Πρόεδρος: Συζητούμε πολιτικές όχι πληθυσμιακές πλειοψηφίες

Αυτό που συζητείται σήμερα στις διαπραγματεύσεις για κατοχύρωση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν είναι μέσα από πληθυσμιακές πλειοψηφίες αλλά από πολιτικές πλειοψηφίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική υποχώρηση μέχρι τώρα από τους Τουρκοκύπριους,

ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε από πού αντλεί τις πληροφορίες του.

«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά, η πληθυσμιακή αναλογία σε κάθε μια πολιτεία και η πολιτική αναλογία, δηλαδή τα πολιτικά δικαιώματα. Πολιτική πλειοψηφία δεχόμαστε και συζητούμε. Πληθυσμιακή πλειοψηφία βεβαίως όχι. Πώς θα επανενώσεις ένα τόπο, να διασφαλίσεις ότι η κάθε μια των πολιτειών –ενόψει του γεγονότος μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι η πλειοψηφία και είναι εύλογο να ανησυχεί η Τουρκοκυπριακή κοινότητα- ότι εν τη ουσία δεν θα καταργήσεις αυτό που επιδιώκουν, δηλαδή την διζωνικότητα, που είναι συμφωνημένο. Αλλά υπάρχει ο τρόπος και είναι αυτό που συζητείται, να υπάρξει κατοχύρωση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όχι μέσα από πληθυσμιακές πλειοψηφίες, αλλά από πολιτικές πλειοψηφίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ερμηνεύοντας τη διζωνικότητα, ανέφερε ότι στην κάθε ζώνη η κάθε κοινότητα θα έχει την πλειοψηφία σε ότι αφορά τον πληθυσμό και την ιδιοκτησία περιουσιών, κάτι που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στάση στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, της αποχώρησης όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων, αφού επισήμανε ότι δεν συνομιλούμε με την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήταν μέρος των συνομιλιών «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητούνται, μάλιστα με θετικό τρόπο η κατοχύρωση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών».

Ελάχιστες αποκλίσεις σε ορισμένα θέματα

Στο ερώτημα που βρισκόμαστε κι αν ο ίδιος θεωρεί πρόωρη μια ενδελεχή ενημέρωση του κυπριακού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια εξελικτική διαδικασία.

«Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση, υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν ελάχιστες αποκλίσεις και συζητούνται και υπάρχουν ακόμα και σοβαρά θέματα στα οποία ευρίσκονται σε εξέλιξη η διαμόρφωση προτάσεων και ο ευρύτερος διάλογος. Έχω την εντύπωση ότι θα ήταν βεβιασμένη ενέργεια, απλά η αναφορά σε ένα θέμα που επιτυγχάνεται σύγκλιση, με παραγνώριση κάποιου άλλου που είναι ενδεχόμενα σημαντικότερο και υπάρχει διαφορά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από τη στιγμή που ο λαός θα αποφασίσει, ο λαός βεβαίως θα ενημερωθεί λεπτομερώς και θα έχει την άνεση του χρόνου, έτσι ώστε μέσα από την ενημέρωση να μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει αν θα γίνει ή όχι αποδεκτή η οποιαδήποτε λύση».

Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον Ακιντζί

Σε ερώτηση αν έχει κάποια ένδειξη ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να αποφασίζει μόνος του, όπως συμβαίνει με τον ίδιο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.

«Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται και να ανήκει εις την ουσία και στην πράξη στους Κύπριους, δηλαδή να αυτοκυβερνάται από τους πολίτες της. Υπάρχουν θέματα στα οποία οπωσδήποτε εμπλέκεται η Τουρκία και είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς ορισμένα θέματα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι θετικός στα διάφορα θέματα που συζητούμε. Δεν έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής να έχει ενδοιασμούς να συζητήσει. Είναι θέματα που οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του διαλόγου δημιουργείται μια άλφα εικόνα και στη συνέχεια του διαλόγου υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, είτε από εκείνον, είτε από εμάς, για να είμαι δίκαιος. Υπάρχει ένας ελεύθερος διάλογος και πρέπει να πω τον διακρίνει και μια γνησιότητα όσον αφορά τις έγνοιες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε εκείνοι, είτε εμείς».

Θα κατοχυρώσουμε το δικαίωμα προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Μιλώντας για το περιουσιακό, είπε ότι δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τους χρήστες. Αφορά πρώτιστα και πάνω από όλα τους ιδιοκτήτες και προχωρούμε με μια μεθοδολογία που το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να ενασκείται κατά προτεραιότητα και εν τη ουσία.
«Βεβαίως έχουν συμφωνηθεί μια σειρά θεραπειών. Ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την όποια των θεραπειών και η επιτροπή περιουσιών μπορεί να ανταποκριθεί θετικά εις το συγκεκριμένο αίτημα του ιδιοκτήτη ή να δώσει συνδυασμένη θεραπεία που μπορεί να αποτελείται από επιστροφή μέρους, εναλλακτική, ανταλλαγή ή και αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα της προσφυγής των ενδίκων μέσων αλλά και της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Αποφασιστικότητα από Ακιντζί αλλά…

Σε ερώτηση αν για τον κ. Ακιντζί ισχύει το ότι «θέλει αλλά δεν μπορεί», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Πιστεύω ότι τον διακρίνει η αποφασιστικότητα, αλλά θα ήταν αφέλεια αν παραγνωριζόταν ο ρόλος που διαδραμάτιζε η Τουρκία. Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο αυτήν την ώρα, να μπούμε σε ένα παίγνιο επίρριψης ευθυνών γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη».

Καμιά διαφορά αντιλήψεων με τον Τσίπρα στο κυπριακό

Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, είπε πως όσον αφορά τουλάχιστον το Κυπριακό, δεν βλέπει να έχουν διαφορές αντιλήψεων. «Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι η ώρα ενός ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε επιτέλους λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα