Εκατομμύρια ευρώ για απαλλαγές εκπαιδευτικών

Επιτακτική ανάγκη θεωρεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τον εξορθολογισμό των δαπανών για την παιδεία, σε συνάρτηση με τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών, θεωρώντας ότι οι επιδόσεις των μαθητών είναι δυσανάλογες έως και αντιστρόφως ανάλογες με το κόστος που δαπανάται για την εκπαίδευση.

Όλα αυτά στηρίζονται σε σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από εξειδικευμένο οίκο και βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο όμως δεν δημοσιοποιεί τα ευρύματα, προφανώς λόγω και των σχετικών αντιδράσεων που θα προέλθουν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο

το περιεχόμενο της μελέτης αποκάλυψε σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, στην οποία συζητείτο το μέλλον των Τεχνικών Σχολών και απ' όλους προβαλλόταν η ανάγκη για αύξηση των δαπανών, ο Λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Χρίστος Χατζηιωσήφ, ο οποίος επισήμανε ότι το κόστος για το κράτος από τις απαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια ετησίως.

Προτιμότερο είναι να εξορθολογιστούν οι δαπάνες σε σχέση με τις παραχωρήσεις προς τους εκπαιδευτικούς και από αυτές θα προέλθουν σχετικά κονδύλια για να διοχετευτούν προς άλλες ανάγκες της παιδείας, ανέφερε.

Οι πτυχές της μελέτης

Αναλύοντας πτυχές της μελέτης σε συνάρτηση και με την εργασία των εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο κ. Χατζηιωσήφ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

1. Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται 30 ώρες την εβδομάδα, εκ των οποίων μόνο οι 15 είναι εκπαιδευτικός χρόνος.

2. Οι πρόσθετες ανάγκες στην παιδεία προέρχονται από παραχωρήσεις και διευκολύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

3. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι μακρόχρονες διακοπές των εκπαιδευτικών, δηλαδή 2 μήνες το καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα και άλλες στο μεσοδιάστημα όπου ενώ δεν εργάζονται καθόλου, πληρώνονται κανονικά.

4. Οι απαλλαγές των εκπαιδευτικών από διδακτικό χρόνο γίνονται παράνομα, αφού δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία και το Υπουργείο Παιδείας συνειδητά προβαίνει σε παρανομίες. Προς τούτο γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας, που θεωρεί παράνομες τις απαλλαγές.

5. Ανέφερε παραδείγματα, όπου εκπαιδευτικός που έχει την ευθύνη της βιβλιοθήκης του σχολείου απαλλάσσεται από διδακτικό χρόνο για ολόκληρη τη χρονιά. Ακόμη, εκπαιδευτικός που επιφορτίζεται με τον προγραμματισμό στα σχολεία απαλλάσσεται από δυο διδακτικές ώρες για ολόκληρη τη χρονιά, αν και η εργασία του είναι μόνο στα αρχικά στάδια του σχολικού έτους.

6. Όλα αυτά είναι παράλογα, δεν είναι τεκμηριωμένα και δεν καλύπτονται από καμιά νομοθεσία.

7. Η μείωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών γίνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι.

8. Το κόστος της εκπαίδευσης είναι δυσανάλογο με τις επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ενώ το κόστος της εκπαίδευσης είναι από τα πιο ψηλά σε Ευρώπη και παγκοσμίως, τα αποτελέσματα είναι αντιστρόφως ανάλογα.

9. Χρειάζεται εξορθολογισμός των δαπανών και όχι περισσότερες απαιτήσεις.

Οι αντιδράσεις

Οι αναφορές του εκπροσώπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκάλεσαν τις οργίλες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών, οι οποίες τις θεωρούν άδικες και υπερβολικές. Προφανώς και η αντίδρασή τους υποθάλπεται και από την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο μπροστά στον κίνδυνο κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και αναταραχής στα σχολεία τηρεί σιγήν ιχθύος και συναινεί στη συνέχιση των στρεβλών καταστάσεων που παρατηρούνται στα σχολεία όπως καταδεικνύονται από έρευνα που έχει στα συρτάρια του και αποκάλυψε ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Από πλευράς τους οι βουλευτές, που θα έπρεπε να είναι προασπιστές του δημοσίου χρήματος, τηρούν στάση Ποντίου Πιλάτου, αφού πλέον εισερχόμεθα σε προεκλογική περίοδο και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που φτάνει τις 10.270 είναι σημαντικό κομμάτι στην πίτα των προεδρικών εκλογών. Φυσικά και απ’ αυτό το κομμάτι θα ήθελαν να καταβροχθίσουν αρκετοί από τους υποψηφίους Προέδρους και τα κόμματα που τους στηρίζουν. Οπόταν οι φωνές του κ. Χατζηιωσήφ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα πνιγούν στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας και οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να καρπούνται τα οφέλη ελέω της εκλογικής τους δύναμης και της επιρροής που ασκούν στα κόμματα…

Keywords
Τυχαία Θέματα