

Στη διαδικασία αναθεώρησης και έγκρισης του ετήσιου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024, καταφέραμε τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για ενίσχυση των προϋπολογισμών της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και της βαρυσήμαντης Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους. Στην ομάδα εργασίας του ΕΛΚ, σε συνεργασία με τον συντονιστή της Επιτροπής, συμφωνήσαμε για κατάθεση τροπολογίας από το ΕΛΚ για την ενίσχυση του προϋπολογισμού και των δύο αυτών επιτροπών για το 2024. Αυτό το γεγονός επιτεύχθηκε σε μία περίοδο που οι προϋπολογισμοί για διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες, αναθεωρούνται προς τα κάτω, ένεκα και της οικονομικής πολιτικής, που αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του υψηλού πληθωρισμού και τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Αποστολή των Επιτροπών

Η αποστολή των δύο αυτών επιτροπών, της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, είναι καίριας σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, και για τις συνολικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος Εισβολής και κατοχής.

Η αποστολή της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς προωθεί και προστατεύει την Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας μας και τη συντήρηση των μνημείων μας, όπως το Ιστορικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

Παράλληλα, η αποστολή της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους προσπαθεί να ρίξει φως στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα μείζονος σημασίας και ιδιαίτερα για τις οικογένειες των αγνοουμένων. Ασχολείται με την ανάκτηση, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες των αγνοουμένων που αγνοούνται από τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964 και από την εισβολή του 1974 από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Επιτροπής αυτής και, συνεπώς, ενισχύει το έργο της, που συνίσταται στην ταχύτερη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας, ώστε να μετριάσει τον πόνο των οικογενειών τους που βιώνουν την πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού Δράματος.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στην πιο ισχυρή ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διεκδικούμε τα μέγιστα για την πατρίδα μας. Ευελπιστούμε στη στήριξη και από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, ούτως ώστε η τροπολογία του ΕΛΚ να τύχει θετικής ψήφου στην ολομέλεια και να εγκριθεί από το Σώμα η αύξηση στον προϋπολογισμό της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα