Δεν αγγίζουν την Τουρκία οι προειδοποιήσεις για την Κύπρο

Δεν αγγίζει την Τουρκία η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει στα κυριαρχικά δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς διατηρεί πάγια θέση, με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974.

Αυτή την άποψη εξέφρασε ο διεθνολόγος Χρήστος Ιακώβου, μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στα φως», προσθέτοντας ότι η εν λόγω προειδοποίηση από πλευράς ΕΕ, αποτελεί απλώς μια

«τυπική πράξη», η οποία προέρχεται από έναν οργανισμό όπως η ΕΕ, η οποία είπε το αυτονόητο και το αναμενόμενο.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, προειδοποιεί η ΕΕ

Όπως ανέφερε, εκείνο που καλείται να κάνει η Τουρκία, είναι να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία είναι ήδη ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Η σύμβαση αυτή δεν έχει υιοθετηθεί από την Τουρκία, με αποτέλεσμα αυτή να θέτει κάποιες αμφισβητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτό εν δυνάμει είναι ένα χαρτί της δικής μας πλευράς για να πιέσει την Τουρκία (μέσω της ΕΕ) να συμμορφωθεί ως προς αυτές τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κοινοτικού πολιτισμού και να αλλάξει την ηγεμονική συμπεριφορά της έναντι της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας», είπε.

Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να μην τρέφει το ίδιο ενδιαφέρον προς την Ευρώπη σε σχέση με το παρελθόν.

«Η Τουρκία εκλαμβάνει την ενταξιακή της πορεία με βάση τα δικά της κριτήρια. Αυτό έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα εκείνων που υποστήριζαν ότι αν η Τουρκία μπει σε ενταξιακή τροχιά, το θηρίο θα εξημερωθεί και θα αναγκαστεί να δει τα προβλήματα που έχει με τα γειτονικά κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτή ήταν μια ουτοπία, γιατί στην πραγματικότητα η Τουρκία ζητάει να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις δικές της γεωπολιτικές και ηγεμονικές απαιτήσεις, χωρίς η ίδια να προσαρμόζεται», ανέφερε.

Όσον αφορά στη διεθνή αναγνώριση την οποία επιδιώκει το ψευδοκράτος και κατά πόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι εφικτό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι εκείνο που επιδίωξε η Τουρκία είναι να το αναβαθμίσει σε μια οντότητα με την οποία κάποια κράτη να αρχίσουν να αναπτύσσουν κάποιες σχέσεις, έστω και χαμηλού επιπέδου, όπως αθλητικές ή τουριστικές, με στόχο τη σταδιακή αναβάθμιση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ιακώβου, το ψευδοκράτος δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί, είτε με τα τετελεσμένα της κατοχής είτε με κάποια αποσχιστική ενέργεια, όπως επιδιώκουν οι Καταλανοί στην Ισπανία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη περιχαρακωμένη με την ένταξή της στην ΕΕ. Αν δείτε την αντίδραση της ΕΕ προς τις ενέργειες των Καταλανών να αποσχιστούν από την Ισπανία, οι οποίες είναι από αποθαρρυντικές έως αποτρεπτικές, αντιλαμβάνεστε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ενθαρρυνθούν από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Έτσι, αυτό που επιδιώκει η Τουρκία, είναι να καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω μιας λύσης που θα υποβαθμίσει τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία, που θα μετονομαστεί σε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, και να αναβαθμίσει το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

«Αυτό είναι εξόφθαλμο και όσοι δεν το βλέπουν εθελοτυφλούν», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα