Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική από τις φωτιές (ΦΩΤΟΣ)

Αποπνιχτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική, που έχει καλυφθεί από σύννεφα καπνού, με την ορατότητα να είναι περιορισμένη στο μεγαλύτερο κομμάτι του λεκανοπεδίου. Όμως, την ώρα που η μάχη με τις φλόγες εξακολουθεί να μαίνεται, με τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα να έχουν μετατρέψει την ζωή των κατοίκων σε εφιάλτη, σοκάρει η μελέτη της καθηγήτριας Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Κλέας Κατσουγιάννη, πως οι πυρκαγιές

αυξάνουν την θνησιμότητα.

Όπως εξηγεί η ίδια, η μελέτη αφορά στοιχεία που αντλήθηκαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 1998 στην Πεντέλη, όπου η ημερήσια θνησιμότητα των επόμενων ημερών είχε αυξηθεί κατά 60,6%.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Πύρινη κόλαση στην Αττική, σαρώνει τον ένα μετά τον άλλο οικισμό η φωτιά

«Μιλάμε για σωματίδια τα οποία φυσικά και είναι επικίνδυνα, καθώς κατά περιπτώσεις προκαλούν αύξηση της θνησιμότητας και των επειγόντων περιστατικών, όπως αναπνευστικών και καρδιαγγειακών. Σε μια δημοσίευση στηριγμένη σε στοιχεία από την φωτιά του 1998 έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυξάνεται η αναπνευστική θνησιμότητα σχεδόν στο διπλάσιο όταν έχουμε μεγάλες φωτιές. Αυτό παρατηρείται συνήθως τις επόμενες 3 ημέρες εξαιτίας της αύξησης της ρύπανσης», ανέφερε η κ. Κατσουγιάνη.

Αναφορικά με τα σωματίδια που αιωρούνται αυτές τις ώρες στην ατμόσφαιρα, η καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας εξηγεί: «Αυτά τα σωματίδια είναι τα λεγόμενα PM 2,5 και είναι μικρότερα από την διάμετρο μιας τρίχας, γι' αυτό και είναι επικίνδυνα. Μπαίνουν μέσα στο αναπνευστικό σύστημα, εισέρχονται βαθιά. Τα άτομα που οφείλουν να προσέξουν και είναι σε αυξημένο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες, είναι άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και οι ηλικιωμένοι. Καλό θα είναι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, τα παιδιά και οι νέοι να μην αθληθούν. Είναι απαραίτητο να φοράμε όλοι μάσκες έξω».

Μόνο σε περίπτωση μακροχρόνιας έκθεσης στα σωματίδια, υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι αναφέρει η Κλέα Κατσουγιάννη.

«Οι συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων από μια υψηλή έκθεση επεισοδιακής μορφής δεν είναι ξεκάθαρες, μόνο αν ανεβεί ο μακροχρόνιος μέσος όρος έκθεσης στα σωματίδια, τότε υπάρχουν και αυξημένοι κίνδυνοι για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αυξημένοι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ακόμα και πως νευρολογικά νοσήματα αυξάνονται στην μακροχρόνια έκθεση, ενώ συνδέεται και με τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα σωματίδια δεν θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επ αόριστον. Θα κατακαθίσουν, θα τα καθαρίσουμε θα πέσει βροχή, θα φύγουν».

Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε στο λεκανοπέδιο της Αττικής την περίοδο 1998-2004, από την καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Κλέα Κατσουγιάννη και τους συνεργάτες, της διαπιστώθηκε αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων κατά 68% και των θανάτων από αναπνευστικές παθήσεις κατά 101%.Οι θάνατοι από αναπνευστικές παθήσεις αυξήθηκαν στους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, ενώ οι θάνατοι από καρδιολογικά αίτια ήταν περισσότεροι στους ενήλικες κάτω των 75 ετών.

Τα στοιχεία της μελέτης συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και τις καταγραφές όλων των πυρκαγιών στο Λεκανοπέδιο από το 1998 έως το 2004 και την συγκέντρωση των σωματιδίων. «Χωρίσαμε τις φωτιές σε μικρές, έως 1.000 στρέμματα, μέτριες, έως 30.000 στρέμματα και μεγάλες από 30.000 και άνω. Διαπιστώσαμε ότι οι μικρές φωτιές δεν επηρεάζουν καθόλου την θνησιμότητα, ούτε την ημέρα που ξεσπούν ούτε τις επόμενες ημέρες. Οι μέτριες φωτιές την αυξάνουν λίγο (κατά 2,5%) και οι μεγάλες πολύ, 61% περίπου στην πυρκαγιά της Πεντέλης».

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Keywords
Τυχαία Θέματα