Χρόνια πολλά, προπάντων καλά και ισότιμα!

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γιορτάζεται κάθε 8 του Μάρτη σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη, οι οποίες απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1977 όρισε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα

της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη και έδωσε έτσι την ευκαιρία κάθε χρόνο να αναλογιζόμαστε πού βρισκόμαστε, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και προς τα πού θέλουμε να βαδίσουμε.

Γι’ αυτό η στήλη σήμερα είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά η καθεμιά την δική της μάχη, με τον δικό της τρόπο για ισότητα και αξιοπρέπεια.

Χρόνια μας πολλά λοιπόν και προπάντων καλά και ισότιμα.

Γιατί ισότιμα;

Επειδή το μισθολογικό χάσμα εξακολουθεί να ισχύει, οι διακρίσεις σε ανελίξεις και προαγωγές καλά κρατούν, η βία κατά των γυναικών σημειώνει έξαρση, νέες ηλεκτρονικές μορφές βίας έχουν προστεθεί στο μακρύ κατάλογο, η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια σφαίρα εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά έναντι των ανδρών και τέλος, οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε καθεστώς φτώχειας ή οικονομικής εξαθλίωσης.

Οπότε, ας γιορτάσουμε σήμερα, όσα πετύχαμε, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των δύο φύλων υπολογίζει ότι 22% των γυναικών στην Κύπρο, έχουν πέσει θύματα βίας. Ενώ παράλληλα ποσοστό 28% των γυναικών στο νησί μας έχουν υποστεί κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας.

Ας γιορτάσουμε σήμερα τη σημαντική πρόοδο στη συμμετοχή των γυναικών σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα, αλλά, ας μη ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής αυτό που πετύχαμε είναι από τελευταίοι να ανέβουμε στην 4η θέση από το τέλος στην Ε.Ε. των 28. Με ποσοστά συμμετοχής που αγγίζουν μόλις το 17% σε δημόσια αξιώματα και μόλις 10% σε Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων εταιρειών.

Ας γιορτάσουμε τα δικαιώματά μας, την οικονομική μας ελευθερία και ανεξαρτησία αλλά να ξέρουμε ότι ακόμη και σήμερα η τάση η οποία καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη είναι οι γυναίκες να εργοδοτούνται κατά πλειοψηφία σε πιο χαμηλόμισθους κλάδους απ’ ότι οι άντρες, να εργάζονται κατά μέσο όρο 6 ώρες περισσότερες αλλά και να πληρώνονται λιγότερο.

Ας γιορτάσουμε τέλος τη σημαντική μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η ψαλίδα παραμένει κοντά στο 14%.

Ενώ τέλος, ας απολαύσουμε την ατομική ελευθερία στις επιλογές μας αλλά και να μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία που κατά πλειοψηφία θεωρεί ότι η ευθύνη των παιδιών και του νοικοκυριού είναι αποκλειστικά δική μας και είναι πανέτοιμη ανά πάσα στιγμή να μας κατακρίνει γι’ αυτό.

Ας γιορτάσουμε τέλος την κατακρήμνιση της πληθώρας των στερεοτύπων που συνόδευαν τη γυναίκα αναφορικά με το ρόλο, τα δικαιώματα και την αξία της και που κερδίσαμε με το σπαθί μας όλα αυτά τα χρόνια βήμα-βήμα. Αλλά κι ας μη ξεχνάμε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, ότι ο σεξισμός είναι ακόμη διάχυτος στα μυαλά των ανθρώπων καθώς και ότι κάπου εδώ πιο κάτω -όχι πολύ μακριά από τη δική μας χώρα- κορίτσια και γυναίκες σκοτώνονται, κακοποιούνται και βιάζονται απλά και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθούν γυναίκες.

Όσο αφορά τέλος εσάς αγαπητοί κύριοι, ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας γιατί η ισότητα δεν είναι πράξη ελεημοσύνης αλλά ένδειξη δημοκρατίας. Όμως να θυμάστε, ότι η ισότητα είναι και ευθύνη όλων μας.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα