Παρεμβάσεις Κύπριων βουλευτών στη Διάσκεψη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη

Παρεμβάσεις για το θέμα του δημοκρατικού διαλόγου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης έκαναν Κύπριοι βουλευτές, κατά τις εργασίες της Διάσκεψης για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής

Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως  Δημήτρης Δημητρίου ως επικεφαλής και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάριος Μαυρίδης.

Ο κ. Δημητρίου, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την προάσπιση του δημοκρατικού διαλόγου και τον ρόλο των κοινοβουλίων, ανέφερε ότι ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να βοηθήσουν στην θέσπιση αποτελεσματικότερων εργαλείων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη διατήρηση των ελέγχων και των ισορροπιών. Τα κοινοβούλια, τόνισε ο κ. Δημητρίου, ως εγγυητές των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών, πρέπει να ασκήσουν αποτελεσματικά τον εποπτικό τους ρόλο για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ανακτώντας έτσι την αξιοπιστία τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία να τεθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και του προβληματισμού σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ βουλευτών κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι και κατάλληλοι μηχανισμοί, που θα επιτρέπουν στους ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξάλλου, ο κ. Δημητρίου, σε παρέμβασή του για το θέμα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης στους κοινωνικούς θεσμούς, επισήμανε ότι η δικαστική εξουσία είναι θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του διαλόγου μεταξύ της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, επισημαίνοντας ότι τα κοινοβούλια μπορούν, μέσω της θέσπισης νομοθεσίας, να ενισχύουν το δικαστικό σύστημα. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε ειδικότερα στη νομοθεσία, που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, η οποία ενισχύει τη διαφάνεια στη διαδικασία διορισμού δικαστών και κατά τη διάρκεια άσκησης της δικαστικής εξουσίας. Σημείωσε δε περαιτέρω, τη σημασία του ρόλου των ανεξάρτητων θεσμών στο σύστημα ελέγχου και ισορροπιών και στη διερεύνηση παραπόνων των πολιτών κατά της διοίκησης.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι φαινόμενα παραπληροφόρησης και λαϊκισμού που παρατηρούνται στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι, δικαιολογημένα μειώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Τα κοινοβούλια, υπογράμμισε, οφείλουν να προστατεύουν τους θεσμούς, θεσπίζοντας μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανθεκτικότητα του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης την ψήφιση νομοθετημάτων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, βάσει των οποίων ιδρύθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και θεσπίστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης δημόσιων αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ: Η Κύπρος εκτός από χώρα καταγωγής είναι και χώρα υποδοχής προσφύγων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα