Άσκηση Άμυνας και Επίθεσης-«Δυναμική Γροθιά» της Ε.Φ.

Aιφνιδιαστική και ταχύτατη επίθεση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις ήταν η άσκηση, με πραγματικά πυρά, της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς, χθες Παρασκευή 9η Νοεμβρίου 2018, στο πεδίο ασκήσεων του Καλού Χωριού Λάρνακας.

- Διείσδυση από αέρος μ’ ελικόπτερα, Καταδρομέων - Αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως και στο έδαφος Καταδρομέων - Υφαρπαστών, προς αθόρυβη κι αιφνιδιαστική προπαρασκευαστική εξουδετέρωση σημαντικών εχθρικών στόχων.

- Καταιγιστικά πυρά αυτοκινούμενου πυροβολικού 155 χλστ. και όλμων 120 χλστ. επί των διαδοχικών γραμμών άμυνας και των συγκεντρώσεων

τεθωρακισμένων και άλλων δυνάμεων του εχθρού.

- Διαδοχικές προσβολές των εχθρικών αρμάτων μάχης από αέρος, από τα αντιαρματικά ελικόπτερα Γκαζέλ και τα επιθετικά ΜΙ-35 καθώς και τα επίγεια αντιαρματικά με τους πυραύλους Χοτ και Μίλαν.

- Ταχύτατη διάνοιξη, με ειδικό άρμα μάχης, εχθρικού ναρκοπεδίου για τη διέλευση φίλιων επιλαρχιών.

- Εξουδετέρωση σημαίνοντος προσωπικού και υλικού του εχθρού, με βολές στα 1.200 μέτρα από Καταδρομείς Ελεύθερους Σκοπευτές, εξοπλισμένους με τα νέα σπουδαία τυφέκια ειδικής ακρίβειας 12,7 χλστ. και τ’ άλλα αναγκαία μέσα.

- Ταχύτατη «μαζική» επίθεση, με συνεχείς βολές εν κινήσει των εν εξορμήσει επιλαρχιών των Τ-80 αρμάτων μάχης και των ΒΜΡ-3 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

ΗΤΑΝ την Παρασκευή η τελική φάση της Διακλαδικής ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), υπό την επωνυμία «Δυναμική Γροθιά» που διεξήχθη επί πενθήμερο (5-9 Νοεμβρίου 2018), με διακλαδικές αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, σε όλα τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, μερίμνη όλων των Διοικήσεων, Σχηματισμών και Τακτικών Συγκροτημάτων της Εθνικής Φρουράς, στη ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα.

ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ενέργεια της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, την Παρασκευή 9.11.2018 παρακολούθησε από το παρατηρητήριο των ασκήσεων του Καλού Χωριού και ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και όλη την ιεραρχία της Ε.Φ., καθώς επίσης και στρατιωτικοί ακόλουθοι πρεσβειών άλλων χωρών.

Στο πολυπληθές παρατηρητήριο ήσαν και πολλοί εν αποστρατεία στρατηγοί και άλλοι αξιωματικοί, οι οποίοι στην εποχή τους, στον ίδιο χώρο, διεξήγαγαν και τις συνδυασμένες ΤΑΜΣ «Νικηφόρος - Τοξότης», όταν από το 1994 έως και το 2000 βρισκόταν σε εφαρμογή το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου.

- Η τελευταία στην ιστορία ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, χωρίς για 7η χρονιά τον ΤΟΞΟΤΗ, είχε διεξαχθή επί κυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου 9-14 Οκτ. 2007.

- Η τελική της φάση, στο Καλό Χωριό, το Σάββατο 13.10.2007 με Αρχηγό ΓΕΕΦ τότε τον αντιστράτηγο Κων. Μπισμπίκα και Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας τον τότε ταξίαρχο Παύλο Ιεροδιακόνου. Την είχε παρακολουθήσει μαζί με τον τότε Υπ.Αμ. αείμνηστο Χριστόδουλο Πασιαρδή ο τότε Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Χριστόφιας, ο οποίος, όταν το επόμενο έτος εξελέγη ΠτΔ κατήργησε τελειωτικά και τον «ΝΙΚΗΦΟΡΟ», πολιτική που ακολούθησε από το 20013 και ο διάδοχός του στην προεδρία κ. Ν. Αναστασιάδης.

Περισσότερα στοιχεία και σχολιασμός, σε επόμενες δημοσιογραφικές μας αναφορές.

Λάζ.Α.Μαύρος

Keywords
Τυχαία Θέματα