Λ/σια:Ανάσα στην κίνηση-Έτσι θα είναι η Α'φάση περιμετρικού/ΧΑΡΤΗΣ

Ανάσα στο καθημερινό κομφούζιο στους δρόμους της Λευκωσίας αναμένεται να δώσει ο Περιμετρικός δρόμος. Χθες, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την Α’ φάση με ημερομηνία υποβολής τις 18 Οκτωβρίου 2019. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων, η Φάση Α1 αφορά αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ. περίπου για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού (Α1) με την Λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου καθώς και 10 χλμ. συνδετήριων δρόμων για αποκατάσταση

συνδέσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Περιλαμβάνει 2 ανισόπεδους κόμβους παρά τη Βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου για σύνδεση με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο και την παρακείμενη περιοχή, 1 ανισόπεδο κόμβο παρά τη Βιομηχανική περιοχή Τσερίου και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και 1 ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο στη Λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για τη Φάση Α1 προβλέπει έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στις αρχές του 2020, νοουμένου ότι δεν προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στη διαδικασία των προσφορών, και διάρκεια κατασκευής τρία χρόνια. H προκαταρκτική εκτίμηση του κόστους για το τμήμα αυτό ανέρχεται στα €62εκ. + ΦΠΑ.

Η κάλυψη της δαπάνης 

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει διασφαλίσει την ένταξη του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) ως μέρος του Κεντρικού Δικτύου της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Orient / East-Med και έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση ύψους €43.837.143 μέσω της Διευκόλυνσης “Συνδέοντας την Ευρώπη” (Connecting Europe Facility - CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι στόχοι και η ολοκλήρωση του έργου 

Σημειώνεται ότι, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας είναι συνολικού μήκους 32 χλμ. και προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε 5 φάσεις με κόστος που προκαταρκτικά εκτιμάται στα €350εκ.. Με την ολοκλήρωση του, θα συνδέσει περιφερειακά τους κύριους ακτινωτούς δρόμους της Λευκωσίας και τους υφιστάμενους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας-Λεμεσού (Α1) και Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (Α9) και τον προτεινόμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, το πρώτο τμήμα του οποίου είναι ενταγμένο στο συνολικό έργο του Περιμετρικού. Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας δακτύλιος και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των αστικών δρόμων της πρωτεύουσας.

Ο χάρτης που φαίνεται πιο κάτω, ετοιμάστηκε ειδικά για το SigmaLive από το αρμόδιο Τμήμα του Κλάδου Μελετών Υπεραστικών και Αγροτικών Δρόμων των Δημοσίων έργων, από αρμόδιο Εκτελεστικό Μηχανικό. Να σημειωθεί ότι ο χάρτης είναι με ημερομηνία 17 Ιουλίου 2019 και είναι η ακριβής απεικόνιση των όσων καταγράφει η προκήρυξη πιο πάνω. 

Keywords
Τυχαία Θέματα