Ναυάγιο Τιτανικού: Θρίλερ με το υποβρύχιο που αγνοείται- Κανένα σήμα (vids)

Το Λιμενικό των ΗΠΑ και του Καναδά συνεχίζει σήμερα με πλοία και αεροσκάφη τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός μικρού τουριστικού υποβρυχίου το οποίο έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών του Καναδά με πέντε επιβαίνοντες οι οποίοι θα επισκέπτονταν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι αρχές ενημερώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τη διαχειρίστρια εταιρεία του υποβρυχίου, την OceanGate Expeditions, ότι αυτό έχει εξαφανιστεί, δήλωσε

χθες, Δευτέρα, το απόγευμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιναύαρχος Τζον Μάουγκερ του αμερικανικού λιμενικού.

«Εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά» για να το εντοπίσουμε, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση έρευνας διεξάγεται τόσο κάτω από το νερό όσο και στην επιφάνεια της θάλασσας, «περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Κοντ σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων».

«Είναι μια απομακρυσμένη περιοχή και είναι δύσκολο να διεξάγουμε έρευνα σε αυτή», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το υποβρύχιο διαθέτει οξυγόνο για να μπορεί να μείνει κάτω από τη θάλασσα για 96 ώρες. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το νερό ή αν έχει αναδυθεί και για κάποιο λόγο δεν μπορεί να επικοινωνήσει.

Ο Μάουγκερ πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί βοήθεια και από εμπορικά πλοία.

Πάντως, η εταιρεία περιηγήσεων OceanGate, που πραγματοποιεί αποστολές στο ναυάγιο με εισιτήριο 250.000 δολαρίων ανά θέση, ανακοίνωσε ότι διερευνά όλες τις επιλογές ώστε οι επιβαίνοντες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην επιφάνεια.  Συνήθως, σε αυτές τις αποστολές, ταξιδεύουν πέντε άτομα – ο χειριστής του υποβρυχίου, ένας ειδικός και τρεις επισκέπτες.

Ο Μάουγκερ από την πλευρά του δεν θέλησε να δώσει καμία πληροφορία για τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο, «από σεβασμό στην οικογένειά τους». Περιορίστηκε να δηλώσει ότι, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, στο υποβρύχιο επιβαίνουν ένας πιλότος και τέσσερις επιβάτες.

Το αμερικανικό Λιμενικό επεσήμανε νωρίτερα στο Twitter ότι το πλοίο Polar Prince, από το οποίο αναχώρησε το υποβρύχιο, έχασε την επαφή μαζί του περίπου μία ώρα και 45 λεπτά αφότου ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού την Κυριακή το πρωί.

Η θέση της εταιρείας

«Όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου και στις οικογένειές τους», ανέφερε η OceanGate σε ανακοίνωσή της. Για ώρες ήταν ασαφές αν στο υποβρύχιο επέβαιναν και επισκέπτες.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει το οκταήμερο ταξίδι με το υποβρύχιο από ανθρακονήματα ως μια «ευκαιρία να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να ανακαλύψετε κάτι πραγματικά εξαιρετικό». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, μία αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο για τον Ιούνιο του 2024.

Η κατάδυση, η περιήγηση στο ναυάγιο και η ανάδυση, διαρκεί περίπου 8 ώρες.

Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, είχε προσκρούσει σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν στο πλοίο, περισσότεροι από 1.500 έχασαν τη ζωή τους.

Το ναυάγιο βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές τη Νέα Γη του Καναδά.

Έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το 1985.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε δύο διαφορετικά σημεία, με την πλώρη να απέχει περίπου 800 μέτρα από την πρύμνη.

Βρετανός εξερευνητής ανάμεσα στους επιβαίνοντες

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες θεωρείται πιθανόν να βρίσκεται και ένας Βρετανός εξερευνητής, ο Χάμις Χάρντινγκ, ο οποίος αποκάλυψε χθες ότι επρόκειτο να συμμετάσχει στην τελευταία αποστολή OceanGate στον Τιτανικό, σύμφωνα με το BBC. Ο ίδιος έγραψε στα social media ότι επιχειρήθηκε κατάδυση την Κυριακή, με το πλήρωμα να έχει ξεκινήσει από την πόλη St John's, Newfoundland το περασμένο Σάββατο. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του σκάφους περιλαμβάνει «μερικούς θρυλικούς εξερευνητές, μερικοί από τους οποίους έχουν κάνει πάνω από 30 καταδύσεις στο RMS Titanic από τη δεκαετία του 1980». Επίσης, ανέφερε ότι αυτό το ταξίδι είναι «πιθανόν να είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό» φέτος λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χάρντινγκ είναι κάτοχος ρεκόρ Γκίνες για το ταξίδι του γύρω από τη Γη δια μέσω των Βόρειου και Νότιου Πόλου.

RMS TITANIC EXPEDITION

I am proud to finally announce that I joined @OceanGateExped for their RMS TITANIC Mission as a mission specialist on the sub going down to the Titanic.@ExplorersClub @actionaviation @One_More_Orbit #PolarPrince

Full story at:https://t.co/7UWUrKGyTQ

— Hamish Harding (@ActionAviation0) June 17, 2023

Είχε άδεια πιλότου, ενώ πέρυσι ήταν ένας από τους τουρίστες του διαστήματος που συμμετείχαν στην 5η εμπορική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Επίσης, είναι πρόεδρος της Action Aviation, μίας διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εμπορικών πτήσεων και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι.

Τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου

Το υποβρύχιο κατεβαίνει σε βάθος 4.000 μέτρων και η διάρκεια επιβίωσης μέσα σε αυτό για το πενταμελές πλήρωμα είναι 96 ώρες. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, ταξιδεύει με τρεις κόμβους, δηλαδή με περίπου 3,5 μίλια την ώρα.

Είναι εξοπλισμένο με μια ενσωματωμένη πλατφόρμα από την οποία το υποβρύχιο εκτοξεύεται και επιστρέφει πριν και μετά από κάθε κατάδυση

Εκτός από τη μεταφορά ανθρώπων στο ναυάγιο του Τιτανικού, χρησιμοποιείται για επιτόπια έρευνα και επιθεώρηση, έρευνα και συλλογή δεδομένων, παραγωγή ταινιών και πολυμέσων, για δοκιμές υλικού και λογισμικού σε βαθιά ύδατα.

Η ιστοσελίδα της OceanGate απαριθμεί τρία υποβρύχια που διαθέτει, και μόνο το Titan είναι ικανό να καταδυθεί αρκετά βαθιά ώστε να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το σκάφος ζυγίζει 10,4 τόνους και, σύμφωνα με τον ιστότοπο, μπορεί να φτάσει σε βάθος έως και 4.000 μέτρων.

Το ρυμουλκό Polar Prince, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υποβρύχιων σκαφών, συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του στο BBC.

Διαβάστε επίσης: Μάχη με τον χρόνο για να εντοπιστεί το τουριστικό υποβρύχιο στον Ατλαντικό

Πηγή: BBC, CNN, Guardian, Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα