Διπλό φονικό:Τα σενάρια Τζιωνή-Οι 3 "φονιάδες"-Ένταση στο Δικα/ριο

Το ματωμένο κουβάρι του στυγερού εγκλήματος ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της εκδίκασης του διπλού φονικού. Σήμερα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, η διαδικασία συνεχίστηκε με την παρουσίαση τεκμηρίων από τον χειριστή της υπόθεσης. Λόγω του ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του Λοΐζου Τζιωνή υπέβαλε ένσταση σε συγκεκριμένα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν, το Δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για τα συγκεκριμένα τεκμήρια.

Η

Κατηγορούσα Αρχή κάλεσε ως μάρτυρα έναν από τους ανακριτές οι οποίοι βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη διαδικασία ανάκρισης του Τζιωνή. Ο ανακριτής ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις 27 Απριλίου, όταν επισκέφθηκαν τον Τζιωνή στα κρατητήρια του Αγίου Δομετίου.

Τα σενάρια και οι αντιφάσεις Τζιωνή

Σενάριο νούμερο 1

Σύμφωνα με τον ανακριτή που κατέθεσε στην υπόθεση, το πρώτο σενάριο που έδωσε ο Τζιωνής στους ανακριτές ήθελε ως φονιά τον αδελφό του συζύγου της αδελφής του Τζιωνή. Πρόκειται για τα αδέλφια Ανδρέα και Ηλία Χαραλάμπους. Σύμφωνα με τον ανακριτή, ο Τζιωνής τούς είπε πως ο Ηλίας τον κάλεσε μια μέρα στο σπίτι του στην Επαρχία Λευκωσίας και τον ρώτησε αν ξέρει κάποιο σπίτι για να κάνουν τη «δουλειά», εννοώντας ληστεία. Ο Τζιωνής τούς είπε, σύμφωνα με τον ανακριτή, για το συγκεκριμένο σπίτι του αδικοχαμένου ζεύγους στην οδό Ζαλόγγου 7 στον Στρόβολο. Υπό την απειλή έμφορτου περίστροφου, τα αδέλφια έβαλαν τον Τζιωνή στο αμάξι του παππού του, στο οποίο ήταν οδηγός και πήγαν στο σπίτι. Πάρκαρε, όπως είπε, πίσω από το σπίτι και τα δυο αδέλφια κατέβηκαν στο σπίτι. Σύμφωνα πάντα με τον ανακριτή, ο Τζιωνής τούς είπε ότι είδε τον Ηλία να μαχαιρώνει τον Γιώργο Χατζηγεωργίου. Όπως τους είπε, τους είχε δώσει το σπαθί τύπου σαμουράι και αυτός κράτησε τη θήκη για να είναι σίγουρος ότι θα του το επιστρέψουν.

Όταν είδε τον Ηλία, πάλεψε μαζί του, όπως είπε στους ανακριτές, και στο σημείο εκείνο τους ανέφερε ότι ήξερε κινήσεις πολεμικών τεχνών τύπου σαολίν. Σε άλλο σημείο της προφορικής του μαρτυρίας είπε στους ανακριτές ότι είδε τη μανία του Ηλία και ήταν σίγουρος ότι θα σκότωνε και τον 15χρονο και γι’ αυτό τον οδήγησε στο υπόγειο της οικίας, όπου και του εξήγησε πώς θα έφευγε, κλοτσώντας τα φυλλαράκια του παραθύρου. Στο σημείο αυτό, ο Τζιωνής τούς περιέγραψε τη στάση του σώματος της Ντίνας Σεργίου, η οποία, όπως είπε, ήταν μπρούμυτα και τα πόδια της κρέμονταν έξω. Η στάση αυτή ταυτίστηκε με τη στάση που περιέγραψε ο πρώτος αστυνομικός που μπήκε στο υπνοδωμάτιο, όπως είπε ο ανακριτής που κατέθεσε στο Δικαστήριο. Ο Τζιωνής, περιγράφοντας αυτά στους ανακριτές, τούς είπε ότι ο ίδιος έκανε καρδιοσυμπιέσεις στον Γιώργο Χατζηγεωργίου.

Σενάριο νούμερο 2
Λίγο προτού ολοκληρώσει αυτή την προφορική μαρτυρία, ο Τζιωνής ενέπλεξε τον κατηγορούμενο υπ’ αριθμό 4, τον Μάριο Χατζηξενοφώντος, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που μπήκε μαζί του στο σπίτι και φορούσε την κουκούλα τύπου Μπομπ Μάρλεϊ. Είπε στους ανακριτές ότι δράστης ήταν ο «Χατζής», όπως τον αποκαλούσε. Ο Τζιωνής δεν έδινε περαιτέρω στοιχεία της ταυτότητάς του στους ανακριτές, λέγοντάς τους σε κάποιο σημείο «Εν κοπέλλι του Αλεξουθκιού, τι θέλετε, να τον δώκω και να με σκοτώσουν και μένα;».

Σενάριο νούμερο 3

Στο τρίτο σενάριο, ο Τζιωνής, σύμφωνα με τον ανακριτή, τούς είπε ότι δράστης του εγκλήματος είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού και κατηγορούμενος υπ’ αριθμόν 3. Αφού τους περιέγραψε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τόσο αυτός όσο και ο αδελφός του, τους είπε ότι ο Λευτέρης ήθελε λεφτά προκειμένου να πάρει την κηδεμονία του ανήλικου παιδιού του από τη γυναίκα με την οποία το απέκτησε. Ο Λευτέρης, σύμφωνα με τον Τζιωνή, ήθελε να του υποδείξει ο Τζιωνής ένα σπίτι απ’ αυτά που είχε βάλει αλουμίνια για να κάνουν «δουλειά».

Ο Τζιωνής είπε στον Λευτέρη, σύμφωνα με τον ανακριτή, για το σπίτι στην οδό Ζαλόγγου. Είδε, όπως είπε, τον αδερφό του «μες τα αίματα». Ο ίδιος, είπε, πρόσεχε τον 15χρονο και τον οδήγησε στο υπόγειο. Στο σημείο αυτό είπε στους ανακριτές ότι θα τους οδηγήσει στο σημείο όπου ο αδελφός του έκρυψε το φονικό μαχαίρι και τα άλλα πράγματα.

Οι ανακριτές οδηγήθηκαν στο πατρικό του σπίτι, όπου ο Τζιωνής δεν ήθελε να κατέβει από το όχημα και έκρυβε το πρόσωπό του με ένα σακάκι. Ο Τζιωνής λύγισε, όταν ζήτησε από τους ανακριτές να φωνάξουν τον πατέρα του ο οποίος βρισκόταν εκεί. Ο Τζιωνής είπε στον πατέρα του «Σ’ αγαπώ» όταν τον είδε εκεί στο αυτοκίνητο.

Οι ανακριτές κάπου εκεί ανέφεραν ότι ίσως τους κοροϊδεύει ο Τζιωνής, αφού το μαχαίρι δεν ήταν στο σημείο που τους είχε υποδείξει. Ακολούθως τους οδήγησε βήμα βήμα στο πώς να σκαρφαλώσουν στη φοινικιά και εκεί εντόπισαν το μαχαίρι. Οι ανακριτές εντόπισαν τσάντα και μέσα στον φούρνο που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού, τον οποίο φούρνο βρήκαν κλεισμένο με πηλό.

Οι εντάσεις ανάμεσα στους κατηγορούμενους

Βλέμματα και μερική αναστάτωση επικράτησε εντός της δικαστικής αίθουσας, όταν ο ανακριτής ανέφερε τα σενάρια που τους είχε περιγράψει ο Τζιωνής, με τα οποία ενέπλεκε ως δράστες τον ετεροθαλή αδελφό του, αλλά και τον Μάριο Χατζηξενοφώντος.

Ο τελευταίος γύρισε προς το μέρος του, όπως και ο ετεροθαλής αδελφός του, και διακριτικά, ένας εκ των αστυνομικών που βρίσκονταν στην αίθουσα, υπέδειξε στους κατηγορούμενους να παραμείνουν ψύχραιμοι και στις θέσεις τους. Κατά το τέλος της μακράς διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του Τζιωνή τού είπε ότι «δεν είναι ώρα τώρα Λοΐζο», όταν ο Τζιωνής -απευθυνόμενος στον ανακριτή που κατέθεσε- τού είπε ότι ήθελε να του μιλήσει.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, με την αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Τζιωνή. Ως επόμενες ημερομηνίες ορίστηκαν η 3η και η 6η Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα