Διαφωνίες κομμάτων στις πρόνοιες Ν/σ για Ημικρατικούς

Οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τους ημικρατικούς οργανισμούς συνεχίζονται, με εντονότερες τις αντιδράσεις στις εξουσίες που αυτό εκχωρεί στον Υπουργό Οικονομικών. Ο ΔΗΣΥ σημειώνει την κυβερνητική δήλωση ότι το νομοσχέδιο επιδέχεται τροποποιήσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνέχιση της κατ` άρθρο συζήτησης, στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, είπε ότι το νομοσχέδιο συζητείται εκτεταμένα και εκεί που το νομοθετικό

σώμα κρίνει ότι θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις μπορεί να τις κάνει, καθώς όπως ανέφερε η κυβερνητική πλευρά είναι δεκτική σε τροποποίηση του νομοσχεδίου.

Επειδή δεν είναι ετσιθελική ψήφιση του σε νόμο όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά υπάρχει περιθώριο τροποποίησης, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην κατά το δυνατό θέσπιση ενός αμοιβαία αποδεκτού νόμου, είπε.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ακόμα ότι ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κατάληξη σε αμοιβαία αποδεκτό νόμο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι καταγράφηκαν ανησυχίες και επιφυλάξεις που αφορούν τις ευθύνες των μελών των ΔΣ. Πρόσθεσε πως αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, να έχουν προσωπική αστική ευθύνη τα μέλη των ΔΣ για τις συλλογικές αποφάσεις των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Εξήγησε ότι ως έχει το νομοσχέδιο δίνεται δικαίωμα τον κάθε πολίτη να καταχωρεί προσωπικές αγωγές, κατά μελών των ΔΣ.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως μια τέτοια ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί πρώτιστα για δικαίωμα αγωγής κατά μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει μια πρόταση για αστική ευθύνη των μελών του Υπουργικού.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η δια νόμου ρύθμιση τέτοιας ευθύνης στα ΔΣ θα επιφέρει περισσότερη ευθυνοφοβία, περισσότερη καθυστέρηση και θα διαλύσουν την όποια προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας και βελτίωση της διοίκησης, γίνεται.

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στη ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή θα έχει χρόνο επαρκούς συζήτησης του. Είπε τέλος ότι πρόθεση της Βουλής είναι να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και ενστάσεις από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και συγκρούεται με πολλές υφιστάμενες νομοθεσίες.

Πρόσθεσε ότι εγείρονται συνταγματικά ζητήματα, καθώς θα δημιουργηθούν δύο ταχυτήτων Υπουργοί, αφού αφαιρούνται εξουσίες από τα ΔΣ των οργανισμών που μεταφέρονται στον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών.

Πρόσθεσε πως εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως έχει, ο Υπουργός Οικονομικών θα μετατραπεί σε υπέρ – φεουδάρχη. Επανέλαβε τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που όπως είπε είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πολιτική Αναστασιάδη για ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν πρόνοιες που δίνουν εξουσίες στον αρμόδιο Υπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζουν για τις παύσεις διοικητικών συμβουλίων, περίπου κατά το δοκούν.

Πρόσθεσε πως αντί να ενισχυθεί η αυτονομία και ευελιξία των οργανισμών, αυτή περιορίζεται. Είπε καταλήγοντας ότι η ΕΔΕΚ διαφωνεί με τη φιλοσοφία και με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου όπως διαπιστώνονται στην κατ` άρθρο συζήτηση.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως το σημαίνον ζήτημα που εγείρεται από τη μέχρι τώρα συζήτηση δεν είναι εάν θα πρέπει τα ΔΣ των Ημικρατικών να έχουν ιδιωτική ευθύνη για τις αποφάσεις τους, αλλά στην εκχώρηση υπερεξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι Υπουργοί, τα ΔΣ των ημικρατικών και οι λειτουργοί της δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να έχουν ευθύνη για τις αποφάσεις τους. Πρόσθεσε ότι αυτή η ευθύνη μπορεί να μην είναι αστική, αλλά πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να πληρώνουν για λάθος αποφάσεις.
“Εάν αυτό θα οδηγήσει σε ευθυνοφοβία, είναι μια ένδειξη της ποιότητας της διοίκησης που έχουμε στην Κύπρο”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται δύο ταχυτήτων Υπουργοί, “τα υπουργούθκια και ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ”, ο οποίος “θα παίζει, όπως τις μαριονέτες” τους υπόλοιπους υπουργούς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ημικρατικών. Καταργείται η εξουσία των καθ` ύλη αρμοδίων Υπουργών και Υπουργείων να σχεδιάζουν για τους ημικρατικούς, ανέφερε καταλήγοντας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα