Αρνείται να συνεργαστεί για τους πρόσφυγες η Τουρκία

H Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει την εσωτερική της νομοθεσία επί του ασφαλέστερου για τους μετανάστες οι οποίοι επιστρέφονται στην Τουρκία, είπε ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Selim Yenel.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του, οι υφιστάμενοι κανόνες παροχής προστασίας στην Τουρκία είναι επαρκείς τόσο και για τους Σύρους όσο και για τους μη Σύρους.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα μάλλον ψευδές επιχείρημα, η συζήτηση κατά πόσο η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα, όλα αυτά, συγχωρείστε μου την έκφραση είναι ανοησίες

(bullshit)», σχολιάζει ο ίδιος.

Αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ότι η ΕΕ θα στείλει προσωπικό στην Τουρκία για την παρακολούθηση της εφαρμογής από την Άγκυρα των επιπλέον εγγυήσεων για την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα.

Ερωτηθείς ωστόσο αν η Άγκυρα θα δεχθεί οποιοδήποτε είδος εποπτείας από την ΕΕ, ο Yenel απαντά χαρακτηριστικά: «Όχι, όχι, όχι, και πάλι όχι».

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Τουρκία δεν κατανοεί γιατί η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των προτύπων προστασίας μόνο για όσους επιστρέφονται στην Τουρκία, σε αντίθεση με όλους όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα. Αναφέρει επίσης ότι οι Σύροι που επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία θα διατηρούν το καθεστώς προσωρινής προστασίας και ότι οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί θα διατηρούν τα ίδια δικαιώματα που είχαν ήδη πριν τη συμφωνία - τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ενώ λ.χ. στους Σύρους θα επιτρέπεται να εργάζονται, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αυτό δε θα αλλάξει, διευκρίνισε. «Εμείς δεν ωθούμε [τους Ιρακινούς] πίσω στο Ιράκ αν βρίσκονται σε κίνδυνο και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε 300.000», σημείωσε.

Ο Selim Yenel αναφέρεται ακόμη στο ζήτημα της δημιουργίας «ασφαλούς ζώνης» στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σχέδιο το οποίο αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως ανέφικτο. Αλλά η Τουρκία επιμένει ότι το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην οικοδόμηση εγκαταστάσεων φιλοξενίας για περίπου 100.000 ανθρώπους. «Ας πούμε ότι έχουμε μια ασφαλή ζώνη, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 3 δις ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας και εκεί. Με αυτό τον τρόπο δε θα βοηθηθούν μόνο οι Σύροι στην Τουρκία, αλλά και οι Σύριοι στη βόρεια Συρία», δηλώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα επίσης με τον Yenel όσοι εγκαταλείπουν την Τουρκία προς στην ΕΕ αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. «Δεν είναι η ΕΕ [στην οποία επιδιώκουν να φτάσουν], είναι η αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή - και όλοι, Σύροι, Αφγανοί, όποιος εγκαταλείπει την Τουρκία, είναι όλοι οι οικονομικοί [μετανάστες]», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι οι Σύροι στην Τουρκία ήταν ήδη ασφαλείς και δε φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους, καθώς δικαιούνται ασύλου και πρόσβασης στην εργασία.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι περαιτέρω πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ αποτελεί η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (22 Μαρτίου) να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της στα ελληνικά νησιά. Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε τα hotspots έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης. Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα επίσης απέσυρε το προσωπικό της από το κέντρο καταγραφής της Λέσβου, διότι, όπως αναφέρει, «αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί θα μας κάνουν συνενόχους σε ένα σύστημα που θεωρούμε ότι είναι τόσο άδικο όσο και απάνθρωπο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα