Δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για αεροπλοΐα

Η EE λαμβάνει υπόψη τις κυπριακές θέσεις και δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία στο θέμα της αεροπλοΐας αν δεν καλυφθούν και οι ανησυχίες της Κύπρου, διαβεβαίωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς, μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Εξωτερικών και Μεταφορών της Βουλής.

«Είναι πολύ σαφές και βρίσκεται συνέχεια στο τραπέζι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε επιτυχώς αυτές τις διαπραγματεύσεις χωρίς

να λάβουμε υπόψη όλες τις ανησυχίες της Κύπρου. Μέχρι να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν αυτές οι ανησυχίες, δεν θα υπογράψουμε τη συμφωνία», ανέφερε.

Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι σημαντική για την Τουρκία, γιατί σημαίνει αύξηση των αφίξεων στη χώρα μέχρι και κατά 60% ή 70%, ενώ η Τουρκία ανταγωνίζεται με χώρες του κόλπου και της Ασίας για το ποια θα λάβει κεντρική θέση στο δίκτυο αερομεταφορών.

Η κα. Μπουλτς διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν στην ομάδα που διαπραγματεύεται το θέμα άτομα από την Κύπρο και που γνωρίζουν τα θέματα της Κύπρου, ενώ δίνεται σημασία στη συγκεκριμένη ορολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Αναφορικά με το θέμα της μη συνεργασίας Τουρκίας με την Κύπρο στο θέμα της εναέριας κυκλοφορίας, είπε ότι αυτό είναι θέμα που εμπίπτει στον τομέα της ασφάλειας και στον αρμόδιο Επίτροπο, και ένα θέμα που συζητείται επίσης με την Τουρκία.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η ΕΕ προσπαθεί να επικεντρωθεί σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, ώστε να κρατήσει ζωντανή τη σχέση Τουρκίας – ΕΕ και να επωφεληθεί παράλληλα και η Κύπρος. Η ΕΕ, πρόσθεσε, πρέπει να προχωρήσει με διαφάνεια και ανοικτό τρόπο γι' αυτό το σημαντικό θέμα, όπως και για τα θέματα ναυτιλίας που επηρεάζουν την Κύπρο. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ΕΕ απαιτεί από την Τουρκία να συμπεριφέρεται επί ίσοις όροις σε αυτά τα θέματα σε όλα τα κράτη μέλη.

Ανάγκη μεγαλύτερης αξιοποίησης του Ταμείου Γιούνκερ
----------------------------------------------------------
Την ίδια ώρα, η Επίτροπος ανέφερε ότι ενώ η Κύπρος επωφελείται μέχρι τώρα από εννέα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ύψους 5,3 εκατ., πρέπει να δώσει έμφαση σε κάποια άλλα εργαλεία που υπάρχουν για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.

Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμα χρησιμοποιήσει το σχέδιο Γιούνκερ και ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σχέδιο, που μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις.

Είπε, επίσης, ότι πρόσφατα έχει δημιουργηθεί και δοκιμαστεί ένα εργαλείο, το λεγόμενο ‘’blending tool”, με στόχο τη μείωση του ρίσκου από τη χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών εγγυήσεων και έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις χώρες συνοχής με πολύ καλά αποτελέσματα. Κάλεσε την Κύπρο να επωφεληθεί αυτού του εργαλείου, του οποίου η δεύτερη περίοδος προκήρυξης λήγει την Άνοιξη του 2018.

Η χρήση αυτών των εργαλείων, πρόσθεσε, μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση στην κυπριακή οικονομία, αφού μια αύξηση στις επενδύσεις ύψους 1%, μπορεί να επιφέρει μέχρι και 2,2% αύξηση του ΑΕΠ σε περίοδο τεσσάρων ετών.

Έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη συνδεσιμότητα
-------------------------------------------------------
Η Επίτροπος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου της, οι οποίες επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα και τη συνδεσιμότητα.

Σημείωσε ότι γίνεται ιδιαίτερη δουλειά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην ψηφιοποίηση, στην προώθηση λύσεων με εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην επικέντρωση στον άνθρωπο και στην επένδυση στην καινοτομία.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση και τη μείωση των ρύπων στη ναυτιλία, ιδιαίτερα μετά τη διακήρυξη της Βαλέτας, και εξέφρασε την επιθυμία για ισχυρή συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα αυτό, δεδομένης της θέσης της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυτιλία.

Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στο θέμα της μείωσης των αποβλήτων των πλοίων και εκπομπών ρύπων στα λιμάνια, καθώς και στην πρωτοβουλία για τους καθαρούς ωκεανούς.

Τέλος, κάλεσε όλους στην Κύπρο να ενώσουν δυνάμεις για περαιτέρω μείωση των οδικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα με τη χρήση του κράνους και της ζώνης ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ανέφερε ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι παράνομες παρεμβολές της Τουρκίας στο FΙR Λευκωσίας και η άρνησή της να συνεργαστεί με τις νόμιμες Αρχές της Δημοκρατίας, οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της ΚΔ και η επιβολή απαγορεύσεων, εκ μέρους της Τουρκίας, σε υπό κυπριακής σημαίας πλοία και αεροσκάφη εγγεγραμμένα στην Κύπρο ή των οποίων ο τελευταίος σταθμός ήταν η Κύπρος, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων ως υποψήφια χώρα, χωρίς ακόμα η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της.

Σε δηλώσεις της, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ στις αερομεταφορές, κατέστησε σαφές ότι θα επιμένει από την πλευρά της αντιπολίτευσης όπως η ΚΔ δεν προχωρήσει και συμφωνήσει στη σύναψη αυτής της συμφωνίας, που η αξία της υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, αλλά και των κινδύνων που προκύπτουν από την παράνομη λειτουργία του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

Είπε, επίσης, πως κατέστησε σαφές στην Επίτροπο ότι αν προκύψει οτιδήποτε σε σχέση με την ασφάλεια των επιβατών, αυτό θα βαραίνει τόσο την ΕΕ όσο και την Τουρκία.

Επιπλέον, έθεσε το θέμα της λειτουργίας του παράνομου λιμανιού της Αμμοχώστου, που είναι επικίνδυνο για την ΕΕ λόγω της εγγύτητάς του με τη Συρία και την περιοχή όπου δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος. Η Επίτροπος, ανέφερε, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είπε ότι θα θέσει το θέμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την ασφάλεια και κάλεσε να υποβληθεί γραπτό ερώτημα προς απάντηση.

Είπε, ακόμη, ότι έγινε εισήγηση να τεθεί το θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και προστασίας της ΚΔ με εγκατάσταση υπηρεσιών της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών.

Η κα. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε επίσης στην επισήμανση της Επιτρόπου ότι η Κύπρος δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα το πρόγραμμα Γιούνκερ και κάλεσε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους Κύπριους επιστήμονες και τις εταιρείες να έχουν αυτό το τεράστιο όφελος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα