Στον δρόμο για εκλογή Προέδρου

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΗΓΕΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μητσοτάκης και Πέτρος Τατούλης οι μέχρι στιγμής επίσημοι υποψήφιοι.

Ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, μετά την εκλογική ήττα της 20ής Σεπτεμβρίου. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εκλογή σε συνεργασία με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκο, δήλωσε χθες ότι «τείνει» να μην είναι υποψήφιος για την Προεδρία, καθώς,

όπως είπε, διαφωνεί με τον τρόπο, ο οποίος είναι η απευθείας εκλογή από τη βάση. «Η κεντροδεξιά πάντα είχε μια γραμμή μετριοπάθειας και έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό», δήλωσε ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, συμπληρώνοντας ότι από τη στιγμή που ξεκινούν οι διαδικασίες, ο ίδιος υπηρετεί ως υπηρεσιακός πρόεδρος και τις αποφάσεις θα λαμβάνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία αναμένεται να συγκληθεί την Πέμπτη, στις 15:30.

Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η 15η Νοεμβρίου είναι μια ημερομηνία που εξετάζεται πολύ σοβαρά.

Δηλώνουν «παρών»
Την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του κόμματος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση, χθες το βράδυ, η οποία, όπως όλα δείχνουν, εντάσσεται στο πλαίσιο φωνών εντός της Νέας Δημοκρατίας που μιλούν για νεαρό σε ηλικία πρόεδρο με προδιαγραφές «αντι-Τσίπρα», προκειμένου η παράταξη να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «πιστεύω ότι έχω σχέδιο, πρέπει να κάνουμε reboot», τασσόμενος υπέρ της ριζικής ανανέωσης αλλά και «προέδρου με θητεία».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, είναι ο δεύτερος μέχρι τώρα υποψήφιος. «Ασφαλώς και εμμένω. Πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα, αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Το σκέφτονται
Στάση αναμονής και χαμηλούς τόνους πάντως κρατούν πολλά από τα στελέχη που είχαν εκφράσει, κατά το παρελθόν, ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου.
Ο Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης «έπραξε πολύ σωστά» για την εκκίνηση των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι η προσφορά στην παράταξη δεν γίνεται απαραίτητα μόνο από τη θέση του προέδρου. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι «θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά τηρώντας στάση αναμονής με στόχο να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις και συσχετισμούς.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εμφανίζεται θετικός, αρκεί να μη συμμετέχει στη διαδικασία ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Τέλος, ο στενός συνεργάτης και πρώην εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, κάλεσε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να συνταχθεί πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια τηρείται προς το παρόν σιγή ιχθύος.

Η στάση των «πρώην»
Εν τω μεταξύ, καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει από τη μεριά των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, με την τελική στάση τους, επίσημη ή ανεπίσημη, να αποτελεί εν δυνάμει κλειδί για τη διαδοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να δώσει ανεπίσημο χρίσμα, αν κάποιος από τους υποψηφίους που θα προκύψουν προέρχεται από το λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ», πράγμα που σημαίνει ότι οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στους υποψηφίους, θα εμπεριέχουν και αυτόν τον παράγοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα