ΑΝΑΛΥΣΗ: Αλλάζουν παιχνίδι οι ΗΠΑ για τα F-35;

Αλλάζουν στάση οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο ζήτημα των F-35 και την Άγκυρα; οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ξένισαν, καθώς παρουσιάστηκε απρόθυμος να προχωρήσει σε τιμωρητικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε άδικο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απαγορεύεται πλέον να πουλήσουν στην Άγκυρα μαχητικά F-35 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ήταν οι πρώτες για τα επόμενα βήματα της Ουάσινγκτον

στο θέμα, έπειτα από την παραλαβή των πρώτων τμημάτων των S-400 από την Τουρκία την περασμένη Παρασκευή.

Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμη μια φορά και σε ακόμη ένα θέμα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 – τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζει η εταιρεία Raytheon Co.

Κληθείς να αναλύσει τη στάση αυτή του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Διεθνολόγος Γιώργος Κέντας, ανέφερε ότι ο Τραμπ δήλωσε αυτά που σκέφτεται ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα δοθούν οι F-35 στην Τουρκία. 

Η Αμερική, σημείωσε, δεν μπορεί να δώσει τα F-35 στην Τουρκία και να διακινδυνέψει η Ρωσία να αποκωδικοποιήσει την τεχνολογία τους, καθώς θα χάσει ένα στρατηγικό της πλεονέκτημα, εγείροντας παράλληλα ζητήματα ασφαλείας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το τι θα γίνει ωστόσο υπάρχει μεγάλη πίεση προς τον Λευκό Οίκο για επιπλέον μέτρα. 

Στο έδαφος της Τουρκίας τώρα, η χώρα παίζει ένα παιχνίδι το οποίο έπαιξε πολλάκις στην ιστορία μετά το τέλος του Ά Παγκοσμίου πολέμου. Δηλαδή, όταν οι σχέσεις της με τη Δύση κλονίζονταν, στρεφόταν στη Ρωσία

Αυτή τη φορά, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κέντας, η κατάσταση έχει άλλη σοβαρότητα καθώς υπάρχει στρατηγική προοπτική η Ρωσία και η Τουρκία να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη σχέση η οποία να αφορά πολλές παραμέτρους συνεργασίας, σε οικονομικό, εμπορικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. 

Σημείωσε ότι όσο βαθαίνουν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, τόσο θα αλλοιώνεται η στάση της πρώτης και στο Κυπριακό. 

Οι S400 δημιουργούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην Τουρκία για επιθετικό πόλεμο παρά το γεγονός πως πρόκειται για αμυντικό όπλο. 

Αποκτά ουσιαστικά, το πλεονέκτημα του πρώτου αιφνιδιαστικού χτυπήματος, αλλάζοντας το παιχνίδι και τους στρατηγικούς κανόνες ισχύος στην περιοχή. 

Keywords
Τυχαία Θέματα