Στα σκαριά ο νέος Συνεργατισμός – Τι λένε οι Αγροτικές Οργανώσεις

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου Συνεργατισμού που θα δραστηριοποιείται στον εμπορικό τομέα, έχει αναλάβει το αγροτικό κίνημα.

Ο Παναγιώτης Λύτρας, πρόεδρος της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ), ερωτηθείς αν είναι εφικτό στο μέλλον να δημιουργηθεί ξανά ο Συνεργατισμός, σημείωσε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αν υπάρχει θέληση και ομοψυχία από αυτούς που το προωθούν.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι το Αγροτικό Κίνημα αποτελεί πρότυπο συνεργασίας, κάτι που, αν ακολουθούσαν κι άλλοι τομείς, ακόμη και τα

κόμματα, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα.

Ο ίδιος εξέφρασε τη θέση ότι η διάλυση του Συνεργατισμού ήταν δώρο προς την Ελληνική Τράπεζα.

Εξάλλου, ο κ. Λύτρας έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα, καθώς σε σύσκεψη που έγινε προχθές στο Ακάκι, παρουσία πολλών κοινοταρχών από την Λευκωσία, όλοι προσυπέγραψαν τη δημιουργία του Συνεργατικού Εμπορικού Τομέα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, φαίνεται να άφησε στη Βουλή ένα μικρό παράθυρο ανοικτό, για τη δημιουργία μιας Συνεργατικής Εταιρείας που θα ασχολείται με τον Αγροτικό Τομέα.

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Χάμπας, Γ.Γ. της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, σημείωσε ότι ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι «πέθανε» ο Συνεργατισμός στην Κύπρο. «Ο Συνεργατισμός, ο εμπορικός τομέας, αλλά και ένα μικρό κομμάτι του καταναλωτικού, είναι εκεί και μάλιστα αποδίδει ως εταιρεία πρότυπο», ανέφερε.

Πριν την κρίση, τόνισε ο κ. Χάμπας, η νέα ΣΕΒΕΓΕΠ είχε 70 υπαλλήλους, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης και μέχρι σήμερα έχει 130 σε συλλογικές συμβάσεις και μια κερδοφορία που ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Τάσος Γιαπάνης, Γ.Γ. του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, υπογράμμισε ότι στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τον εμπορικό τομέα και τις υποδομές που υπάρχουν για τους γεωργούς.

Ξεκαθαρίζεται ότι πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι το εμπορικό τμήμα. «Αν με ρωτάτε για το πιστωτικό τμήμα και το εμπορικό, εγώ αφήνω ένα παράθυρο», ανέφερε ο κ. Γιαπάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα