Ανάλυση: «Η Τουρκία όταν συγκρούεται με τον δυτικό κόσμο, εξέρχεται ηττημένη»

Η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους δεν έδειξε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης το βράδυ της Τετάρτης (12/5), τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας». Την κατάσταση ανέλυσε στην Πρώτο Εκπομπή ο Διεθνολόγος και Διευθυντής ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η ματαίωση των Παλαιστινιακών εκλογών και η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ είναι οι δύο βασικοί λόγοι που εξηγούν γιατί τώρα έχουμε την έκρηξη της βίας. Αλλά αυτή η ένταση είναι μια επανάληψη

του παρελθόντος από τότε που κατέρρευσε η ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο το 2000. Έκτοτε, έχουν περάσει 21 χρόνια και είναι η 8η περιοδική κρίση που έχει δημιουργηθεί, η οποία έχει διάρκεια δύο εβδομάδες και μέσο όρο γύρω στα 250-300 θύματα, κυρίως Παλαιστινίους.

Συμπλήρωσε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο που επιχειρήθηκε η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος τη δεκαετία του 90 με τη συμφωνία του Όσλο. Αυτή η συμφωνία δρομολόγησε μια διαδικασία, αφήνοντας ένα μεταβατικό στάδιο, πάνω στο οποίο χρησιμοποιήσαν έναν όρο που αργότερα χρησιμοποιήθηκε και στο Κυπριακό. Σε αυτό τον μεταβατικό όρο υπήρχαν τέσσερα κεφάλαια που δεν είχαν κλείσει: Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, Εβραίοι έποικοι, εδαφικό και το ζήτημα της Ιερουσαλήμ. Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτός της «εποικοδομητικής ασάφειας». Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι δύο  πλευρές θα έπρεπε να προετοιμαστούν για την τελική λύση αλλά δεν είχαμε επίλυση της διαφοράς αλλά αναδόμηση της σύγκρουσης».

Επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την τρέχουσα περίοδο. Από το 2007 είναι βαθύτατα διχασμένη η παλαιστινιακή κοινωνία δεδομένου ότι στη Δυτική Όχθη που κατοικείται από περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστινίους τον έλεγχο έχει η Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς (διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ), ο οποίος αναγνωρίζεται ως πρόεδρος μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο έχει καθαιρέσει ο Αμπάς και είναι ο ηγέτης της Χαμάς. Υπήρχαν εκλογές για τις 22 Μαΐου αλλά τον Απρίλιο ο Αμπάς ανέβαλε επ αόριστον τις εκλογές επικαλούμενος την ασάφεια που υπάρχει για το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά πόσον οι Εβραίοι θα επέτρεπαν να ψηφίσουν οι Παλαιστίνιοι της περιοχής. Να σημειωθεί ότι οι Εβραίοι θεωρούν πλέον την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως μέρος του κράτους του Ισραήλ. Αλλά ο πραγματικός λόγος που ανέβαλε τις εκλογές ο Αμπάς είναι ότι εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει η Χαμάς, οπότε αυτή τη στιγμή η Χαμάς δεν έχει άλλη επιλογή, βρίσκει αυτή τη διέξοδο, η οποία επιτείνεται λόγω της κατάστασης αδυναμίας του Νετανιάχου».

Πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ εξέρχεται βαθύτατα διχασμένο από τις εκλογές, την ώρα που υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την αντοχή και την ικανότητα δημιουργίας μιας νέα Κυβέρνησης. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύεται η Χαμάς, η οποία δημιουργεί ένα διεθνές ενδιαφέρον και επαναφέρει το παλαιστινιακό στο επίκεντρο, ενώ ταυτόχρονα τυγχάνει εκμετάλλευσης από άλλες χώρες που θέλουν να παίξουν ένα ρόλο στην περιοχή, όπως είναι η Τουρκία».

Ο ειδικός έκανε αναφορά στο «Στρατηγικό Βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο οποίο έγραφε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία άφησε ένα καταπίστευμα στη σύγχρονη Τουρκία που είναι το Σουνητικο Ισλάμ, είναι η πιο μεγάλη Σουνητική χώρα στην περιοχή και θεωρούσαν αδικαιολόγητο ότι οι Κεμαλικοί είχαν αποκόψει την Τουρκία από αυτό τον ομφάλιο λώρο. Άρα έπρεπε να επιστρέψουν οι Τούρκοι πίσω, χρησιμοποιώντας το μουσουλμανικό σουνητικό χαρτί για να παρουσιάζονται ως προστάτες του αραβικού κόσμου.

Μάλιστα εξέφρασε τη γεωστρατηγική άποψη ότι «Η Τουρκία σε μια στιγμή που θα βρεθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση με τον δυτικό κόσμο, πάντοτε εξέρχεται ηττημένη. Η Τουρκία αναβάθμιζε τον ρόλο της, ενόσω η αντιπαράθεση δύσης Ρωσίας ήταν στο απόγειο και ήταν αναγκαία για τον δυτικό κόσμο. Τώρα ο μόνος που μπορεί να ανακόψει την υπερεξάπλωση της Τουρκίας είναι ο δυτικός κόσμος και το οριακό σημείο είναι εκεί που θα αρχίσει η Τουρκία να υπονομεύει εμπράκτως την ασφάλεια του Ισραήλ. Όποιο κράτος υπονομεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, το αποτέλεσμα ήταν ότι ο δυτικός κόσμος και ειδικά οι ΗΠΑ αντιδρούσαν με ένα πολύ καταστροφικό τρόπο γι αυτά τα κράτη». 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Βίντεο από βομβαρδισμό σε σπίτι Κυπρίων - «Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Keywords
Τυχαία Θέματα