Σύροι πρόσφυγες πάτησαν βρετανικό έδαφος για πρώτη φορά

Σε βρετανικό έδαφος βρίσκονται οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Συρία από τις 20.000 που σχεδιάζει να υποδεχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2020, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Πρόκειται για πρόσφυγες από καταυλισμούς στα σύνορα της Συρίας, καθώς ο κ. Κάμερον έχει πει ότι δε θα γίνουν δεκτοί πρόσφυγες που έχουν ήδη περάσει στην Ευρώπη. Η Βρετανία δεν είναι μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν και ως εκ τούτου θα ασκήσει στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης το δικαίωμα αυτοεξαίρεσης από το σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

και την Ιταλία.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει πόσοι είναι οι Σύροι πρόσφυγες που έφτασα στη χώρα, ούτε αν είχε προγραμματιστεί η έλευση των συγκεκριμένων πριν τις ανακοινώσεις Κάμερον. Άγνωστο παραμένει επίσης το πού θα εγκατασταθούν

Εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους Σύρους που απεγνωσμένα χρειάζονται βοήθεια».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναμενόταν να συζητήσει την προσφυγική κρίση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς τη νύχτα της Τρίτης.

Από το 2011 και έως τον περασμένο μήνα οι βρετανικές αρχές είχαν εγκρίνει τις αιτήσεις ασύλου 4.980 Σύρων, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές και η τοπική αντιπολίτευση καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα