Αβέρωφ 2023 ή… Χριστοδουλίδης

Από το 1976, ιδρυτικό έτος του Δημοκρατικού Συναγερμού, μέχρι το 2018, διεξήχθησαν εννέα συνολικά προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις. Η πολυετής παράδοση των μονομαχιών για το ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλει την Πινδάρου να διεκδικεί πάντα την Προεδρία της Δημοκρατίας με «δικό» της υποψήφιο.

Ουδέποτε ο ΔΗΣΥ στα 42 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική ζωή του τόπου υποστήριξε υποψήφιο ο οποίος να προέρχεται από διαφορετικό κόμμα. Η πολιτική ιστορία της Δεξιάς στην Κύπρο δείχνει ότι το πρόσωπο που έχει τον

πρώτο λόγο για να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του λαού είναι ο ηγέτης της παράταξης.

Ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Γλαύκος Κληρίδης, διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας ως ηγέτης του κόμματος τρεις φορές. Το 1983, όταν έχασε από τον Σπύρο Κυπριανού, το 1988, όταν ηττήθηκε από τον Γιώργο Βασιλείου και το 1993, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην εξουσία.

Η δεύτερη παράδοση θέλει τον ΔΗΣΥ να υποστηρίζει πάντοτε τον «συναγερμικό» απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφότου εκφράζει τη βούλησή του να επαναδιεκδικήσει. Αυτό έγινε το 1998, όταν επαναδιεκδίκησε με επιτυχία ο Γλαύκος Κληρίδης την Προεδρία, το 2003, όταν ζητούσε μια τρίτη διαδοχική θητεία - χάνοντας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο - καθώς επίσης και το 2018, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε ανανέωση της θητείας του για μια δεύτερη και τελευταία φορά, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Το μοναδικό ιστορικό προηγούμενο, κατά το οποίο ο ΔΗΣΥ δεν κατήλθε σε προεδρικές εκλογές είτε με τον ηγέτη της παράταξης είτε με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν το 2008. Η επιλογή ήταν ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος μέχρι τότε είχε υπηρετήσει ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών στις διακυβερνήσεις του Γλαύκου Κληρίδη.

32 χρόνια στη δημόσια ζωή

Το 2023, ο σημερινός πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, θα συμπληρώνει 32 χρόνια στην ενεργό πολιτική, έχοντας περάσει από τα αξιώματα του δημάρχου, του βουλευτή, του Υπουργού και του προέδρου της μεγαλύτερης παράταξης της Κύπρου επί μια δεκαετία. Με εκφρασμένη τη θέση του Νίκου Αναστασιάδη να μην επαναδιεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποτελεί έναν ισχυρό εν δυνάμει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, εξ ου και το προεδρικό προφίλ που κτίζει μεθοδευμένα και οι κινήσεις τακτικής που εντάσσονται στο ευρύτερο στρατηγικό του πλάνο, μας ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές από την Πινδάρου. Ένας σύγχρονος ηγέτης ενός ευρωπαϊκού κράτους, όπως θέλει να λέγει ότι είναι η Κύπρος, πρέπει να έχει διεθνή ερείσματα και επαφές.

Οργώνει την υφήλιο

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί τον νούμερο ένα πολιτικό αρχηγό σε διπλωματικές επαφές στο εξωτερικό. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο ίδιος ταξίδεψε σε τρεις διαφορετικές ηπείρους (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία), συμμετέχοντας ως ομιλητής σε διάφορα φόρουμ για το φυσικό αέριο και όχι μόνο, έχοντας αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκατοντάδες επιφανείς αξιωματούχους από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

«Εθνικό τσουνάμι»

Συχνές είναι και επαφές του με τις ξένες πρεσβείες στην Κύπρο και κυρίως με όσες των χωρών μπορούν να «επηρεάσουν» πράγματα και καταστάσεις στο Κυπριακό. Ο ίδιος, σε δημόσιες δηλώσεις του πριν από μερικούς μήνες, ανέφερε ότι δεν είναι από τους πολιτικούς που βρίσκονται κλεισμένοι στο γραφείο τους, αλλά από αυτούς που θέλουν να ξέρουν πώς σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Ο παράγοντας Κυπριακό αποτελεί τον βασικό πυλώνα μέσα στον οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου «ράβει» το προεδρικό του κοστούμι, μας ανέφεραν με νόημα οι ίδιες πηγές. Οι προειδοποιήσεις του για «εθνικό τσουνάμι», οι διαδοχικές του συναντήσεις με Τουρκοκύπριους ηγέτες, ακόμη και η παρουσία του σε γάμους Τουρκοκυπρίων, στέλνουν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα.

Η ημερίδα

«Στην προσπάθειά του να παρουσιαστεί ως ο πραγματικός Πρόεδρος λύσης, φέρνει κοντά του τη λεγόμενη "Κληριδική" πτέρυγα του πατριωτικού ρεαλισμού», μας σημείωσαν. Ενδεικτική τούτου ήταν η ημερίδα ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που πραγματοποίησε ο Αβέρωφ στις 3 Νοεμβρίου, περιστοιχισμένος από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Γλαύκου Κληρίδη. Ενδεικτικά ονόματα που παρευρέθησαν στην ημερίδα ήταν η Καίτη Κληρίδου, ο Παντελής Κούρος, ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Σωκράτης Χάσικος. Μια εβδομάδα μετά, και πιο συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου, κατά τη μετονομασία των κεντρικών γραφείων του ΔΗΣΥ σε «Γλαύκος Κληρίδης», ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε: «Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε κατά ένα νι από τις παρακαταθήκες του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη».

«Τον βολεύει με λυμένο το Κυπριακό»

Πάντως, στις 24 Οκτωβρίου, καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, όταν ρωτήθηκε ευθέως από τη συνάδελφο Κατερίνα Χριστοφίδου αν θα τον ενδιέφερε να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ως εξής: «Με διχοτομημένη την πατρίδα μου, δεν έχω θέση στην πολιτική…».

Το σενάριο που θα βόλευε γάντι τον Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν πολιτικές πηγές, θα ήταν το Κυπριακό να λυθεί πριν από το 2023.

Σε περίπτωση επίλυσης, είναι συμφωνημένη η διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφος, όπου με απλά λόγια θα χρειάζεσαι και την ψήφο της άλλης κοινότητας για να εκλεγείς στην Προεδρία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα «τελείωνε» οριστικά με τον ενδιάμεσο χώρο, ο οποίος δεν έχει έρεισμα στην άλλη κοινότητα, άρα ούτε και πιθανότητες να διεκδικήσει την Προεδρία. Έτσι, ο ίδιος θα κεφαλαιοποιούσε εκλογικά τους διαύλους επικοινωνίας που οικοδομεί μεθοδικά εδώ και καιρό με τους Τουρκοκυπρίους.

«Συμφωνία με Νικόλα»

Πριν όμως φτάσουμε στις Προεδρικές του 2023, θα προηγηθούν άλλες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, οι βουλευτικές του 2021, καθώς επίσης και οι δημοτικές εκλογές. Σημαντικότερη αναμέτρηση προφανώς κρίνεται αυτή των βουλευτικών εκλογών, όπου και αναμένεται να ανατραπεί ο σημερινός κομματικός χάρτης όπως τον γνωρίζουμε. Βασικότερη όμως αιτία που καθιστά τις βουλευτικές εκλογές εξόχως σημαντικές, πέραν του συσχετισμού δυνάμεων που θα διαμορφωθεί, είναι η εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Πηγές από τον ΔΗΣΥ, υποστηρίζουν ότι ήδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει δώσει άτυπα τα χέρια με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ώστε να τον υποστηρίξει για το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο ΔΗΣΥ, μας ανέφεραν, για να υποστηριχθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα είναι η «πατριωτική στάση» που επέδειξε στη Βουλή με τα μνημονιακά νομοσχέδια στην πρώτη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και την υπεύθυνη στάση που τήρησε το ΔΗΚΟ τον Ιούλιο του 2018, όταν υπερψήφισε τις κρατικές εγγυήσεις για τον Συνεργατισμό.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη (22/11), Αβέρωφ και Νικόλας εξήγγειλαν συνεργασία για την προώθηση «κοινωνικού πακέτου» στη Βουλή. Παρά ταύτα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη δεδομένη στιγμή ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στο ενδεχόμενο που εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, δεν θα επαναδιεκδικήσει και την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2023, αναλόγως και των εξελίξεων στο Κυπριακό.

«Κερδίζει στην κοινωνία»

Τον όλο σχεδιασμό σε επικοινωνιακό και τακτικό επίπεδο για την κατάληψη του προεδρικού λόφου το 2023 από τον ηγέτη του ΔΗΣΥ, σύμφωνα πάντα με καλά ενημερωμένες πηγές, φέρεται να χαλάει ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Πηγές κοντά στο Προεδρικό υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ενδέχεται να δώσει το δακτυλίδι στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι κακές σχέσεις Προεδρικού - Πινδάρου τη δεδομένη στιγμή, σε συνάρτηση με την ιδιαίτερη εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ίσως αποτελέσουν και το σοβαρότερο εμπόδιο για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη να δώσει οδηγίες στον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναλάβει δράση προς εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία τον περασμένο Σεπτέμβριο, δείχνει ξεκάθαρα πως ο Πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει τον Χριστοδουλίδη απλώς ως έναν Υπουργό, αλλά ως κάτι πολύ περισσότερο», μας σημείωσαν με νόημα.

Για να λάβει όμως το χρίσμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να στηθούν κάλπες εντός του κόμματος. «Αν σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου ελέγχει το κόμμα 80%, μέχρι το 2023 θα το ελέγχει 1000%», μας τόνισε η πηγή, θέλοντας να καταδείξει τον απόλυτο έλεγχο του συναγερμικού μηχανισμού που θα επιχειρήσει να αποκτήσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το δύσκολο έργο που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο Χριστοδουλίδης μπορεί να χάνει στον μηχανισμό, όμως κερδίζει τον Αβέρωφ στην κοινωνία», υπογράμμισε. Από την εξίσωση διαδοχής, δεν πρέπει να ξεγράφεται και ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος την περασμένη πενταετία είχε ένα θετικό αφήγημα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις με την κατάρρευση του Συνεργατισμού λάβωσαν τις προοπτικές του και είναι ερώτημα πώς και με ποιον τρόπο θα επανέλθει.

*Από την εφημερίδα Σημερινή της Κυριακής (25/11)

Keywords
Τυχαία Θέματα