Αποφασισμένη για τη Συρία η Τουρκία-Ο ρόλος των τουρκικών ΜΜE

Το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τη Συρία είναι εδώ και δύο ημέρες εξόχως πολεμοχαρές, φουσκωμένο από εθνικιστικό ενθουσιασμό και μυρίζει ήδη μπαρούτι, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη. 

«Πρωταγωνιστές» στη διαμόρφωση της άποψης της κοινής γνώμης και του κλίματος τα τουρκικά ΜΜΕ και σε ρόλο «κομπάρσου» -τη δεδομένη μόνο στιγμή- η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν

χάνει ευκαιρία να τονίζει την ετοιμότητα της χώρας για πόλεμο.

Αν και η μη ξεκάθαρη στάση ακόμη των ΗΠΑ για το αν δίνει τελικά το «πράσινο φως» στην Τουρκία για ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ειδικά και μετά το χθεσινό tweet του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία «αν ξεπεράσει τα όρια», αλλά και τα ανησυχητικά σημάδια πάλι της οικονομίας με τον καταποντισμό της λίρας ενόψει επιχείρησης, έχουν μπερδέψει αρκετά τη χώρα, ωστόσο αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία να επιστρέψει απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από τη Σερβία, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να δώσει τις κατευθυντήριες, που δεν φαίνεται να είναι άλλες πλέον από την πολεμική επιχείρηση στη Συρία. Γιατί η Τουρκία εδώ και 2 ημέρες βρίσκεται σε μία κατάσταση που ζεσταίνει μηχανές και προετοιμάζει τον κόσμο και το στρατό της για μία νέα εκστρατεία. Δεν μπορεί να αποδειχθεί όλο αυτό… φούσκα!

Ο ρόλος των τουρκικών ΜΜE

Η πλειοψηφία των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ακόμη και των πιο σοβαρών, καλύπτει σε συνεχή ροή την κάθε κίνηση, μεταδίδοντας ξανά και ξανά εικόνες με τεθωρακισμένα και κομάντο να μεταφέρονται στα σύνορα και αναλύοντας την κάθε πληροφορία που έρχεται από το πολιτικό μέτωπο σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση.

Ειδικά τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ αρέσκονται να είναι ακόμη πιο «γεράκια» και από την ίδια την κυβέρνησή τους και να επικεντρώνονται σε ειδήσεις του πόσο πανικό έχει προκαλέσει η επιχείρηση που ετοιμάζεται στους Κούρδους του ΡΚΚ. Εφημερίδες όπως η «Χουριέτ» και η «Σαμπάχ», δύο από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της χώρας, δημοσίευαν χθες ειδήσεις ότι «οι Κούρδοι βρίσκονται σε πανικό και κάποιοι μαχητές μάλιστα εγκαταλείπουν ήδη τη βόρεια Συρία ή κάποιοι άλλοι άρχισαν να φορούν πολιτικά ρούχα για να μην τους εντοπίσει ο τουρκικός στρατός, όταν εισέλθει», χωρίς βέβαια να παρέχουν πάντα μία αξιόπιστη πηγή για τις πληροφορίες που μεταδίδουν.

Με τέτοια «επικοινωνιακή προετοιμασία» της κοινής γνώμης για πόλεμο είναι φυσικό, όπως εκτιμά ο Γιουσούφ Ερίμ, πολιτικός αναλυτής της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας TRT, όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας (εκτός του φιλο-κουρδικού HDP) να προβλέπουν ότι μία επιχείρηση στη Συρία θα έχει την υποστήριξη του 85-90% του πληθυσμού και άρα το… ψηφοθηρικά και κομματικά ορθό θα είναι –φυσικά- να μην πάνε κόντρα στο κοινό αίσθημα.

Το οποίο κοινό αίσθημα στην Τουρκία, αν και σε προηγούμενους πολέμους των «άλλων», π.χ. των ΗΠΑ κατά του Ιράκ κλπ., είναι γενικά αντι-πολεμικό, τώρα ειδικά στο άκουσμα της λέξης «ΡΚΚ» γίνεται σχεδόν αιμοδιψές.

…και ο «θερισμός» του κλίματος από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Με μία τέτοια ατμόσφαιρα, επομένως, στη χώρα που έχουν φτιάξει τα τουρκικά ΜΜΕ, συμπολιτευόμενα και μη, πώς είναι δυνατόν η Τουρκία τώρα να κάνει πίσω; Το δήλωσε και χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία. Η Τουρκία το να λαμβάνει μέτρα, που επιβάλλει η εθνική της ασφάλεια κατά κάθε μορφής τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμά της».

Και δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους στην Άγκυρα, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της Τουρκίας να… προστατευτεί από το κενό πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας που υπάρχει στη βόρεια Συρία.

«Η γραφειοκρατία των ΗΠΑ αντί να σταματήσει τη συνεργασία της με την τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG, η οποία κρατά υπό κατοχή τα ανατολικά του Ευφράτη, την αύξησε ακόμη περισσότερο και παρουσίασε μια στάση αντίθετη με την υφιστάμενη  συμμαχική σχέση της με την χώρα μας», συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω Twitter, του πλέον διαδεδομένου μέσου ενημέρωσης της τουρκικής κοινωνίας, υπογράμμιζε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για την ενότητα, την επιβίωση του κράτους και τη ζωή εν ειρήνη των 82 εκατομμυρίων πολιτών και οι Τούρκοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για να υπερνικήσουν τους κινδύνους που πηγάζουν από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Χουριέτ: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία

Όλα έτοιμα λοιπόν για την επιχείρηση. Η απόφαση έσωθεν και έξωθεν ελήφθη, ο στρατός βρίσκεται ήδη στα σύνορα και οι χάρτες και τα όπλα, που θα χρησιμοποιηθούν, έτοιμα και προσφερόμενα στο έντυπο… πιάτο του φιλοθεάμονος εγχώριου και διεθνούς κοινού.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» σήμερα δημοσιεύει αναλυτικά το σχέδιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία μαζί με χάρτες και λεπτομέρειες του πρώτου «χτυπήματος».

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, θα είναι η εξόρμηση του στρατού ξηράς σε μία απόσταση μήκους 120 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας-Συρίας, από την πόλη Τελ Αμπιάντ έως τη Ρεσουλαίν. Πρόκειται για περιοχές ακόμη πιο ανατολικά από εκείνες που επιχείρησε η Τουρκία με την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδο Ελαίας». Η νέα επιχείρηση με το όνομα «Πηγή Ειρήνης» θα αναπτυχθεί -σε πρώτη φάση- σε μήκος 120 χλμ. (κι όχι 500 περίπου χλμ. που στοχεύσει σε δεύτερο στάδιο η Άγκυρα) και θα ξεκινήσει μόνο μετά την πλήρη απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».

Πριν εισέλθει ο τουρκικός στρατός, θα έχουν προηγηθεί πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αναγνώριση είτε στόχων είτε εξέταση του μετώπου, ώστε να είναι γνωστό τι θα αντιμετωπίσουν έπειτα οι στρατιώτες.

Η ανάπτυξη σε πρώτη φάση του τουρκικού στρατού σε μία γραμμή μόνο 120 χλμ. αποτελεί μέρος εξάλλου της συμφωνίας μεταξύ Τραμπ-Ερντογάν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να δώσει το «πράσινο φως» στην Τουρκία για στρατιωτική επιχείρηση μόνο αν μπει σε συγκεκριμένη περιοχή στη βόρεια Συρία που θα ορίσει εκείνος. Κι ο Ερντογάν αυτό το δέχτηκε, καθώς η περιοχή αυτή αποτελεί το βασικό ορμητήριο των Κούρδων ανταρτών. Για αρχή βέβαια…, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της «Χουριέτ». Ο πρώτος στόχος! Γιατί η Άγκυρα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας κατά μήκος όλων -και των 500 χλμ. συνόρων της-, ώστε να μη πλησιάζουν καν οι Κούρδοι αυτονομιστές τις πόλεις της στα ΝΑ της Τουρκίας και ενώνονται και ξεσηκώνουν τους εκεί Κούρδους αδελφούς τους.

Εγχώρια όπλα στην… υπηρεσία της «Πηγής της Ειρήνης»

Τα δε όπλα, που προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει ο τουρκικός στρατός στη νέα επιχείρησή του ανατολικά του Ευφράτη, θα είναι κυρίως τουρκικής κατασκευής.

Μετά το χάρτη της «Χουριέτ» που δείχνει τους στόχους, το φιλο-κυβερνητικό κανάλι Α-Χαμπέρ δημοσιεύει σήμερα –με τη σειρά του- τη λίστα των εγχώριων τεθωρακισμένων καθώς και των drones που έχει σκοπό το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει.

Προπαγανδιστικά βίντεο για την ισχύ του τουρκικού στρατού

Στην υπηρεσία του «επικοινωνιακού πολέμου» ενόψει της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» άρχισαν να τίθενται σιγά σιγά και ειδικά φιλμάκια που κατασκευάζει συχνά πυκνά το γενικό επιτελείου του τουρκικού στρατού για να υπενθυμίζει –μέσω twitter και πάλι- στην τουρκική κοινή γνώμη να κοιμάται ήσυχα τα βράδια.

Το νέο βίντεο που… επιστράτευσε ο τουρκικός στρατός ενόψει της στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Συρία επιδεικνύει την ισχύ των Τούρκων κομάντο σε ξηρά και θάλασσα.

Το βίντεο ξεκινά με τα εξής μηνύματα…

«Εμπόδια δεν γνωρίζουμε, τα ξεπερνάμε

Ω, ένδοξα βουνά μας

Εγώ είμαι ο Τούρκος κομάντο»

Και ολοκληρώνεται με φόντο την τουρκική σημαία και τις τουρκικές λέξεις γραμμένες πάνω σε βουνά:

«Είμαστε δυνατοί,

Είμαστε γενναίοι,

Είμαστε έτοιμοι»

Ben Türk Komandosuyum!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα