Δεκάδες τα αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της Συρίας

Η κρίση της Συρίας και οι πιθανές συνέπειές της στην περιοχή μας. Όλα αυτά αναλύθηκαν στο πλαίσιο συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με την ευκαιρία των 75χρόνων της εφημερίδας CYPRUS MAIL, στην παρουσία ομάδας ομιλητών- αναλυτών από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, οι οποίοι παρέθεσαν ιδέες και ζητήματα που αντιμετωπίζει η πολιορκημένη χώρα.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν προς συζήτηση πολλά: Μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα και πώς; Υπάρχει ένας

συμβιβασμός που κρατά όλα τα κόμματα ευχαριστημένα; Πώς θα διαμορφωθούν τα νέα ισοζύγια ισχύος και πώς θα επηρεάσουν την περιοχή μας; Έχει αναλάβει η Ρωσία τον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή; Υπάρχει ρόλος για την ΕΕ στην ανοικοδόμηση της χώρας;

Σε δηλώσεις του ο Γιαννάκης Κασουλίδης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι: «Οργανώνεται αυτό το συμπόσιο για να ασχοληθούμε και λίγο με τη γειτονιά μας όχι πάντα για τους εαυτούς μας και το θέμα της Συρίας είναι σοβαρό διότι εκεί η διένεξη τράβηξε πολλούς πρωταγωνιστές πέραν των αντιμαχομένων πλευρών εντός της Συρίας την Ρωσία τις ΗΠΑ, το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και το ΙΣΡΑΗΛ, επομένως πρέπει να δούμε τι γίνεται με αυτή την υπόθεση ποια επιρροή- όταν εννοώ επιρροή ποιες συνέπειες έχει στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης ανατολής- και μετά να δούμε λίγο τις πιθανότητες λήξης αυτής της διένεξης και ανοικοδόμησης της Συρίας.

Ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου, Αμίν Τζεμαγιέλ ανέλυσε στο πλαίσιο της ομιλίας του με ποιο τρόπο η χώρα του μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από την πορεία των γεγονότων στη Συρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία του γεωπολιτικού Somar Al-Assad, ανιψιού του αείμνηστου Hafez Al-Assad, ο οποίος μίλησε επιπλέον και  για την ανασυγκρότηση της Συρίας. Η Rosine Ghawji, πρόεδρος της Women for Donald Trump, εξήγησε την πολιτική του Προέδρου Trump στη Συρία και τη Μέση Ανατολή και ποιοι είναι οι στόχοι του.     

Η Φρίντα Γιαννίτσα, εκπρόσωπος της CyprusMail, δήλωσε ότι: «Το σκεπτικό ήτανε θέλαμε να προσφέρουμε κάτι στους παρευρισκόμενους για να μπορούν έτσι να ασχοληθούν βαθύτερα με το θέμα να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης στην περιοχή και θα είναι πιστεύω μια μορφή δεξαμενής σκέψης για να ανταλλαχθουν κάποιες απόψεις έχουμε πολύ αξιόλογους ομιλητές από τις περιοχές που είναι ειδικοί πάνω στο θέμα και αυτή ήταν η προσπάθεια αντί να γίνει μια γιορτή άλλης  φύσεως θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση με την ευκαιρία της επετείου». 

 Για την ΕΕ, ο πόλεμος στη Συρία προκάλεσε μια μεταναστευτική κρίση, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο μέσω μιας συμφωνίας με την Τουρκία, όπου σήμερα διαμένουν περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα