Ιδού το έγγραφο ΠτΔ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ

Καμία αναφορά ότι οι προτάσεις του για τα εσωτερικά ζητήματα είναι άκυρες – null and void χαρακτηρίζονταν στο έγγραφο του Κραν Μοντανά – περιλαμβάνεται στο έγγραφο που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα στις 22 Σεπτεμβρίου, το οποίο αποκαλύπτει αυτούσιο το Σίγμα.

Αντίθετα κάποιες προτάσεις επαναλαμβάνονται, εκτός όμως από την εκ περιτροπής Προεδρία, για την οποία δεν γίνεται καμία αναφορά.

Επαναλαμβάνει αρχικά τη θέση του για τα θέματα ασφάλειας.

Εγγυήσεις και στρατός

Άμεση κατάργηση

εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και αντικατάστασης τους με ένα νέο αξιόπιστο σύστημα ασφάλειας υπό τα Η.Ε και την ΕΕ, καθώς και δραστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων στα επίπεδα του 1960 με ρήτρα αποχώρησης.

Για τα καίρια ζητήματα εσωτερικής πτυχής που προκαλούν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, υπό την επικεφαλίδα WAY FORWARD (πορεία προς τα εμπρός), αναφέρει τα εξής:
Σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ και αφού επαναλαμβάνει πως βασικό στοιχείο θα πρέπει να είναι η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Ομόσπονδης Κυβέρνησης σημειώνει ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρούνται.

Αποτελεσματική συμμετοχή

«Από την άποψη αυτή και υπό την επιφύλαξη των τουρκικών προτάσεων, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ορισμένες ομοσπονδιακές συλλογικές αρχές, στις οποίες εμπλέκονται θεμελιώδη συμφέροντα για οποιαδήποτε από τις δύο κοινότητες και με πλήρη σεβασμό της αρχής της μη καταπάτησης, για την απαίτηση μιας θετικής ψήφου ενός μέλους κάθε κοινότητας, υπό τον όρο ότι υπάρχει πάντα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων»

Ομοίως και για το περιουσιακό.

Καταθέτει το σεβασμό του στην άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι πρέπει να υπάρχουν δύο καθεστώτα ιδιοκτησίας για τις κατεχόμενες περιουσίες.

Και συμπληρώνει τα εξής:

Περιουσιακό

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το ατομικό δικαίωμα ιδιοκτησίας και ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η νομολογία του ΕΔΑΔ, ιδίως για τον εκτοπισθέντα ιδιοκτήτη ή την στενή του οικογένεια που σκοπεύει να επιστρέψει στο ακίνητο και να το χρησιμοποιήσει ως σπίτι. Ταυτόχρονα, δεν θα έπρεπε να αποσπά την προσοχή μας στο γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμα πολλά υποθέματα στο περιουσιακό που παραμένουν ανεπίλυτα»

Σε σχέση με το μείζον ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη μη αλλοίωσης της συμφωνηθείσας δημογραφικής αναλογίας.

Ισότιμη μεταχείριση

Προτεραιότητά μας είναι να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε την εσωτερική δημογραφική αναλογία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (4: 1) που θα πρέπει να υπάρχει την πρώτη ημέρα της έναρξης ισχύος της συμφωνίας λύσης.

Επικαλούμενος μάλιστα σειρά ενεργειών της Τουρκίας, τις οποίες εντάσσει στο λεγόμενο σχέδιο Β' ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στον ΓΓ ότι ίσως με αυτές τις κινήσεις εξηγείται και η μη βούληση της Τουρκίας, όπως καταγγέλλει, για κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά.

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει ως προϋπόθεση για μια νέα διάσκεψη όχι μόνο την καλή προετοιμασία, που πρέπει να γίνει είτε με ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ ή/και από το Συμβούλιο Ασφαλείας συλλογικά αλλά και την δέσμευση των πλευρών ότι θα καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους, ακόμη και αν αυτές θα είναι subject to, δηλαδή υπό την προϋπόθεση άλλων παραμέτρων, όπως έπραξε ο ίδιος στις 5 Ιουλίου στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα