Ανοησίες Έιντε για το περιουσιακό

Μαυρογιάννης: Χωρίς διαγραφή των δανείων των Τ/κ από την Τουρκία δε μπορεί να υπάρξει λύση
Ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς παρουσίασε τις κόκκινες γραμμές, αλλά και τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας σε σημαντικά ζητήματα

Απόλυτο «άδειασμα» του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχαμε χθες το βράδυ από τον Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Αντρέα Μαυρογιάννη.
Σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Συζήτησης που διοργάνωσε η «Σημερινή» με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών ζωής και στην παρουσία των Προέδρων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε ανοησίες τις αναφορές του κ. Έιντε περί ολοκλήρωσης και συμφωνίας του 90% του περιουσιακού. «Τι σημαίνει 90%;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Μαυρογιάννης λίγη ώρα μετά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από την αναφορά του περί ανοησιών του κ. Έιντε, λέγοντας ότι «ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήθελε να πει ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να υπάρξει ένα σπρώξιμο σε πολιτικό επίπεδο», δημιουργώντας νέες απορίες στους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την Αίθουσα της Λεβέντειου Πινακοθήκης.
Ο Ε/κ Διαπραγματευτής κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού αν δεν χαριστούν τα δάνεια που έχει δώσει η Τουρκία στους Τ/κ.

Σχέδιο λύσης και κόκκινες γραμμές
Ο κ. Μαυρογιάννης μιλώντας για τη σημερινή περίοδο, κατά την οποία γίνονται οι συνομιλίες, είπε ότι «ίσως να μην έχουμε άλλη καλύτερη ευκαιρία από αυτήν που έχουμε σήμερα». Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε σε στάδιο μη αναστρέψιμο» και υποστήριξε ότι «είμαστε καλύτερα παρά ποτέ, αλλά μακριά από Σχέδιο Λύσης».

Ο Ε/κ Διαπραγματευτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι δημιούργησε τη σημερινή κατάσταση της κατοχής και είπε ότι θα πρέπει να λειτουργούμε κάτω από ένα πρίσμα που θα έχει ως στόχο το μέλλον των παιδιών μας.

Χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα και είπε πως «η λύση πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και να μην έχει φοβικά σύνδρομα». Ζήτησε όπως η κατοχή και ο εποικισμός σταματήσουν.

Τα συστατικά της λύσης
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, «μέσα στον χρόνο έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
«Η προσπάθειά μας», είπε, «είναι η λύση να διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού αλλά και όλων των Κυπρίων». Τόνισε ότι «η λύση θα έχει δικοινοτικό χαρακτήρα και μέσα από την διευθέτηση πρέπει να έχουμε μια ευρωπαϊκή κοινωνία».

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφερόμενος στην ομιλία Αναστασιάδη στη Βουλή είπε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε με ειλικρίνεια και παρουσίασε την κατάσταση των πραγμάτων».
Για τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα οριζόντια. Υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά δεν οφείλεται στο ότι έχει κλείσει ολοκληρωτικά κάποιο κεφάλαιο. Σε όλα υπάρχει πρόοδος και σε όλα υπάρχουν διαφορές συζητήσιμες». Πρόσθεσε ότι «η λύση θα είναι συμφωνημένη και θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας».

Για το περιουσιακό ανέφερε ότι:
· Θα υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών.
· Αν κάποιος δεν συμφωνεί με την αποζημίωση θα μπορεί να κάνει ένσταση σε δικαστήριο.
· Αν και πάλι δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε και στο ερώτημα που του τέθηκε σε ό,τι αφορά κάποια σημεία όπου υπάρχει πρόοδος. Είπε ότι με τη λύση η Κύπρος θα είναι μια ευρωπαϊκή κοινωνία και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση γίνεται με βάση την ομοσπονδία και δεν υπάρχει η έννοια της συνομοσπονδίας. Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ρόλος της Τουρκίας
Ο κ. Μαυρογιάννης έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα για τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο. Είπε πως «κάποια θα λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κάποια άλλα θέματα, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, με την παρουσία της Τουρκίας».

Κάλεσε την Άγκυρα να ασχοληθεί με τον εποικισμό και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αμέσως μετά από ένα δημοψήφισμα και μια συμφωνία λύσης θα έχει κομβικό ρόλο και η συμμετοχή της είναι απαραίτητη.

Υποστήριξε ότι «η μη λύση για την Τουρκία είναι η λιγότερο καλή επιλογή γι' αυτήν» και είπε ότι τα δεδομένα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αλλάξει. «Το 2004 η ΕΕ έλεγε "βρείτε τα, συμφωνήστε τα και εμείς θα σας δεχθούμε". Σήμερα η ΕΕ λέει "όχι σε μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου"».

Ο κ. Μαυρογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει μια προσπάθεια πολιτικής χειραφέτησης των Τ/κ με απομάκρυνση του στρατού, ένα γεγονός που οδήγησε σε νίκη του κ. Ακιντζί.
Τέλος, μίλησε και για τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, στα ενεργειακά ζητήματα, στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων, στην κρίση στη Συρία και στο Ιράν, στην προσπάθεια του Ισραήλ και της Αιγύπτου για εμπέδωση της θέσης τους στην Αν. Μεσόγειο σε συνάρτηση με τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα