Χτίζει επιτελείο για προεδρικές ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Χτίζει επιτελείο για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, όπως όλα δείχνουν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Μετά τη διαρροή στον Τύπο της πρόθεσής του να εξαγγείλει επισήμως την υποψηφιότητά του το ερχόμενο φθινόπωρο, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το περασμένο διάστημα, τείνουν να επιβεβαιωθούν.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές οι οποίες

μίλησαν στο SigmaLive, ο κ. Χριστοφίδης αυτή την περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο επιχειρεί να συγκροτήσει ένα επιτελείο κατάλληλο να στηρίξει την υποψηφιότητά του, εφόσον λάβει την τελική απόφαση.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο θα απαρτίζεται τόσο από πολίτες που διαμένουν στο νησί, όσο και από Κύπριους της διασποράς, που θα προσέλθουν στην Κύπρο προκειμένου να γίνει η διεκδίκηση της Προεδρίας, αλλά και η ανάληψή της, σε περίπτωση που το εγχείρημα αποδώσει καρπούς.

Όπως αναφέρουν, στόχος είναι η συγκέντρωση 3.000 εθελοντών.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν βιάζεται, με τη δημιουργία του επιτελείου να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και να αποτελεί το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την υποψηφιότητά του, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «τα δεδομένα αυτής της ομάδας θα είναι πρωτόγνωρα για την κυπριακή πολιτική σκηνή».

Παράλληλα, «σημαντικά ονόματα» και «μεγάλες προσωπικότητες» θα πλαισιώσουν την υποψηφιότητα Χριστοφίδη, στα οποία όπως όλα δείχνουν θα πέσει και το προεκλογικό βάρος, όσον αφορά στην «αποκομματικοποίηση» της προεκλογικής διαδικασίας, σε μια προσπάθεια να αντληθούν ψηφοφόροι από όλες τις κομματικές δεξαμενές και να μην υπάρξει χρωματισμός.

Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη της υποψηφιότητας, οι πηγές τονίζουν ότι αυτές θα έχουν ως βάση πόρους από τη διασπορά, καθώς πρόθεση είναι να μην υπάρξει εξάρτηση από τα εγχώρια συμφέροντα.

Η προσπάθεια πάντως θεωρείται ότι θα ξεκινήσει επισήμως μόνο όταν τα δεδομένα θα έχουν μετρηθεί, εξ ου και οι δυο μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την απόφαση εξαγγελία της υποψηφιότητας, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνει η στρατηγική μελέτη που θα οδηγήσει στην τελική απόφαση.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πηγές, στη διάθεση των συνεργατών του βρίσκονται μετρήσεις επί του εκλογικού σώματος που δείχνουν ότι ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα. Όπως αναφέρουν, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα είναι το 50% των πολιτών που δεν πηγαίνει να ψηφίσει, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων εκτός πολιτικής που δεν ασχολείται με τα κόμματα, δηλαδή μια «σιωπηλή διαμαρτυρόμενη πλειοψηφία» που στόχος είναι να μετατραπεί σε πολιτική πλειοψηφία.

Όσον αφορά στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα της υποψηφιότητας, αυτό θα διαμορφωθεί μέσα από συνελεύσεις πολιτών και μια ευρεία συζήτηση, η οποία αναμένεται να αρχίσει εγκαίρως, ενώ το στίγμα της πολιτικής θα δοθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και του «πατριωτικού ΝΑΙ» στη λύση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα