Διαρροή μυστικών τοποθεσιών πυρηνικών όπλων ΗΠΑ σε Ευρώπη

Οι μυστικές τοποθεσίες των αμερικανικών πυρηνικών όπλων που αποθηκεύονται στην Ευρώπη αποκαλύφθηκαν τυχαία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από επιτροπή του ΝΑΤΟ αναφέρει η βρετανική Indepentent.

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αναφέρεται σε τοποθεσίες  περίπου 150 αμερικανικών πυρηνικών όπλων.

«Αυτές οι βόμβες αποθηκεύονται σε έξι αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις

- τη Kleine Brogel στο Βέλγιο, τη Büchel στη Γερμανία, την Aviano και  Ghedi-Torre στην Ιταλία, τη Volkel στην Ολλανδία και το Incirlik στην Τουρκία» αναφέρει μέρος της έκθεσης που δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα  De Morgen.

Οι πληροφορίες ήταν ενσωματωμένες σε πρόωρη έκδοση της έκθεσης με τίτλο «Νέα Εποχή για την Πυρηνική Αποτροπή,  τον εκσυγχρονισμό, τον έλεγχο των όπλων και τις συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις», η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η τελευταία έκδοση της έκθεσης αναφέρει σε αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας: «Οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι συχνά ανέφεραν αεροσκάφη όπως αυτά λειτουργούν στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Τουρκία».

Ένας υπάλληλος του ΝΑΤΟ δήλωσε στην Washington Post ότι η έκθεση δεν ήταν «επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ» και επεσήμανε ότι γράφτηκε από την κοινοβουλευτική συνέλευση της Συμμαχίας.

«Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες της πυρηνικής στάσης του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα