Αβέρωφ-Ακιντζί επεξεργάστηκαν οδικό χάρτη επανέναρξης των συ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

O πάγος αναμένεται πως θα σπάσει αφότου ψηφιστεί η τροπολογία του ΔΗΣΥ, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατοχικό ηγέτη να τα πουν φιλικά

Κανένα σχόλιο από το Προεδρικό για τα όσα απεκάλυψε χθες η «Σ» και επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις του στο «Τρίτο Πρόγραμμα» του ΡΙΚ

Τον τρόπο, αλλά κυρίως τον οδικό χάρτη, για την επανέναρξη των συνομιλιών φέρονται να επεξεργάστηκαν, επί της αρχής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο κατοχικός ηγέτης

Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο μυστικού δείπνου που είχαν στα κατεχόμενα το βράδυ της Τρίτης, το οποίο απεκάλυψε χθες η εφημερίδα «Σ» και επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κ. Νεοφύτου. Με βάση πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες, το ΣΙΓΜΑ απεκάλυψε ψες ότι αυτό που εξυφαίνεται με τη σύμφωνο γνώμη και των Η.Ε. συμπυκνώνεται στα εξής:

1. Πραγματοποίηση κοινωνικού δείπνου ή κοινωνικής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο διάστημα μεταξύ 22 Μαρτίου (όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας της πρότασης ΔΗ.ΣΥ. για τις επετείους) και 5 Απριλίου (οπόταν αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση).

2. Αρχικά οι συνομιλίες θα είναι σε επίπεδο διαπραγματευτών, οι οποίοι θα κληθούν να καταλήξουν στο γνωστό τρίπτυχο για ορθή προετοιμασία της νέας μεθοδολογίας.

3. Οι επί της ουσίας συναντήσεις των ηγετών θα αρχίσουν με βάση έναν αρχικό προγραμματισμό, μετά την επίμαχη Ολομέλεια και το τουρκικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, για την παρουσία Αβέρωφ σε δείπνο που θα παρίστατο και ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν ενήμερο και το Προεδρικό. Δεν γνώριζαν, ωστόσο, τίποτ' άλλο στελέχη της Πινδάρου.

Η επιβεβαίωση Αβέρωφ

Σε χθεσινές του δηλώσεις, πάντως, στο «Τρίτο Πρόγραμμα» του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το δείπνο ήταν μία πρωτοβουλία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου, οι πρόεδροι των οποίων παρέστησαν επίσης στο δείπνο. Ανέφερε, επίσης, ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις δυο επιχειρηματικές κοινότητες.

Χαρακτηρίζοντας το κλίμα της συζήτησης από αρκετά καλό μέχρι εξαίρετο, εξήγησε ότι, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν είχε ιδέα για την τροπολογία που θα συνεζητείτο στους κανονισμούς για την αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα στα σχολεία, κάτι που κατανόησε, όπως είπε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Είπε, επίσης, ότι επεσήμανε στον Μουσταφά Ακιντζί πως ο ΔΗΣΥ και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άλλαξαν ξαφνικά πολιτική στο Κυπριακό, εγκαταλείποντας την προσπάθεια για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και υποστηρίζοντας την ένωση με την Ελλάδα, αναφέροντας, ακόμη, ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα τεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η πρόταση νόμου του κόμματος, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας θα έχει την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των επετείων στις οποίες θα γίνεται αναφορά στα σχολεία. Η πρόταση αυτή, πρόσθεσε, θα πάρει σειρά και θα οδηγηθεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

«Επιβεβλημένες τέτοιες συναντήσεις»

Το μυστικό δείπνο Αβέρωφ-Ακιντζί αποτέλεσε χθες αντικείμενο σχολιασμού από όλα τα κόμματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως «είναι πολύ καλά γνωστή η θέση του ΔΗΣΥ, ότι επιβάλλεται διάλογος για επίλυση του Κυπριακού, και η παράταξή μας πολιτεύεται πάντα με γνώμονα μια πολιτική συμφωνία που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τη σημερινή ανώμαλη κατάσταση στον τόπο μας».

Σε σχέση με το δείπνο, αφού είπε πως ήταν μία πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων, σημείωσε πως «αντικείμενο αυτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν μια γενικότερη προσπάθεια για αποκατάσταση κλίματος συνεννόησης και συμβολή στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου (…) Τέτοιου είδους συναντήσεις είναι επιβεβλημένες και ο Πρόεδρος του κόμματος πραγματοποίησε, πραγματοποιεί και θα συνεχίσει να έχει όποιες επαφές μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος και στην αλληλοκατανόηση, με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου. Στόχος παραμένει να πετύχουμε την επανέναρξη του διαλόγου για μια σωστή λύση του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Χαιρετίζει το ΑΚΕΛ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντοτε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Σειρά ερωτημάτων από ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η σπουδή του κ. Νεοφύτου, να σπεύσει διά ζώσης να διαβεβαιώσει τον κατοχικό ηγέτη ότι, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν γνώριζε για την τροπολογία περί Ενωτικού Δημοψηφίσματος, σε συνδυασμό με την κατάθεση πρότασης νόμου από τον ΔΗΣΥ για μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού σχολικών εορτασμών από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας, εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ ετοιμάζεται για τη μεγάλη υπαναχώρηση. Ετοιμάζονται να συμμορφωθούν με τις τουρκικές αξιώσεις και να υποκύψουν στους τουρκικούς εκβιασμούς. Αυτή, εξάλλου, είναι και η προσφιλής τακτική του κ. Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο κ. Νεοφύτου οφείλει να ξεκαθαρίσει δημόσια:

*Έχει υποσχεθεί στον κατοχικό ηγέτη ότι θ’ ανατρέψει την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα;

*Θα δικαιολογήσει τις τουρκικές αιτιάσεις και θ’ αποενοχοποιήσει, για μια ακόμη φορά, την τουρκική πλευρά;

*Πώς είναι δυνατόν από τη μια το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να δηλώνει σε ξένους Πρέσβεις ότι είναι αδικαιολόγητη η τουρκική πλευρά και, από την άλλη, ο ΔΗΣΥ, διά της πρότασής του, να δημιουργεί την εντύπωση πως ευθύνεται η Βουλή για το σημερινό αδιέξοδο;».

Δριμεία κριτική από «Αλληλεγγύη»

Ο Επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε πως το Κίνημα θεωρεί ότι «ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα ήταν καλό να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ή το Εθνικό Συμβούλιο, αν ποτέ το συγκαλέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για το τι διαμείφθηκε στο δείπνο και ποιες είναι οι δικές του εκτιμήσεις μετά και το δείπνο, αναφορικά με τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Γιάννης Σελινόπουλος, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «την ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού παρότρυνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει ‘ειλικρινά’ με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ βρισκόταν ήδη ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως παραδέχθηκε και δημόσια, είχε μυστικό δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη, με ‘κυρίως πιάτο’ το Κυπριακό, για να παραδώσει και πιστοποιητικό ‘καλής διαγωγής’.

Εξού και ο Μουσταφά Ακιντζί την ίδια μέρα, γεμάτος αυτοπεποίθηση, τόνιζε ότι έχει δίκιο στο θέμα της διδασκαλίας του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, πως γίνονται επαφές, κι ότι περιμένει να γίνει η ‘διευθέτηση’, όπως την αποκάλεσε. Λίγες ώρες μετά, η ηγεσία του Συναγερμού κατέθετε πρόταση στη Βουλή για μεταφορά της αρμοδιότητας λήψης απόφασης για τους σχολικούς εορτασμούς, από το νομοθετικό Σώμα, στον Υπουργό Παιδείας», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η μυστική διπλωματία από πλευράς του Προέδρου του Συναγερμού δεν είναι καινούργια (…)

»Ελπίζουμε μετά την επίδοση των ‘διαπιστευτηρίων’ του στον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος του Συναγερμού να αποκαλύψει και σε ποιες δεσμεύσεις προέβη στο εν λόγω δείπνο. Από το τελευταίο δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί προέκυψε η πενταμερής. Από το δείπνο Αβέρωφ-Ακιντζί τι θα προκύψει, άραγε;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει κατά πόσο η πραγματοποίηση του εν λόγω δείπνου ήταν σε γνώση του και αν είχε την έγκρισή του.

Ερωτήματα κι από Οικολόγους

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με ανακοίνωσή του, διερωτάται: «Από πότε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αντικαθιστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη; Ήταν ενήμερος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το ‘μυστικό δείπνο’; Είναι τυχαίο ότι, λίγες ώρες πριν από το μυστικό δείπνο, ο κ. Ακιντζί μίλαγε για διόρθωση του λάθους της Βουλής;», διερωτάται περαιτέρω και τονίζει ότι «το ‘μυστικό δείπνο’ Νεοφύτου-Ακιντζί επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα στους Τούρκους για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη ανέφερε πως «δεν μπορούμε να μη συνδυάσουμε την κατ’ επανάληψη απαίτηση του κατοχικού ηγέτη για ‘διόρθωση του λάθους’, με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μουσταφά και του Αβέρωφ, αλλά και την εγγραφή προς συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, 21/03, της πρότασης του ΔΗΣΥ για αύξηση των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Παιδείας, με ξεκάθαρο στόχο να πλήξουν την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Για το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ ενδίδει στις εντολές του κατοχικού ηγέτη και έχει μετατραπεί, χωρίς αιδώ, ουρά της Τουρκίας και της κατοχής», κατέληξε.

Ο Νίκος βλέπει Αντόνιο κι ο Έιντε Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, τη διευθέτηση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια της παρουσίας του κ. Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία του επενδυτικού συνεδρίου για την Κύπρο της Capital Link, ανακοίνωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Κι ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντάται με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθεί την Πέμπτη τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σύμφωνα με το επίσημο ημερολόγιό του.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συνάντηση, ανέφερε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσο κοντά είναι η επανένωση στην καρδιά του Προέδρου και πόσο στενά ασχολήθηκε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με όλους τους παίκτες και τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος αυτής της διαδικασίας της εμπλοκής του Προέδρου, αλλά δεν μπορώ να σας πω σήμερα τι θα ακριβώς θα συζητηθεί».

Keywords
διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, υπουργείο παιδείας, εν λόγω, σιγμα, δημοψηφισμα 2015, ρικ, σχολεια, ελλαδα, βουλη, γνώμονα, λύση, ακελ, δηκο, ελαμ, οηε, νέα, κυπρος, capital, κυπε, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κομματα, ημερολόγιο, αβερωφ, βημα, γνωμη, γνωση, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενα εθνη, θεμα, κυπρου, οηε, πλαισιο, ρικ, σημερινη, τηλεφωνο, υπουργείο παιδείας, capital, αυξηση, ακελ, αυτοπεποιθηση, βραδυ, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, διαστημα, δηκο, δηλωσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δωσει, εγγραφη, ευκαιρια, ειπε, ελαμ, εν λόγω, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, ιδιο, κλιμα, λύση, μυστικο, νεα υορκη, παντα, πεμπτη, σιγμα, συζητηση, σειρα, σωμα, υπουργειο εξωτερικων, φορα, ωρες, κυπε, δικιο, ενωση, εθνικο, η εφημεριδα, υπουργειο, καρδια, μπροστα, ουρα, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα