Έβαλε στον στόχο νέες διακρίσεις

Η Έλενα Μουσικού μίλησε στην εφημερίδα Σημερινή για τα όνειρα της και το άθλημα της Τοξοβολίας.

H Έλενα Μουσικού μάς έχει συνηθίσει στις επιτυχίες. Στους ΑΜΚΕ (Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης), που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα, η αθλήτρια της τοξοβολίας μάζεψε για την Κύπρο άλλα δύο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες ατομικού Ολυμπιακού Τόξου Γυναικών και στο Μεικτό Ομαδικό Ολυμπιακού

Τόξου, ενώ στο παλμαρέ της έχει πολλές σημαντικές διακρίσεις, όπως η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 και η 5η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνα το 2013. Η τοξοβόλος, στην οποία ανήκουν όλα τα Παγκύπρια ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών, σε συνέντευξή της στη «Σ» καταγράφει τους στόχους που έχει θέσει για τους επόμενους αγώνες, δείχνοντας έτσι τη «δίψα» της για νέες διακρίσεις, μιλά για το πρόγραμμα προπονήσεών της, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρεται στη βοήθεια που δέχεται από την Πολιτεία και αν αυτή είναι επαρκής.

Mετά τις πρόσφατες επιτυχίες στους ΑΜΚΕ ποιοι οι στόχοι που έχεις θέσει για τους επόμενους αγώνες;

Ο άμεσος επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή και διάκρισή μου στους επερχόμενους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στην Ταραγόνα της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2018. Πρόκειται για αγώνες με αρκετά υψηλό επίπεδο αλλά με πολλές πιθανότητες για διάκριση όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία και τεθούν οι σωστοί στόχοι.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και τι ήταν αυτό που σε ώθησε προς την τοξοβολία και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το άθλημα της τοξοβολίας σε ηλικία 11 ετών, μετά από παρότρυνση του μεγάλου μου αδελφού που ασχολήθηκε πριν από εμένα με το συγκεκριμένο άθλημα. Μπορώ να πω πως αν και η τοξοβολία δεν είναι τόσο διαδεδομένο άθλημα στην Κύπρο, από την πρώτη προπόνηση ένιωσα πως είναι ακριβώς στα μέτρα μου και ότι με αυτό θα ήθελα να ασχοληθώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις έφερε αρκετά μετάλλια στη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες. Εξήγησέ μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλήματος και τι απαιτεί από τον αθλητή.

Τα τελευταία χρόνια έχει προβληθεί αρκετά το άθλημα μέσα από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις μικρές ηλικίες και έτσι ο αριθμός των αθλητών αυξάνεται συνεχώς. Με την τοξοβολία μπορούν να ασχοληθούν άτομα ηλικίας άνω των 8 ετών χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλήματος είναι η αυτοσυγκέντρωση και η ηρεμία που χρειάζεται να έχει ο αθλητής, σε συνδυασμό φυσικά με την καλή τεχνική, αφού είναι ένα άθλημα στόχου και απαιτεί σταθερότητα. Χρειάζεται να αφιερώνεις πολύ χρόνο στην προπόνηση και πολλή εξάσκηση με σκοπό να πετύχεις την καλύτερη δυνατή τεχνική και να μπορείς να την επαναλαμβάνεις σε κάθε βέλος χωρίς διαφορές.

Πόσες φορές κάνεις προπόνηση την εβδομάδα και πόσο χρόνο σού παίρνει;

Σωστή προπόνηση πρέπει να γίνεται περίπου πέντε φορές την εβδομάδα για τέσσερεις περίπου ώρες κάθε φορά, όμως λόγω του ωραρίου εργασίας μου καθώς και των άλλων υποχρεώσεών μου, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, με αποτέλεσμα να αρκούμαι, αναγκαστικά, σε λιγότερες προπονήσεις.

Θα μπορούσε να ήταν πιο κοντά

Θεωρείς ότι η πολιτεία είναι κοντά στους αθλητές;

Θεωρώ πως η πολιτεία έμπρακτα δείχνει το «παρών» της απέναντι στους αθλητές, αλλά θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο κοντά τους, ιδιαίτερα σε ατομικά αθλήματα όπως είναι και η τοξοβολία. Επίσης, πιστεύω πως η βοήθεια για τους αθλητές θα μπορούσε να προσφέρεται στα αρχικά στάδια της πορείας τους, για να τους βοηθήσει και να τους παροτρύνει να έχουν επιτυχίες. Παρόλα αυτά, συνήθως η πολιτεία είναι δίπλα στους αθλητές αφού πετύχουν διακρίσεις, ενώ η πορεία μέχρι τη διάκριση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μιας αθλητικής καριέρας.

Έχεις εκπληρώσει τα όνειρά σου, ή υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις όσον αφορά τον αθλητισμό;

Θεωρώ πως μέχρι στιγμής δεν έχω πετύχει όσα έχω τη δυνατότητα να πετύχω, έτσι δεν μπορώ να πω ότι έχω εκπληρώσει τα όνειρά μου αλλά αντίθετα, έχω ακόμα αρκετές διακρίσεις να διεκδικήσω μέσα από τον αθλητισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα