Χριστοδουλίδης: ΚΔ δεν είναι μόνο το κυπριακό

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στο Σικάγο, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τόσο οι συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και οι δημόσιες παρεμβάσεις του στην Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο, εστιάστηκαν σε δύο πτυχές.

«Η πρώτη αφορά την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, τις προοπτικές σήμερα και τα δεδομένα.

Τον ρόλο που η Τουρκία καλείται να διαδραματίσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε σε θετικό αποτέλεσμα και την βοήθεια που ζητούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε σχέση με τη δεύτερη πτυχή, η οποία αφορά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολλά περιφερειακά και διεθνή προβλήματα κι είναι σημαντικό ότι ο ρόλος αυτός αναγνωρίζεται, ειδικότερα στις ΗΠΑ, τη χώρα η οποία ενδιαφέρεται άμεσα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για μια σειρά σημαντικότατων επαφών, κυρίως με την αμερικανική κυβέρνηση, τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 29 Σεπτεμβρίου και τον υπουργό Εξωτερικών το Σάββατο 26 τρέχοντος.

Ήδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να στείλει τα μηνύματα προς τους Αμερικανούς επισήμους από το Σικάγο, και αφορούσαν συγκεκριμένα την Τουρκία.

«Ήταν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα, αφού η Τουρκία θα πρέπει μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες – και υπάρχουν διάφορα επίπεδα - να δείξει αυτό που δημόσια διακηρύττει, για επιθυμία επίλυσης του κυπριακού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλους είπε ότι θα υπάρξουν επαφές με άλλους αξιωματούχους, όπως τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, τον επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας και φυσικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα