Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω προβληματισμούς Οικ. Πατριάρχη στον Τσίπρα

Σήμερα ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ενημερώσει και επισήμως εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον κ. Βαρθολομαίο σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η συνάντηση αυτή κράτησε σχεδόν δύο ώρες, γεγονός που καταδεικνύει ότι ανοίχθηκε και συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανακοίνωση

της συμφωνίας-πλαίσιο Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεν αλλά και άκουσε τους προβληματισμούς του κ. Βαρθολομαίου, τους οποίους θα μεταφέρει –όπως είπε- στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η ανακοίνωση Τσίπρα-Ιερώνυμου στον κ. Βαρθολομαίο, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πλέον καμία σκιά ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Φανάρι και ότι η παρουσία του σήμερα εδώ στην Κων/λη αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Φανάρι και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει ποτέ.

Ο κ. Γαβρόγλου απέφυγε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το τί συζητήθηκε για το καθεστώς που θα ισχύσει στις νέες χώρες, την ημιαυτόνομη εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις των Δωδεκανήσων που υπάγονται στο Πατριαρχείο, λέγοντας ότι αυτές θα συζητηθούν στην πορεία, αφήνοντας ανοιχτό το πώς θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Φανάρι σε αυτό το θέμα.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προσπάθησε πάντως να τονίσει κυρίως τη σημασία της ιστορικού χαρακτήρα -όπως τη χαρακτήρισε- συμφωνία, καθώς θα διευθετήσει εκκρεμότητες χρόνων, ειδικά ως προς την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα