Με στάση εργασίας απαντούν οι συντεχνίες στο "όχι" του ΥΠΟΙΚ

Με στάση εργασίας απαντούν οι συντεχνίες ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ μετά το τρανταχτό "όχι" που εισέπραξαν από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεδρίασαν το μεσημέρι της Τρίτης, αποφασίζοντας να προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας

στις 26 Οκτωβρίου, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 09:00 μέχρι τις 12:00 εκείνης της ημέρας.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, «οι εργοδοτικές οργανώσεις να παραμείνουν εκτός αυτής της διαδικασίας. Δεν ανεχόμαστε διασύνδεση με τις προεδρικές εκλογές. Η λήψη μέτρων δεν είναι τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε πως «αν αυτό το μέτρο δεν φέρει αποτέλεσμα θα μελετήσουμε κλιμάκωση. Η υπαναχώρηση από συμφωνίες δεν είναι ένδειξη υπεύθυνης στάσης Δεν είμαστε μαξιμαλιστές να διεκδικούμε αλόγιστα , ούτε ασπόνδυλοι. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και σοφότερες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν το επόμενο έτος, υποδεικνύοντας πως η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς παραμονές εκλογών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των δύο συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ διεμήνυσαν ότι δεν απομένει άλλη επιλογή παρά ο μεταξύ τους συντονισμός για λήψη μέτρων.

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι στη Συμφωνία Πλαίσιο που υπέγραψαν με την Κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο περιλήφθηκε Μηχανισμός διασύνδεσης του μισθολογίου με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και ότι διαπιστώνεται από τα οικονομικά στοιχεία πως πέρα της παραχώρησης των προσαυξήσεων και του 50% της ΑΤΑ, υπάρχει ένα περιθώριο πέραν του 2% για παραχώρηση από την Κυβέρνηση γενικών αυξήσεων για το 2018.

ΣΕΚ και ΠΕΟ έχουν ζητήσει από τον Υπουργό αντί για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων να μειώσει τις αποκοπές που έχουν επιβληθεί στους μισθούς των εργαζομένων και να διαφοροποιήσει τα επιδόματα και τις υπερωρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα