Υπουργικό: Σε εφαρμογή νέα νομοθεσία για τον έλεγχο του εξοπλισμού υπό πίεση

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ανακοίνωσε ότι με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τίθενται σε πλήρη εφαρμογή, στις 15.9.2023, οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Συστήματα Ρευστών) Κανονισμοί του 2022 (Κ.Δ.Π. 305/2022).

Σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, διευκρινίζει ότι με βάση τη νέα νομοθεσία, οι έλεγχοι των ατμολεβήτων και αεροθαλάμων και άλλων κατηγοριών εξοπλισμών υπό πίεση, περιλαμβανομένων και αγωγών μεταξύ εγκαταστάσεων,

θα διενεργούνται πλέον από Ελεγκτές Συστημάτων υπό Πίεση που εξουσιοδοτούνται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Το Τμήμα αναφέρει πως τα κύρια σημεία εφαρμογής των Κανονισμών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Σημειώνει περαιτέρω ότι όλοι οι εργοδότες που διαθέτουν εξοπλισμό υπό πίεση όπως καθορίζεται στους Κανονισμούς, π.χ. ατμολέβητες, αεροθαλάμους, δεξαμενές με υγροποιημένα αέρια και αγωγούς (περιλαμβανομένων των αγωγών με επικίνδυνα ρευστά) πρέπει να επικοινωνήσουν με εξουσιοδοτημένο Ελεγκτή Συστημάτων υπό Πίεση.

Εξηγεί ότι οι εξουσιοδοτημένοι Ελεγκτές θα ετοιμάσουν γραπτό Σχέδιο για τον περιοδικό έλεγχο του εξοπλισμού (δηλαδή θα καθορίσουν το είδος και τη συχνότητα των ελέγχων) και περιοδικά θα ελέγχουν τον εξοπλισμό.

Αναφέρει τέλος ότι το Μητρώο των εξουσιοδοτημένων Ελεγκτών βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να εγκριθεί ως εξουσιοδοτημένος Ελεγκτής πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει σχετική αίτηση στον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Απαιτούνται τομές στο κυκλοφοριακό, λέει ο Δήμος Λευκωσίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα