Το ασυμβίβαστο στη Βρετανία και το συμβατό στην Κύπρο

Παραιτήθηκε η Αν. Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη Βρετανία, επειδή δεν κοινοποίησε ότι ο αδελφός της εργαζόταν σε εμπορική τράπεζα

Πριν από μερικές ημέρες, η Αναπληρώτρια Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Σάρλοτ Χογκ υπέβαλε την παραίτησή της, διότι δεν είχε κοινοποιήσει ότι ο αδελφός της εργαζόταν στην εμπορική τράπεζα

Barclays. Στην επιστολή παραίτησής της, η κ. Χογκ παραδέχθηκε ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας. «Λυπάμαι πολύ για το λάθος. Στο πλαίσιο μίας μακράς ακρόασης, παραπλάνησα, χωρίς να ήταν η πρόθεσή μου, την Επιτροπή Οικονομικών για το κατά πόσο δημοσιοποίησα τη δουλειά του αδελφού μου, στα ορθά έντυπα», ανέφερε.

Αλλά, άλλο Βρετανία, άλλο Κύπρος. Διαφορετική η ευαισθησία των Βρετανών αξιωματούχων έναντι των νόμων και των κανονισμών, και ανύπαρκτη των Κυπρίων αξιωματούχων. Και ακόμη πιο ανύπαρκτη η ευαισθησία του ανώτατου άρχοντα ο οποίος, αντί να προστατεύσει θεσμούς, νόμους και κανονισμούς, προστατεύει Υπουργούς από ενδεχόμενα παραπτώματα και ενδεχόμενες παραβιάσεις του ιδίου του Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίο ο ίδιος ενεχείρισε στους Υπουργούς του.

Στις αρχές της διακυβερνήσεως Αναστασιάδη, είχε χαθεί σημαντικός φάκελος σχετικά με την υπόθεση «Αριστοτέλης», από το Υπουργείο Παιδείας. Διπιστώθηκαν λανθασμένες διαδικασίες από τη Γενική Ελέγκτρια του κράτους. Ουδείς εκλήθη να δώσει λόγο.

Ακολούθησε άλλη, ενδεχομένως επιλήψιμη, ενέργεια στο ίδιο Υπουργείο, το οποίο καταγγέλθηκε για αντιδεοντολογικό διορισμό στελέχους του ΔΗΣΥ σε θέση στην κυπριακή αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες. Ούτε και σε αυτή την περίπτωση επεδείχθη η δέουσα ευαισθησία.

Βουλευτής του ΔΗΣΥ καταγγέλθηκε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα ότι άσκησε πίεση στη Γενική Εισαγγελία σε νομική υπόθεση. Και πάλιν καμία απόφαση.
Ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 71 του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου από μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών, και απόσπασή του από το Υπουργείο Οικονομικών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Ο Γενικός Ελεγκτής ζητεί πειθαρχική έρευνα.

Και τέλος, στην υπόθεση που προκάλεσε σάλο, ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε σε καταγγελία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, σχετικά με τον νόμο περί «ασυμβιβάστου», και καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου να τη διερευνήσουν. Στην καταγγελία αναφέρεται ότι ενώ ο κ. Χάσικος υπέγραψε σχετικό έντυπο, με βάση το οποίο διαβεβαίωνε πως δεν είχε δραστηριότητες ασυμβίβαστες με τον ρόλο του ως Υπουργός Εσωτερικών, φέρεται να εξακολουθεί να είναι μέτοχος σε εταιρεία η οποία ενοικιάζει κτήριο στο κράτος.

Δεν θα ενδιατρίψουμε με λεπτομέρεια σε καθεμία από τις καταγγελίες αυτές, ούτε θα σπεύσουμε να θεωρήσουμε ενόχους, ή εμπλεκομένους σε όσα τους καταλογίζονται. Μόνο έρευνες από ανεξάρτητους αξιωματούχους θα κατεδείκνυαν την ενοχή ή την αθωότητά τους. Αλλά οι περιπτώσεις αυτές οδηγούν σε λογικούς συνειρμούς, ότι υπάρχει προσπάθεια βολέματος ημετέρων, υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης ενδεχομένων επιλήψιμων συμπεριφορών, υπάρχει άρνηση στην ανάληψη ευθυνών, υπάρχει πλήρης αδιαφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι καταγγελιών κατά στενών συνεργατών, ή στελεχών του κόμματός του.

Υπάρχει ακόμη καταφανής προσπάθεια υπονόμευσης των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή, υπόσκαψης του κύρους του, καθώς και προσπάθεια να αποδοθούν οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή σε βεντέτα κατά συγκεκριμένων προσώπων. Την ίδια στιγμή, όμως, εκδηλώνεται συντονισμένη επίθεση από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού και της εφημερίδας «Αλήθεια» κατά του Γιώργου Περδίκη, ο οποίος είχε αποστείλει στον Γενικό Ελεγκτή καταγγελία, για ενδεχόμενη διαπλοκή του κ. Χάσικου ο οποίος, ως ιδιοκτήτης ΜΜΕ, είναι και ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα Μέσων Ενημέρωσης.

Η «Αλήθεια», η οποία ανήκει στην οικογένεια του κ. Χάσικου, ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο προσωπικά τον κ. Περδίκη, για το επίδομα οδηγού που λαμβάνει το Κίνημα Οικολόγων, σε αντιστάθμισμα της άρνησης του κ. Περδίκη να αποδεχθεί υπηρεσίες προστασίας δύο αστυνομικών. Τη σκυτάλη από την «Αλήθεια» πήρε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα, ενέγραψε θέμα Περδίκη στη Βουλή και κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να το διερευνήσει.

Το επίδομα οδηγού αντί φρουράς το λαμβάνει το Κίνημα Οικολόγων από το 2005, αλλά το ανακάλυψαν η «Αλήθεια» και ο ΔΗΣΥ ύστερα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια! Αλλά ας διερευνήσει και την περίπτωση Περδίκη ο Γενικός Ελεγκτής. Ουδείς υπεράνω έρευνας.

Είμαστε τελικά ένα κράτος του οποίου οι ταγοί δεν σέβονται ούτε τους εαυτούς τους, ούτε τους νόμους και τους κανονισμούς, ούτε τους πολίτες. Ένα κράτος από το οποίο απουσιάζει εντελώς η ευθιξία, η ανάληψη ευθυνών και η πολιτική αξιοπρέπεια...

Τελικά, είμαστε πραγματικά μία Μπανανία...

Keywords
Τυχαία Θέματα