Αποκαλύπτουμε την ομάδα «φάντασμα» για τις ΑΠΕ- Τι απαντά ο Πασχαλίδης

Χιονοστιβάδα εξελίξεων στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο με τις κρατικές επιδοτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απορρίπτει τις καταγγελίες εναντίον του ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, στην πρώτη τοποθέτησή του επί του ζητήματος, έκανε λόγο για αποφάσεις, που λήφθηκαν, βάσει εμπεριστατωμένων μελετών, με τη σύμφωνο γνώμη όλων των αρμοδίων φορέων και κομμάτων.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Τουλάχιστον, οι αποφάσεις και η εφαρμογή τους - την εποχή μου στο υπουργείο - ήταν

πεντακάθαρες, σωστές και ευρωπαϊκές. Ήταν σίγουρα για το καλό των Α.Π.Ε. Απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι, η διαφορά που υπάρχει, είναι θέμα ερμηνείας της νομοθεσίας που είχε περάσει, μεταξύ του Υπουργείου, των σχετικών κρατικών υπηρεσιών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Εάν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή  αργότερα, πρόσθεσε, η ευθύνη βαραίνει την τεχνοκρατική ομάδα.

Εξήγησε ότι «ποτέ δεν αφαίρεσα οποιαδήποτε πρόνοια και ποτέ δεν ενήργησα σε αντίθεση με τις εισηγήσεις οποιασδήποτε τεχνοκρατικής ομάδας ή επιστημονικών συμβούλων. Είμαι περήφανος για την πρόταση, που πήρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και γνωρίζουν όλα τα κόμματα, ανεξαιρέτως, ποιοι έκαναν και ποιοι δεν έκαναν τις ΑΠΕ».

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι  ασφαλιστική δικλείδα, που εγκρίθηκε από το υπουργικό και την Κομισιόν, η οποία έδινε τη δυνατότητα αναθεώρησης κάθε τέσσερα χρόνια της οροφής των 1750 κιλοβατόρων, διαφοροποιήθηκε, αργότερα, στο σχέδιο επιχορήγησης, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε πως ο ίδιος δεν προέβη σε τέτοια ενέργεια.

«Εάν έγινε κάτι τέτοιο, έγινε από την τεχνοκρατική ομάδα, αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Πέρασαν χρόνια και δεν έχω τα στοιχεία ενώπιόν μου», συμπλήρωσε.

Το ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτει τα ονόματα μελών της Τεχνοκρατικής ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί ως "φάντασμα".

Εκ μέρους Υπηρεσίας Ενέργειας:

Σόλων Κασίνης

Ανδρέας Λιζίδης

Γιώργος Παρτασίδης

Ιωάννης Χρύσης

Εκ μέρους Υπηρεσίας Περιβάλλοντος:

Κώστας Παπασταύρου

Λάκης Μεσημέρης

Εκ μέρους Γραφείου Προγραμματισμού:

Ανδρέας Μολέσκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε σε επαφές, εκ μέρους του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ο νυν βουλευτής, Ονούφριος Κουλλάς.

Όπως μετέδωσε από χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ, η τεχνοκρατική ομάδα είχε συσταθεί, βάσει απόφασης υπουργικής Επιτροπής. Μέλη της ήταν οι εξής:

Εμπορίου - Αντώνης Πασχαλίδης

Εσωτερικών - Νεοκλής Συλικιώτης Γεωργίας - Μιχάλης Πολυνείκης

Σε μετέπειτα στάδιο, εντάχθηκε και ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Τις καταγγελίες που ακούστηκαν στη βουλή περί τεραστίου σκανδάλου σχετικά με τις ΑΠΕ σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών, κλήθηκε να σχολιάσει ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας. Εκπρόσωπός του δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει εντός της ερχόμενης βδομάδας και θα δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλα.

Για ανακρίβειες έκανε λόγο ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «πολλά από όσα έχουν λεχθεί αποτελούν ανακρίβειες, επειδή κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει τη "φόρμουλα" του σχεδίου για τις ΑΠΕ». Σε υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας στη βουλή και εξασφάλισε το ΣΙΓΜΑ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "η αιολική τεχνολογία δεν πρέπει να πολεμείται από τους θεσμούς ή να παραγκωνίζεται στα πλάνα των Εθνικών Σχεδίων και των δεσμευτικών στόχων της χώρας μας".

Keywords
Τυχαία Θέματα