Χάμπας: Η ΚΔ να «σταθεί στο πούντο» της, να καταψηφίσει την πράσινη ανάπτυξη

«Χθες, δεν υπερασπιστήκαμε μόνο το δικαίωμα να καλλιεργούμε τη γη που μας γέννησε αλλά υπερασπιστήκαμε όλη την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ένωσης Κύπριων αγροτών, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Με αφορμή τη διαμαρτυρία για την πρόταση κανονισμού για την φυτοπροστασία στην ΕΕ εξήγησε ότι «ήταν μια καθόλα πατριωτική κινητοποίηση, η οποία προασπίστηκε το δικαίωμα των κύπριων πολιτών να μπορούν να τρέφονται με κυπριακά προϊόντα, γιατί ακριβώς αυτή η καμουφλαρισμένη πολιτική η δήθεν πράσινη και η δήθεν από το αγρόκτημα στο πιάτο έρχεται

και λέει ότι καταστρέφετε το 79% της γης, δηλαδή μας έμεινε το 60% της γης λόγω της κατοχής. Πώς μπορούμε να αναθρέψουμε αυτό το κόσμο; Θα πεινάσουν όλοι και εκείνα τα λίγα προϊόντα που θα υπάρχουν θα είναι πανάκριβα».

Ανέφερε το παράδειγμα της καλλιέργειας πατατών στην περιοχή Κοκκινοχωρίων, η οποία θα απαγορεύεται γιατί υπάρχει το φράγμα της Άχνας.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ένωσης Κύπριων αγροτών, δήλωσε ότι «το ενθαρρυντικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι στη χθεσινή διαμαρτυρία υπήρχε πολλή νεολαία, γιατί ακριβώς στις μονάδες αιγοπροβατοτροφίας και αγελαδοτροφία, επειδή υπάρχει το χαλούμε το ΠΟΠ, μπήκαν τα παιδιά τον κτηνοτρόφων στο παιχνίδι. Αλλά με αυτό το τρόπο, αν εφαρμοστεί αυτή η πράσινη ανάπτυξη χάνεται και το χαλούμι».

Ο Πανίκος Χάμπας, αναφέρθηκε και στη Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας ότι «το οξύμωρο σε όλο αυτό είναι ότι την πράσινη ανάπτυξη τη διαπραγματευτικέ Κύπρια, ως επίτροπος τροφίμων και υγείας». Έθεσε το ερώτημα «γιατί η Κυριακίδου δε συνεννοήθηκε πλήρως και δεν ανέλυσε; Δεν έκαναν ανάλυση αντίκτυπου».

Τι ζητάμε;

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας να καταψηφίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Με τις τροποποιήσεις δεν γίνεται τίποτα θα καταστραφούμε πλήρως. Η Κυπριακή Δημοκρατία να «σταθεί στο πουντο» της και να αντισταθεί στα μονοπώλια, τις Βρυξέλλες και να καταψηφίσει».

Σύμφωνα με τον Χάμπα, σε συνομιλία χθες με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη «τον προειδοποίησε να ανοίξουν τα μάτια τους γιατί η Κύπρος καταστρέφεται. Αν αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων τότε ο κόσμος θα αναγκάζετε να μεταβαίνει στα κατεχόμενα να προμηθεύετε, που δεν θα ισχύει αυτός ο νόμος».

Ο Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι «στείλαμε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιμένουμε συνάντηση. Ο Υπουργός Γεωργίας είπε καλά λόγια αλλά από τα λόγια θα περιμένουμε να περάσει στην πράξη. Φτάνει πλέον να πηγαίνουμε και να λέμε «ναι» πρέπει να αντισταθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να καταψηφίσει».

Κλείνοντας, είπε το θέμα δεν αφορά μόνο την αγροτιά αλλά αφορά όλες τις κυπριακές οικογένειες. Όταν χάσεις τον πρωτογενή τομέα είσαι τελειωμένος. Οι κύπριοι πολίτες πρέπει να βγουν στο δρόμο.

Δείτε το απόσπασμα: 

Διαβάστε επίσης: Παρέδωσαν υπόμνημα οι αγρότες και κατέληξαν στο Σπίτι της Ευρώπης (pics&vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα