Χούρικαν σε ΣΙΓΜΑ:Θα κυνηγηθούν όσοι δεν αποπληρώνουν δάνεια

Σημαντικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία δίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Υποστηρίζει ότι η Τράπεζα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη για τους τρέχοντες λειτουργικούς κινδύνους.

Ο κ. Χούριγκαν απαντάει και στο κρίσιμο ερώτημα αν κάνει σχέδια για πακετοποιήσεις δανείων.

Μέσα στο πλάνο του Χούρικαν είναι και να εξευρεθούν τρόποι πώλησης των υφιστάμενων δανείων χωρίς ωστόσο να βρίσκεται υπό πίεση η Τράπεζα. Για να γίνει θα πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκή αξία για τους μετόχους.

Η Τράπεζα είχε 63% ΜΕΔ στον προϋπολογισμό που μειώθηκαν στο 49% του ισολογισμού της και θέλει να κατέβει κάτω από το 10%. Ο κ. Χούριγκαν ξεκαθαρίζει ότι θα κυνηγηθούν όσοι δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους και απαντάει και στο ερώτημα αν στο στόχαστρο μπει και κάποιος που έχει χάσει τη δουλειά του, που έχει παιδιά.

Αναφορικά με το ζήτημα αύξησης της χορήγησης δανείων στην οικονομία, ο κ. Χούριγκαν είπε ότι είχαμε χορηγήσεις δανείων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ πέρσι στην οικονομία και δίνει και στοιχεία για το πως προχωράει το 2017 η Τράπεζα.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις προβλέψεις τους κατά τα επόμενα χρόνια στο 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, η ΕΚΤ θα δώσει χρονικό περιθώριο δύο χρόνια στις τράπεζες για να μαζέψουν τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να καλύψουν το 100% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν έχουν εξασφαλίσεις και επτά χρόνια για να καλύψουν τα ΜΕΔ με εξασφαλίσεις.

Οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ ενδέχεται να βλάψουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι τράπεζες των τριών αυτών χωρών κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα